A kanadai kezdetek

A 43 éves Ryan Gosling a kanadai Cronwallben nevelkedett, ahonnan leghőbb vágya volt elszabadulni. Mint mondja, a városnak „rothadttojás-szaga” volt a helyi papírmalom miatt, ahol apja és nagybátyjai is dolgoztak.

Gyerekként nem voltak barátai, egy mormon közösség tagja volt, a szülei pedig 13 éves korában váltak el. Nem egy olyan életnek hangzik, amiből ne vágyna kitörni az ember.

Gosling egyik nagybátyja egy óriási albumot ajándékozott a kisfiúnak, amikor 7-8 éves lehetett, és azt mondta – látszólag a semmiből –, biztos benne, hogy egyszer elnyeri az Oscar-díjat, és ezt a könyvet fogják megtölteni a teljesítményével egészen addig, amíg meg nem kapja az aranyszobrocskát. „Soha életemben nem hallottam előtte az akadémiáról. Az egész teljesen értelmezhetetlen volt, hiszen nem is színészkedtem.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ryan Goslinger (@ryangoslinger) által megosztott bejegyzés

A jóslat mégis kellően motiváló volt, hiszen a fiatal Gosling innentől kezdve bevásárlóközpontokban és esküvőkön énekelt, divatbemutatókon és helyi színészmeghallgatásokon vett rész. Első szerepét a Nickelodeon sorozatában, az Are You Afraid of the Dark?-ban kapta, majd a Libabőr című sorozatban is szerepelt (de egy epizód erejéig feltűnt például a Váratlan utazásban is).

Ezután a Mickey Mouse Clubban volt látható olyan sztárpalánták mellett, mint Britney Spears, Christina Aguilera és Justin Timberlake.

„Mindannyian igazi csodagyerekek voltak. Én nem, így fogalmam sincs, mit kerestem ott. És azt hiszem, ezzel mások is így voltak, nem is kaptam munkákat. Beöltöztettek hörcsögnek, vagy beraktak háttértáncosnak, míg valaki énekelt. Ennek ellenére nagyszerű élmény volt, mert

segített kitalálni, miben nem vagyok jó egyáltalán. Amit szintén fontos megtanulni”

mondta a GQ-nak 2023-ban.

Az itt szerzett tapasztalatai akár meg is hozhatják a konyhára az első Oscar-díját, ugyanis a Greta Gerwig rendezte Barbie Kenjeként sok inspirációt merített azokból az időkből, amikor kisfiúként minden lehetséges eszközt bevetett, hogy felhívja magára a figyelmet. Míg gyerekként haknikon énekelve és a Mickey Mouse Clubban bohóckodva tette, Kenként ezt már több napszemüveget és karórát magára pakolva, szomorú, és egyszerre komikus szerelmes hősként próbálta elérni.

Kaliforniai álom

A Mickey Mouse után egy évig a Breaker High tinivígjátékban játszott, amivel annyi pénzt keresett, hogy 16 évesen Hollywood felé vehette az irányt. Abbahagyta a tanulmányait, és olyan típusú sorozatok meghallgatására járt, mint a Dawson és a haverok. Tudta, hogy egy főszerepet kell megcsípnie, mellékszereplőként ugyanis senkinek nem fogja megérni, hogy a vízuma költségeit fedezze. Arról pedig álmodni sem mert, hogy a mozi felé kacsingasson.

„A filmek soha nem voltak benne a pakliban”

– mondta. 

Egy castingról hazafelé tartva lerobbant az autója, de még arra sem volt pénze, hogy elvontassa, így az emberek őrjöngve dudáltak rá, amiért feltartja a forgalmat – mindeközben ő azt gondolta, hogy nem tolná az autót, ha tudná vezetni, majd végül otthagyta az út kellős közepén a kocsit. A meghallgatás után az ágyában feküdt otthon, a mobilját bámulta, és azt gondolta, ha most megcsörren a telefonja, az örökre megváltoztatja az életét. Ha nem, akkor hazamegy Kanadába. A mobil megszólalt, és megkapta Az ifjú Herkules kalandjai főszerepét, ami 50 epizód forgatását jelentette Új-Zélandon.

Az ezt követő évek eseménytelenül teltek, Gosling a húszas éveit leginkább sötét hangulatú indie-filmekben töltötte, az igazi áttörés a 2004-es Szerelmünk lapjaival érkezett meg, amelyet aztán a teljesség igénye nélkül olyan filmek követtek, mint a Fél Nelson, a Törés, a Blue Valentine, vagy a Drive – Gázt!

