Egy film, amin egyszerre sírsz és nevetsz

Összehozhat a gyász két embert, akik eltávolodtak egymástól? Hogyan öröklődnek a férfisorsok egy családban? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket feszegeti Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című, február 22-én debütáló mozifilmjében.

A főszereplő a nagyszívű, de meglehetősen önfejű apa (Bezerédi Zoltán) és fia (Szabó-Kimmel Tamás), akiknek annyira megromlott a viszonya, hogy évek óta nem beszélnek már egymással. A fiú mélyen vallásos lett, és Izraelig menekült az apjával való konfliktus miatt, ahol ortodox zsidóként él, és családot is alapított. Édesanyja váratlan halála miatt azonban nehéz lépésre szánja el magát: immár saját fiával tér vissza a szülői házba, ahol az édesapja is él, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt üljön elvesztett anyjáért.

A találkozás azonban nemcsak a régi sebeket és konfliktusokat tépi fel: a férfiakon keresztül két világ is találkozik, amelyek nem is állhatnának távolabb egymástól.

A sziporkázóan humoros és sokszor szívszorító Lefkovicsék gyászolnak ennek a két férfinak, apának és fiának „húzd-meg-ereszd-meg” kapcsolatát mutatja be, és az ő útjukat egymás felé. De vajon össze tudja őket hozni a közös veszteség, és a kisfiú, aki tisztán és előítéletek nélkül kapcsolódik mindkettőjükhöz, az apához és a nagyapához egyaránt? 

Breier Ádám Kubában tanulta a filmkészítést, nagyjátékfilmjét megelőzően Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról is forgatott dokumentumfilmet. A Fideliónak korábban elmondta, hogy a forgatókönyvet részben a saját családja inspirálta: „olyan történetet kerestem, amit kizárólag én tudok elmesélni. Innen jött a saját családi ihlet. Hogy miért van az, hogy ha hazamegyek egy vasárnapi ebédre, egyszerre sírok és nevetek, mert nem hiszem el, mi történik. […] de az, ami ebből az alapihletből lett, már közel sem az én családomról szól, ez csak a kiindulási pont volt. Sőt, épp onnantól lett igazán jó, amikor már semmi köze nem volt a családomhoz.”

A filmet a Mozinet jóvoltából február 13-án vetítik premier előtt, aznap pedig egy közönségtalálkozóra is sor kerül. Jegyet váltani a programra ITT tudsz.

Jelenet a Lefkovicsék gyászolnak című filmből - Forrás: Mozinet

Ha már nagyon unod a telet, menj biztosra – Segíts a mohácsi busóknak elűzni!

A monda szerint az őslakos sokácok a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekültek a törökök elől, egy idő után azonban megelégelték a bujkálást és a rabigát, így ijesztő álarcokat öltöttek, és az éj leple alatt átkeltek a Dunán, hogy elűzzék a török betolakodókat. Régen a tülkölő, kerepelő, kolompot rázó busócsoportok célja az volt, hogy házról házra járva kifejezzék jókívánságaikat, és részesüljenek azokban az étel-ital adományokban, amelyeket sehol sem tagadtak meg tőlük.

A népszokás ma óriási tömegeket vonzó látványosság, a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódó esemény csúcspontja pedig kétségkívül a főtéren rakott óriási máglya körültáncolása és a telet jelképező koporsó elégetése, amivel a hideg évszaktól búcsúznak a busók, és köszöntik a tavasz eljövetelét.

A busójárást egyszer tényleg mindenkinek látnia kell! Idén február 8. és 13. között rendezik meg, a részletes programot pedig ITT találod.

Farsangi fánkozás a Platz Piacon

Az egyik kedvenc termelői piacomon a régióból érkező termelők leggyönyörűbb, legízletesebb portékáival találkozhatsz, és minden alkalommal valami finomsággal is készülnek a látogatóknak.

Február 11-én farsangi forgatagba csöppenhetsz majd, ha a pilisvörösvári Kacsa-tóhoz látogatsz: a szigetmonostori Mazsi sütöde töltött és francia Ekler-fánkokkal érkezik, a pilisvörösvári nyugdíjas klub lelkes tagjai pedig szalagos fánkot és túrófánkot készítenek helyben – utóbbiért becsületkassza alapon fizethetsz.

De raclette szendvicskülönlegességeket is lehet kóstolni, és kistermelői grillkolbászos hot dogot is falatozhatsz majd. Szervezz oda családi pikniket, baráti találkozást vagy egy reggeli kávéval összekötött randevút – az élmény garantált.

Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Forrás: Facebook/Platz termelői piac - Családi piknik

Szülinapos a Makers’ Market – ünnepelj velük!

Budapest egyik kedvenc vásári forgatagában a designra és a kortárs kézművességre nyitott közönség egyedi tervezői termékekkel és azok alkotóival találkozhatsz.

A Makers’ pedig most jeles évforduló elé néz: elérkezett a második születésnapjuk, amire világra szóló ünnepléssel és remek programokkal készülnek.

Február 11-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban a vásár mellett kézműves workshopokkal, animációs, kisjáték- és dokumentumfilm-vetítésekkel, este pedig a Felső Tízezer akusztikus formáció koncertjével várnak. És persze most is találkozhatsz a kedvenc tervezőiddel is, akik már az első perctől fogva a Makers' Market közösségét gazdagítják.

Bővebb infókat az eseményről ITT találsz.

Bor, muzsika, tánc, mulatság a Hajósi Pincefaluban

Örvendezzetek: farsangi mulatságot rendeznek a Hajósi Pincefaluban, méghozzá első alkalommal!

Február 10-én három állomáson keresztül egy-egy házigazda pincészet látja vendégül az érdeklődőket, így kilenc borászat borait lehet majd megízlelni.

És mert a bort úgy lehet hosszan és kitartóan élvezni, ha jól „megágyaz” neki az ember, ezen a napon a finom falatok sem maradhatnak el: helyszínenként kétféle disznótoros különlegességgel várják majd a látogatókat. Jegyeket csak elővételben lehet váltani, méghozzá február 5-ig.

Minden infót ITT találsz.

Forrás: Facebook/Hajósi Pincefalu/Árkosi Bálint

Kiemelt kép forrása: Mozinet; Facebook/Makers of Budapest; Chripkó Lili

Filákovity Radojka