Ismét megnyílnak a kisüzemi főzdék kapui

A kisüzemi sörök rajongói örömtáncot járnak, hiszen ismét bejuthatnak a hazai sörszentélyekbe, oda, ahol a varázslat történik.

Május 20-án országszerte megnyílnak a kisüzemi főzdék kapui, hogy bemutassák magukat és söreiket a nagyközönségnek. Ezen a napon sörbemutatók, főzdetúrák, sörkóstolók várják a magyar sörfőzdékbe látogató vendégeket.

A Nyitott Főzdék Napján bemutatkozik például a Pécsi Sörfőzde is, amely a 2017-es tulajdonosváltás után a legnagyobb magyar tulajdonban lévő kisüzemi főzde lett az országban, és amelynek a múltja egészen 1848-ig nyúlik vissza. A programról és a benne részt vevő főzdékről ITT olvashatsz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pécsi Sörfőzde (@pecsisor) által megosztott bejegyzés

De ha addig is olthatatlan vágyat érzel arra, hogy jobban megismerd a magyar sörfőzés hagyományait, akkor mindenképp olvasd el korábbi interjúmat Katona Csaba sörtörténésszel, aki többek között arról is lerántja a leplet, milyen régre visszanyúló gyökerei vannak a sörgyártásnak Magyarországon, hogy honnan erednek a sörhöz kapcsolódó sztereotípiák, de azt is elárulja, mi köze a sörnek a tejhez – de legfőképp Tokajhoz –, és miért böjtöltek vele a szerzetesek.

Ha megállás nélkül esik, menj olyan helyre, ahol vizesebb már úgysem leszel

Az első találkozás óta rajongásig szeretem a Demjéni Termáltó Fürdőt, ahová időről időre, szinte minden évszakban visszajárunk a férjemmel. Így aztán első kézből érkező tapasztalatot oszthatok most meg veled:

nincs is jobb annál, mint borongós időben a termáltó meleg vizében áztatni magad.

A fürdő Budapesttől nagyjából egyórányi autóútra, hatalmas kültéri medencékkel – van köztük fedett is –, szaunával és meleg vizes sódombbal (ahonnan csodás a kilátás) várja a látogatókat. Túlzás nélkül állítom: ez a hely a testet és a lelket is feltölti. A felnőtt belépő hétvégén 3490, a hétvégi családi jegy pedig 12 500 forint. Bővebb információkat ITT találsz a helyről. 

Lehetek valaha elég jó? – A legégetőbb kérdésre keresi a választ egy új pszichológiai kötet

Mindig is szerettem a pszichológiai témájú könyveket, és bár a narcizmusnak már jókora irodalma van, dr. Karyl McBride Lehetek valaha elég jó? című kötete így is különleges megközelítésből foglalkozik a témával.

A könyv a narcisztikus anyák lányaira fókuszál, akik gyerekkoruktól azt tanulják: a szeretet nem feltétlen, csak akkor érhető el, ha eleget tesznek az anyjuk elvárásainak.

Ezek a lányok felnőttként nehezen birkóznak meg az érzelmi ürességgel: kialakul bennük az elhagyatottságtól való állandó félelem, ami egészségtelen párkapcsolatokhoz, perfekcionizmushoz, kíméletlen önkritikához, önszabotázshoz, illetve frusztrációhoz vezet. Az érintett nőkkel készített mélyinterjúk százai nyomán a több mint húsz év családterápiás tapasztalattal felvértezett szerző segít felismerni az érzelmi bántalmazás hatásait; szakavatott segítséget nyújt abban, hogyan lehet túllépni a bénító múlton, és a gyógyulni vágyók milyen módon vehetik át a hatalmat saját életük felett, megtörve a bántalmazás generációkon átívelő örökségét.

A kötet a Partvonal Könyvkiadó gondozásában jelent meg, 2023-ban, ITT vásárolhatod meg.

Eső ide vagy oda, bármikor boldoggá gyúrhatod magad

Mivel zsigerből ellenállok a trendek többségének, a karantén alatt még az argentin szappanoperasztárokat is meghazudtoló fitymáló tekintettel figyeltem, ahogy a fél ország kovászt nevelt, hogy aztán évekkel később azon kapjam magam: a férjemmel egy workshopon próbálom elsajátítani a kovászoskenyér-sütés fortélyait. Mesterünk Palotás Ágnes (alias Kenyér Művész) volt a folyamatban, akinek személyében a legjobbtól tanulhattunk.

Ági hihetetlen szenvedéllyel és szakértelemmel viszonyul a kovászoskenyér-sütéshez – a tudásanyagot ez, a jó hangulatot pedig derűs lénye garantálja. 

Elég csak annyi, hogy neki köszönhetően most már azt is tudom, hogy nemcsak enni, hanem gyúrni is igazi boldogság. A jó hír pedig, hogy Ági már nem csupán a fővárosban hinti a tudást, és nem csak a kovászoskenyér-sütés titkait lehet tőle elsajátítani. A következő tematikus workshopok időpontjait ITT találod. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Palotás Ágnes (@kenyer_muvesz) által megosztott bejegyzés

Magyar népdalok, ahogyan még biztosan nem hallhattad őket

Ne aggódj, ha egy időre a négy fal közé kényszerültél, kalandozni ugyanis a zene segítségével is lehet. Ehhez pedig most egy igazán különleges albumot ajánlok:

Guessous Mesi magyar–marokkói származású, Junior Prima-díjas népdalénekes (különleges történetéről ITT olvashatsz) legújabb lemeze egészen Törökországig repít.

A Tőlem neked című albumon ismert magyar és török népdalok fonódnak össze két nyelven, magyarul és törökül – így mutatkozik be egymásnak ez a két kultúra. A műfajilag is színes válogatásban ugyanúgy helyet kapnak a szerelmes, Istenhez szóló dalok, mint a lakodalmas népdalok vagy a katonadalok, amelyek egy zenei szövetet alkotnak, számos magyar és török népzenei nagy tájat képviselve. Mesi csodás, átható hangja igazi gyógyír a léleknek.

Színházi élmény otthon

Úgy sem kell lemondanod az élményről, ha éppen nincs lehetőséged színházba menni. Itt van ugyanis a WMN és az Örkény Színház új műsora: a Nyílt lapokkal egy rendhagyó, izgalmas kártyaparti, amelynek során nincs blöff és nincs mellébeszélés.

A szabályok egyszerűek: a játékosok (azaz hazánk legismertebb színművészei) egymás után húznak lapot, a rajta szereplő kérdéssel akkor találkoznak először – és válaszolniuk kell. Epizódonként négy színész és egy kérdésekkel teli kártyapakli játssza a főszerepet: a hetedik adásban Vajda Milán, Bíró Kriszta, Pogány Judit és Friedenthal Zoltán beszélgetnek többek közt arról, ki mit utál legjobban a munkájában, ki az, aki régen akkor is ledobta a textilt, amikor nem kellett, de ma már nem vállalna vetkőzős szerepet. De az is szóba kerül, hogy kinek van összekészítve egy túlélőcsomagja (zombi)apokalipszis esetére, és ki ugrott ki az ablakon, hogy leteremtsen egy gyerekét ráncigáló apát.

A műsor korábbi epizódjait ITT találod.

Kiemelt képek forrásai: Termáltó – Demjén; Partvonal Kiadó; Kenyér Művész – Palotás Ágnes; Instagram / Pécsi Sörfőzde

Filákovity Radojka