Utazz térben, időben, lélekben – idén is lebilincselő dokumentumfilmekkel vár a BIDF

Hogyan harcolnak a jakutföldiek a szibériai sárkánnyal (vagyis az erdőtüzekkel), mire számítottak munkájuk során a kaszkadőrnők, mire vágyik egy izlandi falu focicsapata, mi a titka az ötven éve eltemetett testvér előkerülésének, és hogyan lopják el az országodat tőled? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a nézők az idén tízéves Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, amely ismét elsöprő erejű alkotásokkal vár.

Január 27. és február 4. között 70 filmet vetítenek 11 városban országszerte, ezek közül ajánlom most a figyelmedbe Jafar Najafi iráni filmkészítő és fotós A húgaimat nem adom című alkotását, amelynek főszereplője Amir, a tizennégy éves iráni pásztorfiú.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BIDF (@bidf_official) által megosztott bejegyzés

Édesapja halála következtében ő lesz a család feje, akinek édesanyjáról és 12 éves ikerhúgairól, Marzieh-ről és Razieh-ről kell gondoskodnia.

Súlyos döntést kell hoznia, amikor 18 éves nővére, kisgyerekét hátrahagyva meghal: nővére özvegyéhez, a jóval idősebb férfihoz kellene feleségül adnia valamelyik kishúgát. Amir, aki még maga is gyerek, a falu rosszallása és folyamatos zaklatása ellenére bátran igyekszik megszabadítani a kislányokat a hagyomány súlyos béklyóitól.

A teljes fesztiválprogramot és a vetítések időpontját ITT találod.

Tapasztald meg a határtalanság és a szabadság élményét egy különleges koncerten

Nem kicsit beszélek haza, amikor Básits Branka Junior Príma díjas magyar–szerb származású énekesnő koncertjét ajánlom a figyelmedbe. Brankával ugyanis nemcsak a gyökereinken osztozunk, hanem jó ideig a kollégiumi szobánkkal is ez volt a helyzet. Egykori szobatársam már akkor hihetetlen odaadással és elszántsággal volt a népdaléneklés iránt, amiből a Zeneakadémián szerzett diplomát.

Azóta csatlakozott a Zűrös Banda és a Pravo zenekarokhoz, valamint a Boban Marković Orkestarral is több alkalommal koncertezett.

Nemrég Én Csépem címmel jelent meg szólóalbuma, amely szülőfaluja, Szigetcsép gazdag szerb népzenei hagyományán nyugszik, aminek anyagát Branka saját maga gyűjtötte, és a személyes szűrőjén keresztül dolgozta fel. Ennek az albumnak – az autentikustól az experimentális hangzásig terjedő – anyaga elevenedik meg február 21-én a Müpában, az Én Csépem lemezbemutató koncertjén. Szabadság és zenei határtalanság – ebből mind ízelítőt kaphat az ember, ha Branka zenéjét hallgatja.

Jegyeket ITT tudsz váltani a koncertre.

A szembenézés felszabadító – az életközepi válságról, női szemszögből

Mit ér a nő, ha elmúlt 40? Mit ér a nő, ha már nem olyan fiatal? Ha már nem olyan vonzó? El tudja-e fogadni önmagát a változásban, szembe tud-e nézni saját félelmeivel, vágyaival?

Többek közt ezeket a kérdéseket feszegeti a varieté műfajával megfűszerezve a Láthatáron Csoport Mit ér, ha? című előadása, amelyben öt különböző női karakter életútja keresztezi egymást különféle helyzetekben. A darab hangvétele intim és személyes, és noha az öregedés, illetve az elmúlás nem könnyed témák, a darab mégis vagy talán épp ezért sok humorral átitatott.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Láthatáron Csoport (@lathataron) által megosztott bejegyzés

A február elsejei, illetve harmadikai előadásokról bővebb információkat ITT találsz, és ITT válthatsz rájuk jegyet.

Ráskó Eszter szubjektív tárlatvezetése kihagyhatatlan élmény

Nem túlzás, ha azt mondom, Fajgerné Dudás Andrea Júlia a hazai kortárs képzőművészet egyik legnagyobb hatású női alkotója. Művészetében leginkább a hagyományos női szerepekre, a saját testünk, illetve a média/fogyasztói társadalom által uralt testkép viszonyára reflektál. Művei tele vannak rejtett utalásokkal a nőművészeti és a feminista kánont illetően, de az a sokféleség, ami eddig művészetét jellemezte, egy pontos, átgondolt kijelentéssé állt össze Concordia discors című kiállításában, ami a Deák Erika Galériában tekinthető meg.

programajánló láthatáron csoport Kimenő Radival BIDF Básits Branka
Forrás: Facebook / Deák Erika Galéria

A Horatiustól kölcsönzött kifejezés szerint a világ harmóniáját az ellentétes erők egyensúlya teremti meg. Fajgerné Dudás Andrea Júlia művészete is hasonló ponthoz érkezett el: azt a pillanatot érjük tetten, amikor az alkotó a párhuzamosan futó, sokszor egymással konfrontálódó szerepeit ütközteti, és megtalálja azt a harmóniát, azt a művészi attitűdöt, ami legújabb festményciklusát jellemzi.

Február 1-jén különleges tárlatvezetés keretein belül nézheted meg a kiállítást: Ráskó Eszter humorista lesz a kalauzod, aki a színpadon maga is reflektál a női testképpel kapcsolatos sztereotípiákra. De vajon hogyan értelmezi majd Fajgerné Dudás Andrea Júlia alkotásait?

A választ megtudod a tárlatvezetésen, amiről bővebb infókat ITT találsz.

Kiemelt képek: Facebook / Deák Erika Galéria; bidf.hu; mupa.hu; Facebook / Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Filákovity Radojka