Ryan Gosling Oscar-díj Barbie Ken
Jelenet a Szerelmünk lapjai című filmből - Forrás: Warner Home Video

A szerelmet is a filmezésnek köszönheti

2012-ben a Túl a fenyvesen forgatásán ismerkedett meg későbbi feleségével, Eva Mendes színésznővel, akivel azóta is boldog házasságban élnek két kislányukkal, a 9 éves Esmeralda Amadával és a 7 éves Amada Leevel. Bárhova megy forgatni, a családja vele tart, így évente maximum egy filmet hajlandó vállalni, és azért, hogy teljes figyelemmel a szülőségre koncentrálhasson, a 2018-as Az első ember után négy évre teljesen kivonta magát a munkából. Mendesszel nincsen bébiszitterük, elmondásuk szerint mindent maguk csinálnak a ház és a gyerekek körül. 

„Megváltoztak a súlypontok az életemben. A gyerekeimmel akarok lenni. Annyira gyorsan elmúlik minden, szinte hallom, ahogy ketyeg az óra.

Fogalmam sincs, mennyi idő adatik meg nekem, de nem akarom elpazarolni. Amikor a családommal vagyok, biztos lehetek benne, hogy a lehető legértékesebben töltöm el”

nyilatkozta a Varietynek.  

Visszakanyarodva ahhoz a bizonyos Oscar-díjhoz 

A 2007-es Fél Nelson és a 2016-os Kaliforniai álom után most ismét nyitva áll a lehetőség Gosling előtt, hogy teljesüljön nagybátyja jóslata, és a Barbie-ban nyújtott alakításáért bezsebelje az akadémia elismerését. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ryan Goslinger (@ryangoslinger) által megosztott bejegyzés

Ken szerepe akár jutalomjátéknak is tűnhet kívülállóként, de a színész a leghatározottabban mondja, hogy ez volt a legnehezebb szerepe, amit valaha el kellett játszania, és amelyet eredetileg vissza is utasított.

Kezdetben ütemezési nehézségek miatt mondott nemet, de Greta Gerwig rendező és a producerként is jelenlévő Margot Robbie annyira biztosak voltak abban, hogy Kent Goslingnak kell játszania, hogy nem is kerestek mást a szerepre. 

„Kérdéses volt, hogy el tudja-e vállalni, de egyszerűen a zsigereimben éreztem, hogy neki kell megcsinálnia” – nyilatkozta Gerwig. Robbie is úgy vélte, hogy kulcsfontosságú jelentősége van, hogy ki is lesz filmbéli partnere, így valami olyasmit ajánlott színésztársának, ami hagyományosan nem része a szerződéseknek.

„Minden egyes napra ajándékot ígértem neki. Azt mondtam, mindennap veszek neki valamit, ha megcsinálja velünk ezt a filmet. És így is tettem. Minden reggel egy rózsaszín masnival átkötött ajándékot hagytam neki a lakókocsijában, amire rá volt írva, hogy Kennek.”

Az ajándékok többnyire olcsó apróságok voltak, de csupa olyasmi, ami jelentőséggel bírt Ken karaktere szempontjából.

Gosling hosszú időn keresztül próbálta megfejteni, ki is a Barbie után ácsingózó Ken valójában, hogyan is kellene megformálnia.

Mivel nem sok támpontja volt, amibe kapaszkodhatott volna a külsőségeken kívül, a gyerekkori élményeiből táplálkozott, és nagyban támaszkodott felesége tanácsára, aki azt mondta: csináljon mindent úgy, mintha Barbie kegyeiért küzdene.

Lányai is aktívan részt vettek a felkészülésben, velük tanulta meg az I’m Just Ken koreográfiáját, amelyet a közönség az idei Oscar-gálán élőben láthat. A 80-as éveket idéző ballada egy olyan karakter férfias törékenységéről szól, akinek nincs célja a Barbie-ja nélkül, és amely akkora siker lett, hogy Ryan Gosling legnagyobb meglepetésére még a legjobb dal díját is megnyerte a Critics Choice Awardson.

@dailymail Ryan Gosling's hilarious confused reaction to his Barbie track I'm Just Ken winning Best Song at the Critics Choice Awards went viral on Sunday. #fyp #imjustken #ryangosling #criticschoiceawards #meme ♬ original sound - Daily Mail

Gosling jelölése egyébként nagy hullámokat gerjesztett, hiszen sokan ironikusnak vélik, hogy míg a Kent megformáló színészt jelölték a legjobb férfi főszereplő díjára, addig Margot Robbie-t a legjobb női főszereplő díjára nem, ahogy Greta Gerwiget sem a legjobb rendezőnek járó elismerésre. (Robbie producerként, Gerwig pedig forgatókönyvíróként azért a jelöltek között van.) 

Az kétségtelen, hogy Gosling egyedi színt adott a karakternek, és nem vagyok egyedül, ha azt mondom, a világ izgatottan várja, melyek lesznek azok a produkciók, amelyekben még láthatjuk a színészt. Be kell osztanunk, hiszen az az évi egy nem olyan sok. 

Kiemelt képünk forrása: Getty Images/ Michael Blackshire / Contributor

Krajnyik Cintia