Először is azért, mert mindegyik döntőbe jutott pályázó megérdemli a szavazatot, az igazi hétköznapi hősöktől a döntős önkormányzatokon át a nagyobb vállalatok innovatív megoldásáig. Másodszor azért, mert a klímaváltozás nem fake news. Ezt nem is ragozom tovább. Harmadszor pedig azért, mert két választásunk van: ülni ölbe tett kézzel, és végignézni, amíg elpusztítjuk a bolygót magunk alatt, vagy legalább megpróbálni tenni valamit a Földért, magunkért, a környezetünkért. 

Az egyik legnagyobb nemzetközi fenntarthatósági díjra több mint százötven pályázat érkezett, volt tehát miből válogatnunk – és volt miről vitatkoznunk. Sosem szerettem azt a közhelyes mondatot, hogy „a zsűrinek nehéz dolga volt”, de hát, ha egyszer ez a helyzet, mégis leírom. Az Ürge-Vorsatz Diána klímakutató által vezetett zsűrinek nehéz dolga volt. De nagyon élveztük a vitát! 

A következőkben röviden bemutatom nektek az Energy Globe idei döntőbe jutott pályázatait. Június végéig lehet rájuk szavazni, a verseny oldalán találtok bővebb információt a döntősökről, a nyereményekről és a díjátadóról. 

És akkor most jöjjön az én kortesbeszédem… minden döntős mellett.

Egyéni kezdeményezés kategória

Újrahasználat a háztartásokban – Greksa Lászlóné Szilvia

Az igazi hétköznapi hős, akiért megérte létrehozni az egyéni kezdeményezések kategóriát. Szilvia saját ötlet alapján, a szabadidejében kezdett bele a falujában és annak környékén a hulladékcsökkentésbe. Módszeresen járja az otthonokat, és a családoktól begyűjti a feleslegessé vált, de még újrahasznosítható holmikat – a dunsztosüvegektől a használt ruhákon át a játékokig, bútorokig. Amit kell, megtisztít, aztán új gazdát keres neki – többnyire rászoruló családoknál. Gyakorlatilag egy egyszemélyes jószolgálati intézményként működik, és közben a környezetért is rengeteget tesz. 

Zöld Folt Közösségi Kert

Magyarország első városi kertészkedős közösségei Budapesten jöttek létre. A Zöld Folt végre vidékre is elviszi ezt a szemléletet, aminek nagyon örülök! Az ottani belvárosban, egy elhanyagolt, adottságai miatt másra nem használható foghíjtelken alakították ki az első közösségi kertet. Ahol – a kertészkedésen kívül – a városlakók együtt töltik az idejüket, beszélgetnek, közösen gondolkodnak… magyarul: közösséggé szerveződnek. Azért szeretem ezt a projektet – és minden ehhez hasonlót –, mert nem elválaszt, hanem összeköt. És erre, lássuk be, ma égetően nagy szükségünk van.

Épület kategória

Irota EcoLodge klímasemleges üdülőhely

Igen, ez, kérem szépen, egy luxusüdülő. Érdekes vita alakult ki a zsűriben, hogy mint ilyen, „megérdemli-e”, hogy bekerüljön a döntősök közé. Én amondó vagyok, hogy igen. Miért kellene csak azért kizárni egy pályázatot, mert az a jómódúakat vagy a külföldieket célozza meg. Az EcoLodge úgy szolgáltat luxust, hogy közben teljesen akadálymentes, és nem szennyezi a környezetét. Az úszómedencéje vegyszermentes, az épület nem bocsát ki szén-dioxidot, saját víztározóiban növények tisztítják a vizet, az energiát napkollektorok és napelemek segítségével állítják elő. Még a fakeretes falak szigetelőanyaga is használtújság- alapú cellulózból készült. Mindezt az ország egyik leghátrányosabb helyzetű járásában valósították meg, munkahelyeket teremtve. Mi ez, ha nem példamutatás?

A miskolci Bagolyvár újjáépítése passzívházként

Nagyon örülök, hogy egy úgynevezett retrofit épület is bekerült a döntősök közé. Az ország tele van idejétmúlt technológiákkal, a fenntarthatósági szempontoknak abszolút nem megfelelően készült köz- és magánépületekkel. Fontos megmutatni, hogy ezekkel igenis lehet kezdeni valamit, még akkor is, ha (relatíve) nincs rá sok pénz, és a határidő is szűkös – mint a miskolci Bagolyvár esetében is. Egy elszánt csapat, és hozzáértő tervezői művezetés kell hozzá… valamint szinte éjjel-nappali munka. Itt a teljes épület és a környezete is megújult, mindössze fél év alatt, uniós forrásból. A legkorszerűbb energiahatékony- és környezettudatos megoldásokat alkalmazták a tervezők: passzívház-technológia, hővisszanyerős szellőzés, tripla üvegezésű nyílászárók, talajszondás hőszivattyú és felületfűtés. Az eredmény: egy teljesen újjáépített – közösségi funkciókat ellátó – középület. Gratulálok hozzá!

