Éjjeli baglyoknak: az éjszaka, amire öt éve vártál

Harminc felett kevés dolog miatt választja önként az éjszakázást az ember, engem legalábbis az alvászavaromon kívül nem nagyon tud más ébren tartani. Jó, ha teljesen őszinte akarok lenni, a színház még ilyen.

Egy – vagy több – jó darabért megéri másnap úgy kóvályogni, mint a chemotoxos légy.

Ha ezzel te is egyetértesz, akkor készítheted is a vödörnyi kávét, olyan dolog jön ugyanis, amire utoljára öt éve volt példa: ismét megrendezik a Budapesti Színházak Éjszakáját.

Dobpergés, üdvrivalgás, az egekbe szökő izgalom! Megsúgom: nem lesz könnyű dolgod, március 23-án egyetlen karszalaggal ugyanis 43 színház kínálatába nyerhetsz bepillantást a Dumaszínháztól kezdve a Budapest Bábszínházon, a Katonán és a Radnótin keresztül az Örkényig (amelynek a WMN-nel közös műsora, a Nyílt lapokkal új évadhoz érkezett). Tudom, osztódni kellene…

De ha elfogadsz tanácsot ezzel kapcsolatban, akkor jól figyelj: az Örkény Két néni, ha megindul darabja kihagyhatatlan, a Vígben a Csoda című groteszk komédia egyszerre szívbe markoló és mosolyra késztető, a Katona Dante-maratonja szinte kötelező, a Pinceszínházban pedig a Cseh Tamás-rajongók örvendezhetnek, az ő dalai csendülnek fel ugyanis.

programajánló Kimenő Radival Budapesti Színházak Éjszakája Folly Arborétum Fény utcai piac
Jelenet a Két néni, ha megindul című darabból – Fotó: Örkény Színház / Gordon Eszter

A teljes programot ITT találod.

Haspókoknak: jön a Kenyérlelke Fesztivál

Vannak néhányan a kollégáim közül, akik új szintre emelték a piacozást: pezsgővel, lángossal és sörrel, a hajnali ébredést mellőzve fokozzák az élményt. De hát az vesse rájuk az első darab házi mangalicatepertőt, aki ne merült volna már el az ízélmények birodalmában.

Nektek mondom, hasonszőrű hedonisták: március 24-én, szent húsvétunkra készülvén Kenyérlelke Fesztivált tartanak a Fény utcai piacon, az újhullámos piacozók mekkájában. Jaj, mit szólna a nagymamám, ha látná, hogy 11-kor a kosár még üres, de a has már tele! „Fiam, ezek a városiak nem normálisak” – mondaná, én meg hozzátenném: de élni azért nagyon tudnak.

És hogy mi lesz a Kenyérlelke Fesztiválon? A legjobb kézműves pékségek termékei, kalácskészítő-workshop, és még megannyi finomság. Ha ott vagytok, keressétek Noya kolléganőmet egy pohár pezsgővel, és adjátok át üdvözletem!

Bővebb infókat ITT találsz.

Mozdulj ki: a tókör mindig jó kör

Ha a túrázáshoz túl lusta vagy (amúgy ejnye!), mégis szívesen töltenél időt a szabadban, ugorj le Tatára, ahol festői környezetben járathatod meg magad – és a kiszemelt szerencsést. Romantikázz egyet szíved szerelmével (ha nincs aktuális kétlábú, hát akkor a négylábúval) a vizek városában.

Az Öreg-tó minden évszakban megkapó látványt nyújt, körbesétálni picivel több mint hét kilométer gyaloglást jelent, ám ha elfáradnátok, bármikor beülhettek a tóparti kávézók egyikébe egy kis frissítőre. És persze tudom, andalgás közben jön meg igazán az étvágy, így mielőtt a nap megkoronázásaként ellovagolnátok a naplementébe, látogassatok el a tó partján található Malom és Kacsa Bisztróba, amelynek két felújított, műemlékvédelem alatt álló malom ad otthont.

A környezet mesés, az ételek ínycsiklandók – és nem mellesleg időről időre izgalmas programokkal is készülnek. Március 23-án például Bánki György pszichiáter és Dobray Sarolta író, újságíró, az Üvegfal című regény szerzője tart közös, irodalmi-pszichológiai estet.

programajánló Kimenő Radival Budapesti Színházak Éjszakája Folly Arborétum Fény utcai piac
Forrás: Facebook / Malom és Kacsa

Bővebb infókat az estről ITT, Tatáról meg a Google-ben találsz.

Dolce vita, baby: lazulj rá a húsvétra a termálban!

Itt a jó idő, és te, kis élvhajhász, már azon ábrándozol, milyen lenne a medence partján egy pohár jó bort kortyolgatni? Hát akkor szépen húzd ki a biliből a kezed, és vedd az irányt Demjén felé, ahol mindezt megteheted.

A Demjéni Termáltó Fürdő Budapesttől nagyjából egyórányi autóútra, hatalmas kültéri medencékkel – van köztük fedett is –, szaunával és meleg vizes sódombbal (ahonnan csodás a kilátás) várja a látogatókat.

A budapesti fürdőkhöz képest itt nincs kényelmetlen tömegnyomor, sorban állás, és elszállt árak sem: a felnőtt belépő hétvégén 3490, a hétvégi családi jegy pedig 12 500 forint. Ha a fürdőköpenyt otthon hagytad, ne aggódj, ott még azt is bérelhetsz. Barátokkal remek program.

programajánló Kimenő Radival Budapesti Színházak Éjszakája Folly Arborétum Fény utcai piac
Forrás: Facebook / Demjéni Termáltó Fürdő

Bővebb információkat ITT és ITT találsz a helyről.

Családi móka: különleges kerti séta hazánk egyik legkülönlegesebb családi arborétumában

Talán említettem már, mennyire szeretem az olyan helyeket, amiknek régre nyúló, kézzelfogható történetük van. 

Ilyen a meseszép Folly Arborétum és Borászat is, aminek kertjét Folly Gyula pécsi orvos alapította, és kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is a Folly család tulajdonában van. Ha a környéken járunk – ami nem történik olyan gyakran, mint szeretnénk –, mindig betérünk ide. Teszünk egy sétát a cédrusok és ciprusok között, magunkba szívjuk friss illatukat, majd egy pohár bor vagy zamatos házi szörp társaságában gyönyörködünk a Balatonban.

És mindenképp eszünk is valamit, ha itt járunk, hiszen a Folly konyhája fenséges fogásokkal, szezonális étlappal vár – és nem mellesleg remek családi programokkal is.

Március 23-án, 30-án és 31-én egy különleges kerti sétára invitálnak, amelynek során az arborétumban elhelyezett fényjátékokat és fényanimációkat lehet megtekinteni.

Ezeknek köszönhetően nyolc helyszínen kelnek új életre a növények, a kert ikonikus fái, és elevenednek meg a kültéri műalkotások, térelemek. Hihetetlen látvány, ne hagyjátok ki!

Bővebb infók ITT érhetők el a programról.

Kiemelt kép: Facebook / Malom és Kacsa; Facebook / Demjéni Termáltó Fürdő; Örkény Színház / Gordon Eszter; Facebook / Viki the Café Explorer

Filákovity Radojka