Nálunk a Popfilter szerkesztője, Dián Dóri a YouTube-guru. Mindig ő hívja fel a figyelmet a legjobb videókra és tartalomkészítőkre, így tudom, ha ő ajánl valakit a Popfilterbe, akkor jobb, ha hallgatok rá, mert külön érzéke fejlődött ki arra, hogy a végeláthatatlan tartalomtengerből kipecázza nekünk a legérdekesebb embereket.

A mai adás két vendégét már eleve összepárosítva vezette fel nekem, de az, ahogy vendégeim egymásnak adták a szót a stúdióban, szerintem még az ő szerkesztői várakozásait is felülmúlta. Egyszerűen imádtam beszélgetni ezzel a két életvidám, ugyanakkor munkájában nagyon is felelősségteljes emberrel – és láthatóan ők is élvezték, hogy mélységében lehet belemenni a számukra fontos témákba.

Dörner Csenge megosztotta velünk németországi iskolai tapasztalatait, s azon túl, hogy mit hozott magával onnan tudás tekintetében, elmeséli azt is:

milyen érzéseket okozott benne, hogy nyelvtudás nélkül kellett volna nyilvánosan beszélgetni, érvelni, társalogni az órákon.

Talán pont ez az érzés vezette el oda, hogy YouTube-csatornáján elsősorban azoknak segítsen, akik úgy érzik, fogalmuk sincs se arról, mi az alapkamat, se arról, mivel ijesztgetnek bennünket a híradóban? Meglehet, mindenesetre Csenge videóiban az a legjobb (az alaposságon túl persze), hogy senki nem érzi magát ostobának sem közben, sem utánuk.

Dóczi Attila az egyik legközvetlenebb, legbarátságosabb ember, akivel pályafutásom során találkoztam, pedig falusi gyerek lévén én is bárhol feltalálom magam. Olyan nyíltsággal érkezett a stúdióba, hogy öt percen belül gyerekkori emlékeket osztottunk meg egymással, ezt a nyíltságot pedig a mikrofon elé is vitte magával.

A Tanulom magam YouTube-csatornának jelenleg 260 ezer feliratkozója van.

Attis (mindenki így hívja) ismeretterjesztő videói a dinoszauruszoktól a testszőrzetig, a maszturbálás történetétől a kiközösítésig rendkívül széles spektrumon mozognak.

Ami közös bennük: az alaposság és a barátságos, biztonságos közeg, amit a youtuber megteremt.

A Tanulom magam kommentjei arról árulkodnak, hogy rengeteg fiatalnak van elemi szüksége egy olyan közösségre, amelyben fejlődhet, tanulhat, nevethet, jól érezheti magát – és ahol bátran kérdezhet, elmondhatja gondolatait anélkül, hogy megszégyenítéstől kellene tartania. Attis ezt a közösséget teremtette meg a YouTube-on, és a Popfilterből kiderül, hogy ez bizony sok energiába és még több önismereti munkába került.

Nincs is talán aktuálisabb téma jelenleg itthon, mint a közoktatás helyzete, hibái, és a rossz beidegződések, amelyek képesek hatalmas töréseket okozni a gyerekekben. Közben viszont ahelyett, hogy mindenről lemondva álltunk volna fel a beszélgetés végén, bennem pont az a meggyőződés erősödött, hogy igenis érdemes és fontos beszélgetni arról, hogyan lehet ez jobb, újabb, frissebb, és legfőképpen mindannyiunk számára otthonosabb.

A Popfilter további epizódjait itt találod: 

Csepelyi Adrienn