Emelem poharam! – mikor is hangzik el ez a mondat? Amikor valamit ünneplünk, amikor valaki előtt tisztelgünk. Pont ez a célja ennek a podcastnak is. Ünnepelni azokat a csodás szakmákat, amelyeknek a fantasztikus ízeket, ételekhez, italokhoz kapcsolódó élményeket, emlékeket köszönhetjük, és tisztelegni azok előtt, akik időt, energiát, tehetséget nem sajnálva dolgoznak azon, hogy életben tartsák ezeket a hivatásokat.

Ez a rajongás az, ami közös bennem és a férjemben, és aminek köszönhetően már több mint tíz éve gyűjtjük a relikviákat az ízmúzeumunkban. Ez lett az egyik kedvenc szavam, amit az egyik vendégünktől vettem kölcsön.

Teljesen más családi hattérrel, más étkezési szokásokkal és asztali etikettel érkeztünk a házasságunkba, ami néha feszültséget, néha egy újabb mély beszélgetést, néha pedig vicces helyzeteket hoz az életünkbe. De az biztos, hogy minden emlékezetes étkezéssel gazdagodott a kapcsolatunk. Most ezeket az élményeket szeretnénk bővíteni ezekkel a kötetlen, már-már baráti hangulatú beszélgetésekkel.

És hát nem is lehet mással kezdeni egy ilyen kalandozást, mint az egyik legnagyobb „tárlattal” büszkélkedő ízgyűjtővel és ízlésformálóval! Mautner Zsófi már több mint egy évtizede nagykövete az otthonfőzésnek, a hazai ízek népszerűsítésének, miközben tágítja a látókörünket azzal a rengeteg ismerettel és élménnyel, amelyre nemzetközi diplomatakarrierje, majd későbbi utazásai közepette tett szert. Ha meghallom a hangját és az abból áradó lankadatlan lelkesedést a főzés iránt, mindig új erőre kapok a konyhában.

Bevallom, van egy kis öncélúság ebben a podcastban, mert bizony előfordul, hogy a főzésben nem az örömszerzés a cél, hanem a családtagok minőségi, változatos táplálása. Én ilyenkor nyúlok a fülhallgató után, nyomom be a kedvenc podcastjaimat, amivel rögtön feldobom kicsit a szeletelést, kavargatást meg a mosogatást. Remélem, lesz köztetek olyan, akinek ez a beszélgetés hozza meg a kedvét vagy motivációját a családi ebéd elkészítéséhez!

Ráadásul Zsófi ad néhány tippet a jelenlegi, nem túl könnyű időszakhoz is, amikor az élelmiszerárak nagyon is meghatározzák a legtöbb ember étkezését.

Természetesen arról is szó esik, hogy mennyire sokféleképpen állhatunk az ízekhez, az ételek előállításához, hogy az emlékek őrzése és az újdonságok felfedezése milyen jól megfér egymás mellett, ahogy az otthonfőzés praktikuma és a csúcsgasztronómiai élmények gyűjtése is.

A beszélgetésekkel szeretnénk útravalót adni azoknak, akik még csak nyitogatják ízlelőbimbóikat és azoknak is, akik már évek óta hatalmas ízcsokorral járják az éttermeket, piacokat, boltokat és igazi virtuózok a konyhában.

Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk emberi történetekre, szakmákra, és persze arra, hogy vendégeink milyen ital mellett szeretnek egy jót beszélgetni.

Töltsetek magatoknak is egy pohárral, és tartsatok velünk!

Pásztory Dóra, Ferenci Márton