Mielőtt a jobbnál jobb programok közül mutatok neked néhányat, engedd meg, hogy röviden elmeséljem, mitől olyan különleges ez a városrész. Kezdem az elején: amikor a Bartók-negyedről beszélünk, Újbuda azon belvárosi részét emlegetjük, amely a XI. kerületi Bartók Béla utat és a környező utcákat foglalja magában a Műegyetem rakparttól egészen a Karinthy Frigyes útig.

Kvázi város a városban, ahol tényleg minden megtalálható: megfér egymás mellett a minőségi kultúra és szórakozás, miközben biztonságos, feltöltődést nyújtó otthon a lakosok számára.

Ilyen környezetbe érkezik tehát, aki a Bartók Feszt’-re látogat – de lássuk csak, milyen műfajilag sokszínű szórakozási lehetőségek közül válogathat:

Bartók Feszt
Forrás: Bartók Feszt

„Engedni az adott pillanatnak, hogy változtasson rajtunk” – Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs ingyenes koncertjét ne hagyd ki!

A Prima-díjas Palya Bea fogalom, egyszemélyes intézmény a magyar világzenében. A hangja, a lénye, és a mindezt ötvöző művészi kifejezésmódja mással összehasonlíthatatlan.  

Bea művészetté emeli az ember külső és belső életét: zsigerien őszinte, miközben hol a lélek legérzékenyebb húrjait pengeti meg dalaival, hol pedig a bennünk élő erőt, szenvedélyt hívja elő velük.

A Bartók Feszt’-en régi zenésztársával, a fúvós hangszerek koronázatlan királyával, Szokolay Dongó Balázzsal lép színpadra. És hogy mire számíthat ezen az estén a közönség? „A színpadon zenélünk is, ugyanakkor egy képet is festünk a köztünk lévő mély barátság színeiből, újra meg újra, és a festmény mindannyiszor meglepetés lesz nekünk. Koncertjeink népzenei ihletettségűek, de engedjük az adott pillanatnak, hogy változtasson rajtunk, és a zenén, amit játszunk" – mondta Bea.

Bővebb információkat az ingyenes koncertről ITT találsz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Palya Bea (@palyabea) által megosztott bejegyzés

Ismerd meg a Bartók-negyed rejtett kincseit, izgalmas történetét

Bár a Bartók-negyed területén 150 éve még épphogy csak elindult a városiasodás, ma már a főváros egyik legfontosabb kulturális és közösségi központja. A városrész lakói azonban tisztában vannak vele, hogy a jövőtervezéshez elengedhetetlen, hogy ismerjük a múltat és értsük a jelent. Éppen ezért az idei fesztivál programjában – csatlakozva a Budapest 150 kezdeményezéshez – izgalmas helytörténeti sétákkal és civil programokkal is várják az érdeklődőket.

Az Imagine Budapest szervezésében bebarangolhatod Újbuda rejtett titkait, ismert és kevésbé látogatott helyszíneit.

Biciklis felfedezést tehetsz velük a Gellért térről Albertfalváig, a túra során pedig különleges homlokzatok, szecessziós ipari épületek, mézeskalács házikókkal teleszórt tisztviselőtelep, és rengeteg zöld között kalandozhatsz. De egy külön sétát szentelnek annak is, hogy közösségi kertekkel, kultikus üzletekkel, szerethető közterekkel és köztéri alkotásokkal ismertessenek meg.

A történeti séták szerelmesei se csüggedjenek: Mika Edit helytörténésztől ugyanis többek közt azt is megtudhatják majd, miért nem fognak elapadni az itteni hőforrások,

kik laktak a Műteremházban, kik írtak a kávéházak törzsasztalainál, és hogy kiket inspiráltak újabb és újabb alkotásokra az itt átélt szerelmek.

Bővebb információkat a sétákról ITT, ITT és ITT találsz.

Műteremház
Forrás: Facebook/Bartók-negyed

Az sem marad ki a jóból, aki gyerekkel érkezik

A Bartók Feszt’-en nemcsak a felnőttekre, hanem a legkisebbekre is gondoltak a szervezők, így délelőttől egészen napnyugtáig remek gyerekprogramokkal is várnak a Civil faluban. Ezek azonban nem csupán a szórakoztatásra építenek, hanem az ismeret- és tapasztalatszerzésre is lehetőséget adnak például a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az elfogadás témaköreiben.

Az Edisonplatform két szervezete, a Csodavár Alapítvány és az Egy sima egy fordított is olyan érzékenyítő érzékszervi játékokkal készül, amelyek arra vezetik rá kicsiket és nagyokat, hogy empatikusabban állhassanak hozzá valamilyen nehézséggel élő társunkhoz. 

De lesz óriáspuzzle-kirakás a komposztálás témájában és kutyaterápiás workshop is, amelyen a résztvevők megtapasztalhatják, milyen a terápiás kutyákkal együtt töltött foglalkozás.

A táncoslábú kicsik sem fognak unatkozni: fellép ugyanis a Búgócsiga Zenede és a Belvárosi Betyárok formáció is, de bemutatkozik a Szeder és a Lóci játszik zenekar két frontemberének közös missziója is, a Bonbon Matiné, ami közérthető nyelven mutatja be a könnyűzene sokszínű világát a gyerekek számára. 

