Hogy kerül Phil Collins egyik kedvenc vokalistája egy színpadra Kossuth-díjas szaxofonművészünkkel?

Bizton állíthatom, hogy kevés olyan könnyűzene-rajongó van hazánkban, aki ne ismerné a népszerű Random Trip koncertsorozatot, amely műfaji határokon átívelve, a legjobb magyar zenészek – és olykor a legkülönlegesebb külföldi vendégek – egymásra hatásából hoz ki mindig újat és megismételhetetlent.

Az eredmény pedig: olyan váratlan zenei kalandok, amelyekért nemcsak a közönség rajong, hanem a benne résztvevő művészek is.

A koncertsorozat, amely kisebb klubokból indult, mára jócskán kinőtte magát: a Random Trip többezres tömegeket mozgat meg nagyszínpadokon. Életre hívói pedig most még a vérbeli „randomos” törzsközönséget is meglepik, hiszen olyan sosem látott-hallott felállással érkeznek újra, ami rengeteg izgalmat tartogat.

Április 6-án az Irie Maffia dívája, Sena Dagadu és MC Kemon mellett többek között Szebényi Dániel (godfater.) látják vendégül a Vujicsics együttesből is ismert Borbély Mihályt – az ország egyik legsokoldalúbb fúvósát –, aztán Ausztria egyik legkeresettebb session-gitárosát, Thomas Hechenbergert, valamint Daniel Pearce 'DTale'-t, aki – amikor éppen nem a Genesis, vagy a Level 42 zenészeivel varázsolja el élőben a közönséget, akkor – olyan drum’n’bass-világslágereket ír a Sigma zenekarral, mint a Nobody To Love.

Bővebb infókat a koncertről ITT találsz.

Ismét a belváros szívében visszhangzik majd az egész világ

Minden évben jóleső frissességet hoz a budapesti tavaszba a Budapest Ritmo, amely a régió vezető világzenei fesztiváljaként – és nem mellesleg az egyik legszínesebb és legszerethetőbb hazai minifesztiválként – a belváros szívébe varázsolja szinte az egész világot. Április 12. és 15. között újra zenei felfedezőútra indulhatunk – ezúttal Egyiptom, Izland, Mali, Ukrajna vagy épp Spanyolország érintésével – virtuóz világsztárokkal és ismert hazai előadókkal.

Az általam egyik legjobban várt koncert mind közül fiatal felnőttkorom meghatározó előadója, Emilíana Torrini április 14-i fellépése, aki a The Colorist Orchestra tagjaival lép színpadra, hogy legújabb albumuk, a Racing the Storm nyomán vezessenek el különleges világukba.

programajánló koncert Kimenő Radival
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra - Forrás: bartoktavasz.hu

Torrini munkásságát a hazai közönség kevéssé – talán egyedül a „Jungle Drum” című dala alapján – ismeri, pedig az izlandi énekesnő és dalszerző olyan előadók mellett dolgozott, mint Kylie Minogue (ő volt például a társszerzője Kylie „Slow” című dalának), a hangját „A Gyűrűk Ura” egyik filmzenéjében is hallhatjuk, de szólóénekesként is szép sikereket ért el az európai világzenei porondokon.

Hazánkba a The Colorist Orchestra tagjaival érkezik, némi filmes hangzást, egy kis szerelmes varázslatot és jó adag popot varázsolnak majd a közönség elé.

De hasonlóan ígéretes az Egyiptomból érkező Mazaher együttes április 12-i koncertje, amely a Ritmo nyitókoncertje is egyben, és amelyben a zar szellemiségéhez illően a nőké a főszerep: Um Sameh, Um Hassan és Nour El Sabah a műfaj utolsó előadói közé tartoznak.

Az ősi, több évszázados hagyománnyal rendelkező zar olyan rituális zene, mely segíti a lélek megtisztulását, megbékülését, így számos szertartásban játszik fontos szerepet.

Úgy tartják, a zar kelet-afrikai eredetű, és bár leginkább Egyiptomban virágzott, maga a rituális gyakorlat egészen az Arab-félszigetig és Perzsiáig ismert volt. A Mazaher együttes nemcsak a szertartás zenéjét, hanem magát a rituálét is megjeleníti.

Hasonlóan izgalmas koncertekért szemezgess még a Budapest Ritmo programjából ITT.

 programajánló koncert Kimenő Radival
Mazaher együttes - Forrás: bartoktavasz.hu

És te mit cipelsz a hátizsákodban? – Örökölt mintákról a Soharóza és a Jónás Vera Experiment zenés darabjában

Régóta rajongok a Soharóza előadásiért, amik mindig valami nagyon aktuális, sokakat érintő témákat feszegetnek. Ahogy Both Gabi kolléganőm írta róluk korábban: „A Soharóza »kísérleti énekegyüttesként« definiálja magát, de elég nehéz volna kategorizálni azt, amit csinálnak. Egyvalami azonban biztos: bármiben vesznek részt, az mindig érzékeny reakció arra, ami körülöttünk történik.” Sőt, továbbmegyek: nemcsak arra reagálnak érzékenyen, ami körülöttünk, hanem arra is, ami bennünk történik.

Legújabb előadásuk erre remek példa: a Jónás Vera Experiment zenekarral színpadra vitt produkciójuk, a Back-Pack arról szól, amit a hátizsákunkba pakolva kapunk születésünk pillanatában: a génjeinkről, a sorsunkról, az identitásunkról, a mintáinkról. Olyan dolgokról, amiket hátrahagyni nem lehet, csupán megtanulni együtt élni velük.

De vajon mennyit tudunk tudatosan formálni a hozott dolgokon, hol a mi egyéni felelősségünk, szembe lehet-e nézni a csomag tartalmával, kipakolni és átrendezni azt, hogy akire legközelebb ráadjuk a zsákot, könnyebben viselhesse? 

Egyebek mellett ezeket a kérdéseket feszegeti a darab (amiről Both Gabi ajánlóját ITT olvashatod). A színpadon jelen van Jónás Vera, a szólista, a 25 tagú Soharóza kórus és a Jónás Vera Experiment zenekar, a dalokat pedig recitativók kötik össze (játékos, improvizatív és időnként interaktív zenei jelenetek), amiket Jónás Vera írt, majd közösen megformált a csapat.

Jegyeket ITT válthatsz az előadásra.

Forrás: Soharóza/Kovács Márton

Ha nosztalgikus hangulatba kerülsz, itt a helyed!

Régi nótákra sírva vigadni reggelig, miközben folyik a pezsgő és a bárzongorista búgó hangját hallgatod, valami frenetikus élmény (mondjuk, harmincon felül már inkább valamiféle extrémsport, de való igaz, hogy felejthetetlen hangulata van). Aki régi korok hangulatát idézné meg, az keresve sem találhat jobb helyet az IKON Piano Barnál, ami korábban biciklis romkocsmaként üzemelt, ma azonban bársonyos-félhomályos, elegáns bár.

Szerdától szombatig, kora estétől hajnalhasadásig élő zongorás estekkel várják a közönséget a pianobárban, ahol a billentyűk mögött Gazsi Norbert várja a közönséget kifogyhatatlan repertoárral. 

Örök szerelmesek, hedonisták és lumpenek, mind ott a helyetek! 

Bővebb infókat ITT találsz az IKON-ról. 

Kiemelt képek forrása: bartoktavasz.hu, soharoza.hu, Instagram/ randomtripofficial

Filákovity Radojka