A WMN háza tájától nem áll messze, hogy tabukat döngessen egy-egy cikkével vagy podcastjával, és ez most sem történt másként. Dr. Gyurkó Szilvia segített minket tisztábban látni azzal kapcsolatban, hogy egy gyerek meddig tekinthető gyereknek a törvény szerint, legyen szó a szexről vagy akár a büntetőjogi felelősségéről. Szilvi kiemelte, hogy a rendszer hatékonysága alapjaiban megkérdőjelezhető, hiszen azzal egyetért, hogy mivel az akceleráció, azaz a gyerekek fizikai és mentális érése egyre korábbra helyeződik, a szexuális kapcsolatokat káros lenne kriminalizálni, az viszont elengedhetetlen lenne, hogy az ehhez szükséges eszközöket, tudást, felvilágosítást, információkat megkaphassák a fiatalok, a jelenlegi jogszabályok azonban ezt nem teszik lehetővé.

Nyáry Luca egy másik aspektusból közelítette meg a gyerekkor és a felnőtté válás között húzódó határt. Bár saját elmondása szerint egyre inkább felnőttnek érzi magát, aki az ehhez társuló felelősség mellett az utóbbi időben elkezdte élvezni az ezzel járó szabadságot. Ugyanakkor úgy véli, traumatizált gyerek volt, akit számos alkalommal túlszexualizáltak, és ezért még két kézzel ragaszkodik a gyerekkorához, amit úgy érez, hogy nem volt alkalma és lehetősége igazán megélni. Luca nagyon félti az új, fiatalabb generációt, akiknek az életéből – különösen a lányokéból – kezd eltűnni a kiskamaszkor, részben annak köszönhetően, hogy a közösségi média hatására már tizenkét-tizenhárom évesen leutánozzák a hírességeket, és miniatűr felnőtt karikatúrákká válnak ahelyett, hogy megélnék a kamaszkorukat.

Kurucz Adrienn egy kamaszlány édesanyjaként mesélt arról, hogy milyen érzés megtapasztalni, ahogy az ember gyereke egy szempillantás alatt felnő, mi mindent csodál és tisztel az új generációban, de az is szóba került, hogy az egyre erősödő digitalizáció hogyan hat a mai gyerekekre, milyen veszélyekkel jár, és arról is elmélkedtünk, hogy jogi, pszichológiai és szociológiai értelemben mikortól kellene felnőttnek tekinteni egy gyereket.

Hiánypótló beszélgetés, hihetetlenül fontos üzenetekkel. Hallgassátok!

Mindent bele! további epizódjait itt találod:

Krajnyik Cintia