Ismerd meg jobban Gobbi Hildát!

Szinte alig van olyan ember kis hazánkban, aki ne ismerné Gobbi Hilda nevét. Ezt az öntörvényű és szabad nőt, aki – ahogyan Kurucz Adri kolléganőm írta róla remek cikkében – „megzabolázhatatlan és szabálytalan, karakán és nagypofájú bohém volt – egy olyan korban, amely a sematizmust, a beolvadást, a főhajtást és a hallgatást preferálta.

Egy olyan korban, amikor mindenki rettegett, ő nem húzta meg magát. Nem félt nőkkel élni, pedig még börtön járt a homoszexualitásért.”

A legendás színésznő ugyanis egyike volt azon keveseknek a rendszerváltás előtt, akik nyíltan vállalták leszbikusságukat. Az LMBT Történeti Hónap keretében így róla is megemlékeznek: Borgos Anna vetítéssel kísért előadásában és azt követő beszélgetésben felvillantják a 110 éve született színész életének különböző területeit, és lekerekítik a magánéletéről hézagosan tudható történeteket is.

Az esemény az LMBT Történeti Hónap programja, amely az LMBT-emberek történelemben való jelenlétét kívánja megmutatni. A programról bővebb információkat ITT találsz.

Jógával igazán jól indul a nap

Annak ellenére, hogy a végletekig rajongok a kávéért, azt is tudom, hogy nincs az a mennyiség belőle, ami úgy ébresztené fel a testem, mint a reggeli jóga.

Rugalmasabbá tesz, energetizál, és mentálisan is helyre billent, így ellenállóbbá válsz a nap kihívásaival szemben. Jól tudják ezt a Manyiban, Buda új kulturális színterében is, ezért útjára indították a kedd reggeli jógákat. A másfél órás alkalmakba kerül lecsendesülés, légzőgyakorlat, relaxáció, bemelegítés, ászanázás is. Ez utóbbit pont olyan dinamikusan végezhetitek, ami aznap jólesik a testeteknek. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Money, money, money…

Első születésnapját ünnepli a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, Európa leglátványosabb ilyen jellegű, tematikus múzeuma, ahol minden a pénz körül forog. A jeles alkalomból ingyenes programokkal várják a látogatókat: március 16–18-ig numizmatikai előadásokkal, kézműves programokkal készülnek, miközben az online felületeken kvízjátékokkal szórakoztatják az érdeklődőket. 

 

Szombaton és vasárnap naponta két alkalommal megtekinthető lesz Szász Attila díjnyertes filmje, Az aranyvonat legendája, miként a Pallas Athéné Könyvkiadó legfrissebb Ki korán kel című kiadványával is megismerkedhet a közönség. Az intézmény, működésének második évében – 2023-ban – két új időszaki kiállítással, hatféle múzeumpedagógiai foglalkozással, pénzügyi vetélkedőkkel és kreatív foglalkozásokkal igyekszik a vendégek kedvében járni. Az Európában egyedülálló kiállítótérben továbbra is interaktív játékok, robotok, digitális installációk segítik a tájékozódást. Bővebb információkat ITT találhatsz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pénzmúzeum (@penzmuzeum) által megosztott bejegyzés

Miniszobrok nyomában Budán

A város utcáin és terein időről időre meglepetésszerűen bukkannak fel az apró alkotások, amiknek mindenki a csodájára jár.

Most az ő nyomukba lehet eredni ezen a vezetett sétán, amelynek során felkutathatod a budai miniszobrok kalandos titkait, izgalmas történeteket hallgathatsz, miközben jobban megismered a város eddig ismeretlen arcát.

És számos izgalmas kérdésre is választ kapsz: mi lehet egy miniszobor funkciója? Melyik külföldi városokban van párja a Duna-parti szobroknak? Ki volt a legelső rejtélyes gerillaszobrász, aki még Kolodko Mihály előtt helyezett el szobrot titokban Budapesten? És egyáltalán, bele lehet egy miniszoborba sűríteni annyi mondanivalót, mint nagyobb társaikba?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kolodko Mihály (@kolodkomini) által megosztott bejegyzés

A sétán mesélnek a legkisebbekről és a legnagyobbakról, szobrok és domborművek különös rekordjairól és utánajárnak, milyen szerepet töltenek be az egyre szaporodó apró alkotások Budapest szobrai, emlékművei és zsánerszobrai között. (Deli Csenge miniszobrokról szóló korábbi írását is érdemes elolvasni ITT.) Főkukac, Szomorú tank, Rubik-kocka, Kutyák, Lecsó, Mekk Mester, Esernyő, Lufikutya és még sok-sok rejtett és kalandos apró szobor vár arra, hogy a sétán felfedezd őket. Az eseményre ITT jelentkezhetsz.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ boggy22

Filákovity Radojka