A kezdetek

Jeff Goldblum a pennsylvaniai Pittsburghben nőtt fel három testévérével együtt, apja orvos, anyja pedig értékesítő volt, és már egészen fiatal korától megszállott vágyat érzett a szereplésre.

A színész a mai napig hálás szüleinek, amiért támogatták törekvéseiben, egy interjúban beszélt róla, hogy az élete egészen más fordulatot vett volna, ha az apjáék ragaszkodnak ahhoz, hogy a fiuk egyetemre menjen. Ehelyett Goldblum tizenhét évesen New Yorkba költözött, hogy színészkedhessen, és apró, de figyelemre méltó szerepeket kapott az Annie Hallban és A nagy borzongásban, de a karrierje akkor lendült fel igazán, amikor az 1986-os A légy című sci-fi horror főszerepét rá osztották. 

A Steven Spielberg által rendezett 1993-as Jurassic Parkkal és az 1996-os A függetlenség napjával pedig végérvényesen az A listás sztárok táborába került.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) által megosztott bejegyzés

Sokoldalú tehetség

A hetvenéves sztár, ha éppen nem a nála több mint harminc évvel fiatalabb feleségével, az egykori ritmikus gimnasztika olimpikon Emilie Livingstonnal és két gyerekükkel, a hétéves Charlie Oceannel és az ötéves River Joe-val tölti az idejét, a filmezés mellett elismert zenei karriert is magáénak tudhat dzsesszzongoristaként. A Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra formációjával már két stúdióalbumot jelentetett meg, és csakúgy mint a színészet, a zene szeretete is egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza. Willie Geistnak így mesélt erről:

„Soha nem volt nyári munkám vagy ilyesmi. Egyszerűen fogtam magam, megvettem az Arany Oldalakat, és felkutattam a környékbeli koktélbárokat. Tizenöt éves voltam, felhívtam őket, és azt mondtam: »Úgy hallom, zongoristát keresnek.«” Előfordult, hogy a fiatal srác mellé lőtt, és azt a választ kapta, hogy biztosan félretájékoztatták, tekintettel arra, hogy nincs is zongora az adott bárban, de előfordult, hogy szerencsével járt, és behívták, mutassa meg a tehetségét, és néhányszor szert is tudott tenni egy-egy alkalmi munkára.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) által megosztott bejegyzés

A színész szerint nem elválasztható a karrierjétől a zene, ahogy az élettől magától sem.

„Minden átfedésben van. A zene jó esetben úgy hajtja az embert, mint a pulzusunk, és olyan természetes, mint a be- és a kilégzés.

Ami a színészetet illeti, nem vagyok karrierista, de mindig szeretném kihozni a legjobbat magamból, elvégre ez biztosítja a megélhetésem”

– magyarázta. Hozzátette, a zenélést pusztán örömből űzi, ha ezzel indul a napja, egyfajta meditatív állapotba kerül, ami kellemes érzést kelt benne.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) által megosztott bejegyzés

A színész egyébként nagy hangsúlyt helyez az egészségére, és a teste a jelek szerint busásan meghálálja az öngondoskodást, hiszen a hetvenediket betöltő Goldblum külseje úgy érik, ahogy a jó bor szokott. Divatikonná vált, aki 194 centijével, szikár alkatával a Prada arca lett, és még a kifutón is végigsuhant (9:19-tól látható a videóban) – számos egyéb hírességgel, például a Twin Peaks sztárjával, Kyle MacLachlannel, a Sex Educationből ismert Asa Butterfielddel, az Igazából szerelemben és a Trónok harcában feltűnt Thomas Brodie-Sangsterrel.

Amikor a Dazed Magazine feltette neki a kérdést, hogy mi a titka, amitől minden fantasztikusan áll rajta, így felelt:

„Ennek leginkább az ember belső világához van köze. Felhajthatod a gallérod, zsebre vághatod a kezed, a lényeg, hogy legyen tiszta és jóillatú a ruha, amibe belebújsz. A jó higiénia sem rossz ötlet.

Azonban, ha nem is csodálatosan, de biztosan jól fog állni rajtad minden, ha a belső iránymutatásodat az alábbi három állapot közül legalább egy jellemzi: elfogadás, élvezet, lelkesedés.”

Ennek megfelelően, amikor arról kérdezték, hogy mit visel, amikor igazán szexinek akarja érezni magát, nemes egyszerűséggel csak annyit mondott, hogy semmit, csak egy kis kézbalzsamot. (A színész egyébként óriási hangsúlyt helyez a keze ápoltságára, és más emberek keze iránt is heves érdeklődést mutat.) 

Szürreálisan furcsa személyiség

Sok anekdota kering Goldblum karizmájáról, nőkre gyakorolt hatásáról, a csábító vonzerejéről, amelyet már pusztán a megjelenésével is sugároz. Állítólag szeret hangosan felolvasni embereknek, különösen nőknek, és egy alkalommal, mikor a repülőn látott egy nőt olvasni, megkérdezte, hogy felolvashatja-e neki a könyvéből hátralévő részt, ami körülbelül kilencven oldal volt. A színészből árad az életigenlés, a harmónia és a soha el nem apadó tettvágy, a GQ újságírója, Jonathan Heaf pedig neki is szegezte a kérdést még 2018-ban, hogy flörtölős típusnak tartja-e magát, felvetve a lehetőségét, hogy a színész némely gesztusa inkább zavarba ejtő, mintsem hízelgő.

A színész némi hezitálás után így felelet: „Hm… Hát igen, valószínűleg flörtölök. De remélem, nem úgy, hogy a feleségem iránti mélységes odaadásomat ez sértené. A flörtöléseim – ha így hívjuk őket – nem azt a célt szolgálják, hogy bármilyen eredményt elérjek velük. Természetesen nem akarok zavarba ejtő lenni, vagy olyasmit csinálni, amit mások kínosnak tartanak. Abban a megváltozott légkörben – aminek meg is kellett változnia –, ami most Hollywoodban érezhető, ébernek kell lenni.

Soha nem akarnék olyat tenni, ami tiszteletlen vagy lekicsinylő, és ennek most jobban tudatában vagyok, mint bármikor korábban. Bízom benne, hogy mindig inkább fokoztam az emberek élvezetét, és nem visszaéltem vele.

Remélem, hogy az udvarlásaim mindenki számára kedvesek és jó szándékúak voltak, még a lelkesedésem legintenzívebb pillanataiban is. Mindig jó szándékkal közeledtem, önazonosan.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jeff Goldblum (@jeffgoldblum) által megosztott bejegyzés

A GQ riportere nagyon pontosan foglalja össze, hogy milyennek is tűnik Hollywood ősz halántékú paradicsommadara:

„Jeff Goldblum szokatlan. Elbűvölő, elfoglalt és észvesztően tehetséges, az ikonok ikonja, aki bármilyen beszélgetésre nyitott. De szokatlan. Abban igaza van, hogy nem kellemetlenül, inkább szürreálisan az. Nem azt mondanám rá, hogy buja, vagy felháborítóan magabiztos, de kétségkívül van valami páratlan a kisugárzásában. Goldblumnak hihetetlenül erős a jelenléte, és talán ez teszi olyan vonzóvá: a mélységes, nem e világi eredetisége.”

Isten éltesse nagyon sokáig, legyen még hosszú évekig legalább ennyire különleges színfoltja Hollywoodnak!

Kiemelt kép: Disney

Krajnyik Cintia