Bővebb infókat a gyerekprogramokról ITT és ITT találsz.

Bartók Feszt
Forrás: Bartók Feszt

Barkóczi Noémit se felejtsd el meghallgatni a fesztiválon

A női összetartás jegyében nem hagyhatom ki Barkóczi Noémi koncertjét sem a sorból. No de nem csak emiatt! Túlzás nélkül állítható ugyanis, hogy a hazai dalszerzői színtér egyik legkülönlegesebb előadója az énekes-gitáros-dalszerző.

Noéminek hat évvel ezelőtt jelent meg első lemeze Nem vagyok itt címmel, ami hangos sikert aratott, jó ideig azonban csend volt körülötte. Az egyedi hangvételű dalairól ismert énekes-dalszerző az utóbbi években látványosan a háttérbe vonult, 2021 második felében azonban Dolgom volt címmel új nagylemezt rögzített Szőke Barnával és Gulyás Kristóffal. Az album méltán sorolható 2021 legjobbjai közé olyan slágerekkel, mint a lemez címadó dala vagy a Nagyvillanyok. A Bartók Feszt’-en a teljes zenekaros felállás mellett Várnai Szilviával és Bognár Mártonnal kiegészülve állnak színpadra. Kár lenne kihagynod!

Bővebb információkat ITT találsz a koncertről.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Barkóczi Noémi (@barkoczi_noemi) által megosztott bejegyzés

A civil kurázsi nem ismer határokat

Hiszem, hogy együtt jobbá tehetjük a környezünket, illetve a társadalmat, amelyben élünk. Ahogy azt is, hogy ebből a munkából a civil szervezetek veszik ki a legtöbbet, nekik köszönhetően (is) jobb hely ez az ország. A Bartók Feszt’-en most őket és áldozatos, de hihetetlenül inspiráló munkájukat is megismerheted.

Az Adománytaxi a Földünket rohamosan pusztító divatipar káros hatásaira igyekszik felhívni a figyelmet, és megmutatni, hogy a second hand ruhák méltó versenytársai az újonnan vásároltaknak.

Turkálójukban, a Taxituriban a fesztivál ideje alatt csodás second hand darabokkal várnak, amelyekkel nemcsak az őszi ruhatáradat dobhatod fel, hanem azt is megtapasztalhatod, milyen, amikor a vásárlásoddal nemcsak magadnak teszel jót, hanem a Földnek is.

A borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeket segítő InDaHouse Hungary Egyesület is izgalmas programokkal vár. Az ő munkájukat már régóta ismerik a WMN olvasói, ahogy annak alapítóját, Benkő Fruzsit is, akinek Fügödi naplóját időről időre nagy figyelem kísérte. Az InDIYHouse eseményen nemcsak azt tudhatja meg a szélesebb közönség, hol van Hernádszentandrás, mekkora Fügöd, vagy hogyan néz ki az egyesület önkéntesháza, hanem izgalmas kézműves foglalkozásokkal, gyönyörű színezőkkel és kirakóssal is várják a kicsiket és a nagyokat.

A TASZ és az Önállóan Lakni Csoport sátrában megismerheted, mit jelent tömegközlekedni, ügyet intézni, „leugrani a boltba” annak, aki mozgásában korlátozott vagy fogyatékossággal élő családtagot gondoz. Érintettekkel találkozhatsz és jogi szakértőkkel beszélgethetsz arról, milyen az élete annak, aki folyamatosan elakad a többség számára láthatatlan akadályokban.

A WWF Magyarország pedig azokat várja, akik szívesen tanulnak a különböző ökoszisztémák működéséről, napjaink nagy ökológiai kihívásairól és arról, hogy mit tehetnek annak érdekében, hogy megvédjék természeti értékeinket.

Bővebb információkat ITT találsz a programokról.

Bartók Feszt
Forrás: Bartók Feszt

Az elektronikus zene rajongói sem fognak unatkozni

Az egész fesztivál programkínálatát a műfaji sokszínűség hatja át, az elektronikus zene rajongói például az Analog Balaton koncertjét bulizhatnak egy fergetegeset.

A budapesti bázisú elektronikus zenei duót Zsuffa Aba és Vörös Ákos alkotják, zenéjükben pedig a pop/rock dallamosságát ötvözik az elektronikus zene monotonitásával – szövegeik szétcsúszott hajnalok és másnap reggelek lenyomatai.

A zenekar tapasztalt fesztiválozó: hatéves fennállása alatt már olyan ismert helyszíneken játszott, mint a Sziget Fesztivál, a Balaton Sound, a Volt Fesztivál, a Strand Fesztivál, a Fishing On Orfű, vagy többek közt a Bánkitó. De vendégként felléptek a Punnany Massif, az Elefánt, a Vad Fruttik és Zagar előtt is és őket kérték fel a Bonobo, a Weval és a Bob Moses előzenekaraként is.

Bővebb infót a koncertjükről ITT találsz.

Kiemelt kép: Bartók Feszt

Filákovity Radojka