Legyen fánk! – Farsangi falatozással vár a Platz Piac

Színes sátrak, gőzölgő poharak és háztáji finomságok – a Platz Piaccal már találkozhattál korábban is a programajánlóimban, ami nem véletlen, ez ugyanis az egyik kedvenc termelői piacom. Nemcsak azért, mert a régióból érkező termelők a leggyönyörűbb, legízletesebb portékáikat hozzák ide, és nemcsak mert a Platz Piac festői környezetben (Pilisvörösváron, a Kacsa-tónál) várja a látogatókat, hanem azért is, mert minden alkalommal valami finomsággal is készülnek a látogatóknak – így nemcsak a kamrádat, hanem a bendődet is megtöltheted.

Február 12-én igazi farsangi hangulat vár majd: a szigetmonostori Mazsi sütöde szalagos és töltött fánkokkal, a pilisvörösvári nyugdíjas klub lelkes tagjai pedig krumplis fánkokkal készülnek.

De raclette szendvicskülönlegességeket is lehet majd kóstolni, a grillre pedig az erdélyi konyha specialitása, a miccs kerül. A Platz nemcsak vásárlási helyszín, hanem közösségi tér is, szervezz oda családi pikniket, baráti borozást vagy egy reggeli kávéval összekötött randevút – az élmény garantált. Bővebb információkat ITT találsz az eseményről.

Ki mondta, hogy télen le kell mondanod a szabadtéri vízi kikapcsolódásról?

A férjemmel Hévíz visszajáró vendégei vagyunk, ami jól ismert a termálfürdőzés szerelemesei számára: a Hévízi-tó – amely a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava – több százezer látogatót vonz évente. Aki azonban aktív pihenéssel töltené az ott-tartózkodását és a tófürdőzés mellett valami mást is kipróbálna, annak sem kell csalódnia:

a gőzölgő Hévíz-patakon ugyanis március 15-ig várják kenus túrákkal a vízi programok rajongóit.

Akár egyedül, akár csoportosan vágnál neki a kalandnak, a tündérrózsák között vezető út garantáltan felejthetetlen lesz. A patak lassú sodrású és mindössze egy méter mély, attól tehát nem kell tartani, hogy mi lesz, ha beborulsz – kezdők és gyerekek számára is ideális a terep. Hévízen jó néhány cég kínál vezetett túrákat, érdemes átböngészni a kínálatukat, és úgy választani – ezek egy részét ITT találod.

Hóvirágokkal búcsúzik a tél az Alcsúti Arborétumban

A szentjánosbogarak rajzása rengeteg látogatót vonz nyáron az Alcsúti Arborétumba, ám a téli időszak is tartogat hasonlóan szemet gyönyörködtető látványosságot.

Februárban ugyanis kezdetét vette a hóvirágünnep, amelynek során a tavasz első hírnökeit csodálhatják meg a látogatók: amerre a szem ellát, a földet fehér virágok borítják be – hihetetlen látvány!

Ám külön apropó sem kell arra, hogy élményekben gazdag időt tölts az 1820-as években telepített, több mint 40 hektáros angolparkban, ahol 300 növényfaj található.

A legszebb és legidősebb példányok között platánok, török mogyorók, tulipánok, vasfák, vérbükkök, mocsárciprusok, jegenyefenyők, és japánakácok találhatók, értékes továbbá a hárs-, juhar-, tölgy- és gesztenyefajok gyűjteménye is, de Magyarország legidősebb, 170 éves libanoni cédrusa és az etyeki utat szegélyező, vele egyidős platánsor is különleges éke a birtoknak. Ahogy az épületek is, úgymint az Ybl Miklós tervei alapján készült pálmaház, amelynek már csak a maradványai láthatók, vagy a régi angolpark épületei: a Medveház, a Gloriette és a Babaház. Az arborétumról és a hóvirágünnepről bővebb információkat ITT találsz.

Ismét kinyitnak a pátyi Pincehegy présházai

Én mondom, semmi sem melenget jobban a téli hidegben, mint egy jó bor. Ha te is így vélekedsz, akkor jól figyelj, mert egy igazán különleges programot ajánlok a figyelmedbe:

múltidéző sétával, izgalmas látnivalókkal vár a pátyi Pincehegy, amely igazi kuriózumnak számít a maga csaknem háromszáz présházzal büszkélkedő pincesorával.

Ez a Zsámbéki-medence legegységeseben megmaradt pincesora, amelyhez fogható nincs több a környéken. A mai Etyek–Budai borvidék területén korábban számos ilyen pincefalu volt, a többségük azonban mostanra elpusztult. A földbe vájt pincékből álló pátyi pincefaluba viszont időről időre élet költözik: február 11-én ismét kinyitnak a Pincehegy egyes présházai, ahol ebből az alkalomból finom borokkal, ínycsiklandó falatokkal várják az arra kirándulókat. Bővebb információkat ITT találsz.

Űzd el a telet a mohácsi busókkal

A monda szerint az őslakos sokácok a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekültek a törökök elől, egy idő után azonban megelégelték a bujkálást és a rabigát, így ijesztő álarcokat öltöttek, és az éj leple alatt átkeltek a Dunán, hogy elűzzék a török betolakodókat.

A népszokásról a XVIII. század végéről vannak az első adatok; régen a tülkölő, kerepelő, kolompot rázó busócsoportok célja az volt, hogy házról házra járva kifejezzék jókívánságaikat, és részesüljenek azokban az étel-ital adományokban, amelyeket sehol sem tagadtak meg tőlük.

A mohácsi busójárás ma óriási tömegeket vonzó látványosság, a farsangi ünnepkörhöz kapcsolódó esemény csúcspontja pedig kétségkívül a főtéren rakott óriási máglya körültáncolása és a telet jelképező koporsó elégetése, amivel a hideg évszaktól búcsúznak a busók, és köszöntik a tavasz eljövetelét. A busójárást – amit egyszer tényleg mindenkinek látnia kell – idén február 16. és 21. között tartják, a részletes programot pedig ITT találod.

Kiemelt kép: Chripkó Lili / WMN

Filákovity Radojka