Advertisement

Borcsa rögtön a beszélgetés elején elárulta, hogy 17 éves korában ment el először a körzeti nőgyógyászhoz, és meglehetősen kellemetlen tapasztalatokat szerzett. Éppen azért, hogy ez ne ismétlődhessen meg a lányával, amikor abba a korba ért, Borcsa a saját magánorvosához vitte el, és felkészítette a vizsgálattal kapcsolatos tudnivalókra. 

Anna Eszter szintén minden előzetes tudás nélkül ment el az első vizsgálatára, és benne is meglehetősen megalázó és fájdalmas emlékként maradt meg a találkozás, utána pedig több orvoson keresztül jutott el ahhoz a szakemberhez, akiben ma teljes mértékben megbízik, bár a vizsgálatokra még mindig szorongva érkezik. 

Zsófinak nem voltak ugyan rossz tapasztalatai, ő egész egyszerűen csak rettenetesen zavarban van a mai napig, de kiemelte, hogy számára fontos volt, hogy a későbbiekben női orvosa legyen. A nem tekintetében Anna Eszternek vegyes tapasztalatai voltak férfi és női orvosokkal is, de ha teheti, ő is inkább nőt választ, szerinte nagyobb empátiával fordul egy nőgyógyász a pácienseihez, ha ő maga is nő. 

Arról is beszélgettünk, hogy egy-egy traumatikus vizsgálat vagy akár szülésélmény után, hogyan lehet újra félelem nélkül, bizalommal fordulni az orvosokhoz, hiszen a szűrővizsgálatok elengedhetetlenül fontosak, és muszáj legyőzni a szorongásainkat annak érdekében, hogy megelőzzük vagy probléma esetén kezeljük a bajt.

Mindannyiunk szerint nagy segítség lehet, ha az ember tájékozódik egy adott orvosról az ismeretségi körében vagy az interneten. 

Végül szóba került az is, hogy ki mennyire készül például szőrtelenítéssel, körömfestéssel arra, hogy orvoshoz megy, szükséges-e mindez egyáltalán. És azt is megvitattuk, hogy mentálisan hogyan tréningezhetjük magunkat, milyen praktikákat érdemes alkalmazni, hogy csökkentsük a vizsgálatokkal járó stresszt és szorongást.

Mindent bele! további epizódjait itt találod:

A podcastot a Bayer Hungária Kft. támogatta. (x)

Krajnyik Cintia