Húsvéti hangulat a Bem moziban

Húsvétkor a Bem mozi vásznán is az ünnepé lesz a főszerep, olyan klasszikusokat tűznek ugyanis műsorra, mint a Jézus Krisztus szupersztár – aminek 50 éves jubileumi vetítését húsvétvasárnap tartják.

Az 1973-ban nagy sikerrel bemutatott, Oscar-díjra jelölt musicalfilmet Norman Jewison rendezte, Tim Rice és Andrew Lloyd Webber azonos című rockoperájának adaptációjaként.

De látható lesz még Martin Scorsese alkotása, a Krisztus utolsó megkísértése is Willem Dafoe és többek közt David Bowie szereplésével, amit húsvéthétfőn tekinthet meg a közönség.

A filmben Krisztus élete elevenedik meg, de nem úgy, ahogyan azt megszokhattuk. Jézusnak ugyanis a kereszten egy dilemmával kell szembe néznie: a sátán utoljára megkísérti őt, az emberi életet kínálja kényelemmel és örömökkel. A testi szenvedések közepette, a halál árnyékában Jézus pedig elképzeli, mi történne, ha engedne a gonosz csábításának, és az emberi sorsot választaná. Jegyeket ITT és ITT válthatsz a filmekre.

Jelenet a Jézus Krisztus szupersztár című filmből – Forrás: UIP-Duna Film

Van, amikor az éneklés a legbátrabb tett

Nemcsak felejthetetlen koncertekkel, hanem színes filmes kínálattal is jelentkezik Közép-Európa legjelentősebb világzenei fesztiválja, a Bartók Tavasz keretében megvalósuló Budapest Ritmo. A zenei filmes szekció tavaly debütált, és sokak örömére idén is folytatódik, például olyan ütős dokufilmes alkotásokkal, mint a The Female Voices of Iran, amely az elnyomás ellenében hangjukat hallató női énekesek életébe ad betekintést.

Van, amikor az éneklés a legbátrabb tett – ezt pedig az iráni nők jól tudják: önállóan ugyanis 1979 óta nem énekelhetnek nyilvánosan Iránban.

A film alkotói, Andreas Rochholl, Yalda Yazdani és Sebastian Leitner felkeresték az elnémított női hangokat, tizenegy helyszínt jártak be hozzá a Perzsa-öböltől Teheránig. Kamerájukon keresztül megismerkedhetünk az énekesnők mindennapjaival, személyes történeteivel és Irán sokszínű hagyományaival. A 2020-as fárszi–angol nyelvű dokumentumfilm angol felirattal tekinthető majd meg április 15-én, a Toldi moziban. Jegyeket ITT válthatsz a filmre.

The Female Voices of Iran – Forrás: Bartók Tavasz

Tarr Béla örök!

Hazánk egyik legnagyobb hatású rendezőjének filmjeit vetíti újra a Cirko-Gejzír.

Április 8. és 10. között látható lesz többek közt Tarr Béla legelső, még a Budapesti iskola égisze alatt készült filmje, a Családi tűzfészek. Ahogy az életmű lezárásának szándékával készült, legutolsó alkotása, a 2011-ben bemutatott A torinói ló is – amely a végső emberi megsemmisüléssel való szembenézés filmje. De műsorra tűzik az olyan ritkán vetített alkotásait is, mint az 1981-es Szabadgyalog vagy az 1987-ben forgatott Kárhozat – amely az első közös munkát jelentette későbbi állandó írótársával, Krasznahorkai Lászlóval –, valamint a Krasznahorkai regényéből készült Werckmeister harmóniák. A fesztivál zárónapján, hétfőn pedig a több mint hét óra hosszú, monumentális mesterművel, a Sátántangóval lehet elmerülni Tarr Béla világában. A fesztivál részletes programját ITT találod.

Ha a fesztivál előtt viszont méltó módon hangolódnál Tarr Béla műveire, ajánlom, hogy hallgasd meg a Partizán vele készült életútinterjúját, ami hihetetlen élmény.

A rendező beszél benne többek között arról, hogyan született a fesztiválon is megtekinthető Sátántangó, és hogy milyen volt a közös munka Krasznahorkaival. Kiderül például, hogy amikor Krasznahorkai megírta a Sátántangót, Tarr megkérte, hogy mutassa meg neki a regény eredeti helyszíneit és szereplőit, akik között élt – ekkor jött rá, Krasznahorkai mennyire tehetséges. A teljes interjút ITT tudod megnézni.

Jelenet a Sátántangó című filmből – Forrás: Cirko Film

Történet egy papról, aki apa is

Még egy izgalmas dokufilmes eseményt ajánlok, de nézzétek el nekem, régi rajongója vagyok a műfajnak – emiatt pedig a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválnak is, amely időről időre hihetetlenül izgalmas alkotásokat hoz a világ minden tájáról hazánkba. Ha lemaradtál volna a fesztiválról, ne aggódj, ma még alkalmad nyílik megnézni az idei programban szereplő egyik fesztiválos alkotást. És ehhez ezúttal még csak el sem kell hagynod az otthonodat. 

Este hat órától ugyanis a Blinken OSA Archívumban elérhetővé válik a Vízkelety Márton és Ugrin Julianna rendezésében készült A döntés című film, amely egy olyan rendszerszintű jelenséget mutat be, ami világszerte állít nyomasztó dilemma elé papokat.

A főszereplője Róbert atya, aki közvetlen, derűs, Murakeresztúr egész közössége nagy becsben tartja. Kezdeményezőkészsége fontos szerepet játszik a falu fejlődésében, futballtudása pedig nélkülözhetetlen a Murakeresztúr SE számára. Kevesen tudják azonban, hogy a papnak élettársa és három gyereke van. Az atya távozásának hírére némely hívő elsírja magát, ameddig azonban hivatását gyakorolja, saját családja hiányolja őt.

Jelenet A döntés című filmből – Forrás: HBO Max

A vetítés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ezen a linken tehettek meg. A film után közönségtalálkozó lesz Ugrin Julianna és Vízkelety Márton rendezőkkel, Horányi Péter moderálásában (az alkotókkal Gyárfás Dorka is készített interjút, amelyet ITT olvashattok).

Filákovity Radojka