Ezerszer írtunk erről, kicsit lerágott csontnak is tűnik, hogy a gyerekvállalás az bizony két embernek a döntése, felelőssége, vállalása. Az ezer vak komondor országában ez, mondjuk, nem annyira eredendően egyértelmű, mint a messzi, jóval fejlettebb északon, ahol nem ördögtől való, ha a férfi is otthon marad a gyerekkel, miután az asszony világra hozta (mármint nem a férfit, hanem a gyereket). Sőt, egyes kutatások szerint annak a férfinak jóval ritkábban jut eszébe elhagyni a családját, aki pici korától fogva többet foglalkozott a gyerekkel. Illetve olajozottabban és természetesebben működnek a patchwork-családok is. Valahol például az sem furcsa, hogy melegek örökbe fogadhatnak (bizonyított tény, hogy a gyerek nem lesz homoszexuális, amiért azt látja otthon, csak elfogadóbb), illetve bizonyos országokban más nő is kihordhatja a gyerekedet, azaz nem ütközik törvénybe a béranyaság intézménye, ami pedig azoknak a nőknek segít, akik valamilyen betegség miatt nem képesek kihordani a gyereküket (mint például én). 

Persze idehaza mi ezektől a dolgoktól nagyon távol vagyunk (sajnos hál' istennek), mint az univerzumnak a legtávolabbi pontja a Naptól, pedig a tudósok szerint az nem itt van a szomszédban. Mégis, mennyire felesleges kiakadni ezeken az „internetes plakátokon”, hiszen csak azt adhatják nekünk, ami az egész rendszerüknek a lényege: betokosodott, maradi, áldozathibáztató, nőgyűlölő, patriarchális, megszégyenítő, buta és kicsinyes narratívákat.

Mégis, úgy éreztem, elemeznem kell őket, mert szórakoztat. És mert tudom, hogy te is keresed az értelmüket. Legalább ennyi haszna legyen. Szóval: következzen ez a négy műremek, és az, ami mögötte van. Úgy értem, igazából.

1. Egyedülálló, szerencsétlen férfi egy stadionban magányoskodik

Betöltötted a harmincötöt, de még mindig nem élsz párkapcsolatban, tehát nyilván egy szerencsétlen balfasz vagy, akit kirúgott a szemét csaja. Ha meg nő vagy, akkor tuti sokat válogattál, és ágyról-ágyra jártál, szóval kurva is vagy. (Nem baj, mert akkor van állami támogatásból legalizált prostitúció, ott pénzt is kereshetsz, ha már ribiskedsz.) A szegény, normális csávók meg ülhetnek egyedül a stadionban, amiből annyi van, hogy minden falura jut egy lassan, így nem kell számolni a tömeggel (mint ahogyan az a képen is látszik). Valaki vigyen nekik sört meg szotyit, könyörgök!

2. Önálló, karrierista, hülye picsa rózsaszínben hintázik

Hogy jár az a szemét, hülye ribanc, aki nem akar gyereket vállalni harmincöt éves korára se? Na, hogy? Egyedül fog péntek este hintázni az EU-s pénzből felújított játszótéren, kinyúlt, rózsaszín pulcsiban, és senki, de senki nem fog beleülni a mellette lévő hintába. Mert meg is érdemli! Így jár az, aki annyira nem becsüli meg azt, hogy volna lehetősége felvenni a CSOK-ot.

3. Meleg, családi fészek után áhítozó fiatalember

Nyáron is mennyi férfit láttam heverni a valószerűtlenül zöld gyepen, könnyes szemmel, kacagó babákat hajigálva. Mennyi, de mennyi férfi könyörög a nőknek, hogy „ugyan, hadd ejtse most már fenséges magjával teherbe, mert nem bír a kínnal”. Bizony, ugyanezen férfiakat láttam órákig állni a babahintőporos polc előtt a Rossmannban, majd aztán azt is kifigyeltem, amint kétrétegű zsebkendőbe takarják a nózijukat, amikor szembejön velük egy ringó csípőjű, delejes tekintetű szuka, aki csak kihasználja őket egy éjszakára, de a méhét már nem hajlandó odaadni egyik sem. Szemetek!

4. Elveszik a testvérség érzését. De erről is a nők tehetnek!

Ki nem akar az elsőszülött pulyának kistesót? A nő! És ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a kép, amin egy férfi a kezében tartja ezt a cuki, rózsaszín, nyulas csecsemőpacskert, a mozdulatával is jelezve, hogy kérdőn várja, mikor nemzhet már megint. Mert egy gyerek nem gyerek, a kutyapicsába már!

Idétlen kommentelgetés helyett, remélem, minden nő elgondolkozik a helyzetén, és indul teherbe esni! A férfiak pedig segítsenek, ahogy kell!

Szentesi Éva

Képek: KDNP és frakciója Facebook-oldala