Ünnepeld az életet musttal és óborral Etyeken

A végéhez közeledik a szüreti időszak, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes a dűlők közé látogatni – sőt!

Etyeken a gasztrosétány pompázatos színekben tündököl ilyenkor, a must és az óbor csak arra vár, hogy megízleljék. A fáradt vándor pedig nemcsak a szomját olthatja, hanem az ősz ellenálhatatlan ízeibe is belekóstolhat: a sütőtök-, erdeigomba- és paszternákkrémlevestől a kacsamájon át a tökös-mákos rétesig mindenféle földi jóval készülnek az Októberi Dűlőbisztróra. Szervezett kóstolókon is részt vehetsz, és megtekintheted az ez alkalomra Etyekre költöző festészeti tárlatot is. Ahogy ugyanis azt megszokhattad, az Etyeki Piknik 12 keretein belül az év minden hónapjában izgalmas gasztroprogramokkal várnak – a mostanit sem érdemes kihagyni. Bővebb információkat ITT találsz.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

etyeki_piknik (@etyeki_piknik) által megosztott bejegyzés

Gyönyörködj a természet csodás színeiben az apci tengerszemnél

Ősszel varázslatos arcát mutatja a természet, kár lenne a négy fal között ülve, az ablakból csodálni csupán, milyen pompás ruhát öltött októberben. Korábban már összeszedtem neked a kedvenc kirándulóhelyeimet ITT és ITT, ám ha egy igazán különleges élményre vágysz, mindenképp látogass el a Budapesttől kicsivel több mint egyórányi autóútra található Széleskő-bányató néven is ismert mátrai gyöngyszemhez, az apci tengerszemhez, ami a Nagy-Hársas és a Somlyó hegyek ölelésében bújik meg.

A 15-20 méteres sziklafalról bámulatos élmény lepillantani a kristálytiszta vízre és az azt körül ölelő erdőre.

A tavat autóval és gyalog is megközelítheted, én természetesen utóbbit ajánlanám – a részletes túraleírást pedig ITT találod. Kalandra fel!

Birs? Bírlak – Illatos birsünnep Noszvajon

Kemény, fanyar, kívül bolyhos, mégis ő maga az ősz egyik ásza. Falun már régóta tudják, hogy a szekrény tetején tárolva lepipál minden illatgyertyát, és azt is, milyen mennyei alapanyag!

Pálinkának éppúgy kiváló, mint amilyen zamatos a belőle készült birsalmasajt vagy -lekvár. Noszvajon az utóbbit ünneplik majd.

Minden kiváló noszvaji lekvár ugyanis már üvegben várja a telet és azt, hogy beköltözzön a család kamrájába. A Birsünnepen beszerezhetők a legkülönbözőbb noszvaji kézműves lekvárok, amelyeket gondos kezek készítettek kiváló minőségű gyümölcsből. Emellett bemutatkoznak Noszvaj és a környék kézművesei is, a falu vendéglátói pedig az ünnephez méltó menüvel készülnek: megkóstolható többek közt a noszvaji specialitás, a birsalmás bableves, de lesz kemencés sült kacsacomb is birsalmaágyon, hagymás rizzsel, valamit kemencében sült csülök fűszeres burgonyával és házi csalamádéval. Bővebb információkat az eseményről ITT és ITT találsz.

Légy tanúja annak, hogyan idézi meg Ady és Léda szerelmét Pokorny Lia és Bárnai Péter

Persze azt sem lehet a szemére vetni az embernek, ha inkább a meleg szobában, gyönyörű versekkel töltené az idejét. Erre kitűnő alkalom a KuglerArt Szalon felolvasószínházi előadása, amelynek során Ady és Léda szerelme elevenedik meg Pokorny Lia és Bárnai Péter tolmácsolásában. 

A Héjanász – Ady. Léda. Párizs című est a költő életének azt a kilenc évét (1903–1912) öleli fel, amikor is múzsájával, Lédával levelek révén is kapcsolatban álltak. A darab nemcsak a magánéletre és a szenvedélyes szerelemre, hanem az életműre is koncentrál, amely a kételyekből adódó rendszeres szakítások, a különélés és a távolság miatt torzzá terebélyesedő érzelmek, az idegen kultúra hatása alatt megélt nemzeti érzések, az elszigeteltség, valamint a nő és a férfi örök harcának erővonalai között bontakozott ki. Magával ragadó estnek ígérkezik ez, a helyszín intim hangulata és nagypolgári miliője miatt ugyanis a közönség tényleg úgy érezheti majd, mintha Ady és Léda vendége lenne. A vendéglátók pedig beavatják őket a legnagyobb titkukba: hogyan lehet elrontani mindent a halhatatlanságért cserébe. Bővebb információkat az estről ITT találsz.

Öltsd magadra a dirndlt, és hagyd, hogy elragadjon az Oktoberfest hangulata – Budapesten

Nem kell Münchenig utazni ahhoz, hogy megmerítkezz az Oktoberfest hangulatában – ami egyébként kezdetben lóversenynek indult – és a jobbnál jobb sörökben.

A Budapest Gardenben megidézik a bajor sörfesztiválok hangulatát; lesz minden, ami szem-szájnak ingere: a legjobb sörök, a legfinomabb sült hurka és kolbász, káposzta, bajor perec várnak rád, és természetesen az igazi sramlizene sem maradhat el.

Összefutott a nyál a szádban? Teljesen érthető! Ne is kínozd magad tovább, engedj a csábításnak, és látogass el a Budapest Gardenbe. Ha nem lennék épp terhes, én is biztosan ott téblábolnék egy literes korsóval a kezemben. De most rajtad a világ szeme: egyél, igyál helyettem is. Bővebb információkat az eseményről ITT találsz.

Filákovity Radojka