Jövő Generációja kategória

Öko-Kuckó oktatóterem és környezeti nevelési program

A Zöld-Híd Alapítvány egy igazi kis közösségi csoda Pécsen, a belváros szívében. Óvodásoknak, iskolásoknak, családoknak kínálnak edukatív, izgalmas és interaktív kiállításokat, alkotóműhelyeket és programokat öt témában, a víztől a vásárlásig és a fogyasztásig. Nem lehet elégszer leírni: ha a gyerekeket nem kezdjük el időben megtanítani arra, hogyan tudják majd jobban használni a bolygót, mint ahogy a mi generációnk tette túlságosan sokáig, akkor az emberiségnek esélye sem lesz megállítani a környezeti rombolást. Ezért örülök nagyon annak, hogy a Jövő Generációja kategóriájának döntőjébe idén két oktatói-közösségi tér került be. 

Gaja természettudományos labor iskolásoknak

A 2018 októberében indult Gaja labor nagyon fontos funkciót lát el – sajnos gyakran az iskolák helyett. Úgy mutatja be a természettudományokat, hogy attól a diákoknak ne menjen el a kedvük… sőt. Ebben a modern laboratóriumban az általános- és középiskolások a gyakorlatban tapasztalják meg a víz, a talaj és az energiatakarékosság fontosságát. Aktív résztvevői a kísérleteknek és a folyamatoknak, hőkamerákat használnak, korszerű mikroszkópokkal dolgoznak, izgalmas társasjátékot játszanak. Igyekeznek együttműködni az iskolákkal is, hiszen az oktatási intézmények sem önszántukból döntik el, hogy nem nyújtanak hasonló szolgáltatást a diákoknak…

Önkormányzati kategória

Hernádszentandrás-BioSzentandrás

Hernádszentandráson nem „kispályáznak”. A település egy egész ökogazdálkodási rendszert vezetett be, amely megreformálta a mezőgazdasági termelés egészét. A szabadföldi- és melegházi friss zöldség- és gyümölcs, valamint a fűszernövények széles fajtaválasztékának megteremtése mellett kifejlesztettek saját szörpöket, zöldség- és gyümölcslekvárokat, aszalványokat, egyedi kézműves termékeket alkotnak, méghozzá a rájuk épülő szolgáltatásokkal együtt. Mindez egy önkormányzati tulajdonú nonprofit kft. és egy szociális szövetkezet keretein belül valósult meg, a hátrányos helyzetű helyi közösség tagjainak bevonásával. Az egymásra épülő fejlesztésekkel az évek alatt egy talpalatnyi földterületből két és fél hektáros gazdaság lett. 

Környezetbarát közvilágítás Bárdudvarnokon

Közvilágítás… másképp. Nagyon másképp. A közvetlenül a Zselici Csillagoségbolt-park mellett fekvő településen egy olyan, a természetvédelmet szolgáló kutatási környezetet hoztak létre, ahol az ELTE szakembereinek bevonásával nemzetközileg is elismert tudományos vizsgálatok folynak.  Bárdudvarnok csatlakozott a Valós Világítás Környezet Laboratóriumhoz, és olyan közvilágítási rendszert alakított ki, amely képes a fényszennyezés minimalizálására, miközben a világítási feladat teljesítése nem csorbul. Sőt: azokon a területeken is általánosan javult a közvilágítás minősége, ahol korábban nem volt megfelelő. Ezzel együtt teljesen megszűnt a fénykibocsátás az égbolt felé, ami a korábbi rendszerben tetemes volt. Igazi követendő példa más települések számára.

Vállalat kategória

Terrán GENERON napelemes tetőcserép

Na, ez egy igazi újítás; tetőcserepekbe épített napelemek. A cellákat úgy integrálják a tetőcserepek felszínébe, hogy azokat szinte teljesen ugyanúgy lehet fölhelyezni a házra, mint a hagyományosakat. Az elemek belesimulnak a tető textúrájába, műszakilag is megfelelőek, hatékonyak, gazdaságosak, és nem utolsósorban esztétikusak. Tény, hogy nem olcsó, de a hagyományos napelemekkel szemben nem kell hozzájuk külön tartószerkezet és keret, nem okoz tehernövekedést a tetőn. Ha pedig elromlik, akkor elemenként cserélhető. 

WattReduktor

Ez is egy izgalmas újítás: 2007-ben vették mintaoltalom alá a WattReduktor nevű eljárást, amely társasházak elektromosáram- fogyasztását 40–60 százalékkal képes csökkenteni azzal, hogy hatékonyabban szabályozza a tetőszellőző-motorok feszültségét. A beavatkozással a motorok által szállított légtömeg mennyisége mindössze öt–tíz százalékkal csökken. A találmány javítja a panelépületek tetőszellőzésének energiahatékonyságát, és csökkenti a lakótelepi társasházak szellőztetőmotorjainak fogyasztását. Így nemcsak a környezetszennyezés csökken, hanem a lakóközösség anyagi terhei is. 

Ezek tehát a 2019-es E.ON Energy Globe-díj döntősei. Köszönöm, ha szavazol rájuk, megérdemlik mindannyian a figyelmet és a támogatást. Az pedig már csak hab a tortán, hogy nemcsak a győztesek kapnak jutalmat, hanem a szavazók között is értékes nyereményeket sorsolnak ki. ITT találod a linket a szavazáshoz és az információkhoz. 

D. Tóth Kriszta