Az élet rövid, de szép – Pécsett az elmúlásra emlékeztetnek a cseresznyefák

Amint az Csepelyi Adrienn kolléganőm korábban említett cikkéből kiderül: „a rózsaszín cseresznyevirágok egyszerre jelképezik a megújulást, újjászületést, és – a fák látványos sziromhullással véget érő virágzása okán – az elmúlást is.”

Talán utóbbi miatt ültethették ezeket a csodálatos fákat a pécsi köztemető sétányára, ami áprilisban virágpompába öltözik.

Az utat két oldalról szegélyező díszfák ilyenkor kecsesen behajolnak a sétány fölé, meglehetősen megkapó látványt nyújtva.

A sírkert azonban már önmagában is megér egy látogatást: az emlékezés színhelye mellett ugyanis az elmúlt évtizedek során fontos kulturális, sőt természetvédelmi értékké vált Pécs városában. A temető történeté olvashatsz.

Egy időre Japán Szegedre költözik

A szegedi Füvészkert japánkertje a cseresznyefák virágzása idején nyeri el igazi pompáját.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Füvészkert (@fuveszkert_szeged) által megosztott bejegyzés

Idén első alkalommal pedig olyan programokkal várják a látogatókat, amelyek által a látogatók ízelítőt kaphatnak a japán hanami (magyarul: virágnézés) rituáléjából, és átélhetik kicsit a japán tavaszok varázsát.

Az április 15-i eseményen belekóstolhatsz a japán gasztronómia különlegességeibe, miközben betekintést nyerhetsz a szusikészítés rejtelmeibe, illetve a felkelő nap országának konyhaművészetébe. Lesz többek közt bonsai bemutató, origamihajtogatás, papírszínházi előadások, japán könyv- és képregény-bemutató, de még a mangarajzolás rejtelmeibe is bevezetnek, illetve vezetett séta keretében a japánkertet is bejárhatod. A részletes programot ITT találod.

A fővárosi Füvészkertben régi hagyomány a Sakura ünnep

A főváros legnagyobb botanikus kertjében már sok éves hagyomány a Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, illetve Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik.

Így amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak Budapesten – az eredeti szokásokhoz hasonlóan – a látogatók takarókra telepedve gyönyörködhetnek a virágzásban.

Idén április 15-16-án, illetve 22-23-án rendezik a Sakura ünnepet, amelynek során a japán kultúrából is ízelítőt kaphatnak a látogatók: lesz japán nyelvóra, megismerkedhetsz a tradicionális japán muzsikával, de többek közt harcművészeti -és fegyverbemutatóval, illetve mangatalálkozóval is készülnek. A virágok mellett a MOME hallgatóinak japán ihletésű kerámiáit is megcsodálhatod, lesz ikebana előadás és workshop, a kertben pedig a haikuverseny legszebb darabjait is elolvashatod. A részletes programot ITT találod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ELTE Füvészkert (@eltefuveszkert) által megosztott bejegyzés

De Budapesten ezen kívül is találsz helyeket, ahol az illatos cseresznyefák árnyékában andaloghatsz

Ha kedved támadna turistáskodni a városban, a Budai Várnegyed környéke a Mátyás templommal és a Halászbástyával mindig impozáns sétahelyszín. És ha már arra jársz, mindenképp kanyarodj el a Halászbástyától pár perc sétára található Tóth Árpád sétányhoz, ahol a városra nyíló, festői kilátást áprilisban a kivirágzott cseresznyefák varázsolják még lenyűgözőbbé.

Emellett a Gellért-hegyet is mindenképp ejtsd útba: az ikonikus, városra néző kilátást keretező cseresznyefa-virágoknál szebbet aligha látsz ebben az időszakban Budapesten.

Ahhoz azonban, hogy zavartalanul élvezhesd, meglehetősen korán kell kelned – a város ezen pontja ugyanis a virágzás idején népszerű fotózási helyszínné vált az Instagram elterjedése óta. 

Nem véletlenül, a látvány ugyanis tényleg lebilincselő.

+1 Az ország cseresznyéskertje idén is virágba borul

Nemhiába mondják, hogy a Tisza-parton megbújó Nagykörű áprilisban olyan, mintha Japánba érkezne az ember: itt található ugyanis hazánk legnagyobb, több mint kétszáz hektáron elterülő cseresznyéskertje.

A tavaszi cseresznyevirágzás a hely legfontosabb és legszebb, több éves hagyománnyal rendelkező ünnepe, amelyet idén április 15-én tartanak. Ebből az alkalomból megtartják a templom lépcsőitől induló szokásos, háromórás „cseresznyevirágzás gyalogtúrát”, lesz faölelés, zenés programok és tűzgyújtás is. A részletes programot ITT találod.

Kiemelt képek forrása: fuveszkert.u-szeged.hu; Instagram/@zsofifejer; Instagram/@eltefuveszkert; Instagram/@marti_mlnr

Filákovity Radojka