Alapból azt gondolom, hogy már az is problémás, ha valakinek szinte csak arra korlátozódik a tevékenysége, hogy mi van a külsejével. Kim Kardashian, a világ jelenleg leghíresebb nője gyakorlatilag 0–24-ben ezzel van elfoglalva, legalábbis a social aktivitása jószerivel csak erről szól. Jó, néha előfordul, hogy foglalkozik társadalmi ügyekkel is, de ez elenyésző ahhoz képest, hogy napi szinten azt prezentálja, micsoda elképesztő luxusban él, mennyire cool a haja, a sminkje, a ruhája, és a teste – amivel egyébként semmi gond nem lenne, mert én is rohadtul szeretek magammal foglalkozni és jól kinézni… de egy ekkora követőtábort maga mögött tudó influenszernek kutya kötelessége edukálni is a követőit. 

Kim most pedig rátett egy lapáttal, az én olvasatomban legalábbis.

A MET-gála a világ egyik legfontosabb társasági eseménye, 1948 óta rendezi meg a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum Costume Institute részlege, ami ezzel az eseménnyel nyitja meg az éves divatkiállítását.

Az idei kiállítás címe: Az amerikai divat művészeti gyűjteménye, amely tárlat a különleges megoldások, és az amerikai tervezők előtt tiszteleg. A gála háziasszonya 1995 óta Anna Wintour, az amerikai Vogue főszerkesztője. Az idei gála témája tehát az amerikai divatra koncentrál ismét, a meghívón az állt: gilded glamour, utalva ezzel az amerikai divat és társasági élet aranykorára. 

Amikor pedig a minden évben extravagánsan megjelenő Kim Kardashian értesült arról, milyen téma szerint kell majd felöltöznie 2022 májusának első hétfőjére (minden évben ez a gála időpontja), akkor eszébe jutott, hogy a dolog, ami leginkább beugrik az embereknek a „gilded glamour” szókapcsolatról: Marilyn Monroe. Kardashian felvette tehát a kapcsolatot azzal a múzeummal (Ripley’s Believe It Or Not Museum), amelyik a Jean Louis francia jelmeztervező által készített, hatezer kristállyal kirakott ruhát őrzi egy hőszabályozott páncélszekrényben, és kiharcolta, hogy kölcsönvehesse.

Amikor pedig arra került a sor, hogy fel is próbálja a ruhát, akkor kiderült, hogy nem passzol rá a méret. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kim Kardashian (@kimkardashian) által megosztott bejegyzés

„Mindig azt hittem, hogy (Monroe – a szerk.) rendkívül gömbölyded. Úgy képzeltem, hogy néhány helyen kisebb lehetek, mint amilyen ő volt, és néhány helyen nagyobb. Szóval, amikor kiderült, hogy nem jó rám (a ruha – a szerk.), sírhatnékom támadt, mert mindenen képtelenség változtatni” – nyilatkozta a Vogue-nak.

Ám a világ leghíresebb nőjén nem lehet kifogni! Ő megmutatja, hogy bármire képes. Csak azért is bebizonyítja, hogy van akkora amazon, akkora hősnő, akkora példakép, hogy három hét alatt lefogy hét kilót, csak hogy a terve sikerüljön. Mert ő bizony Marilyn Monroe-ként fog bevonulni a gálára, demonstrálva ezzel, hogy ő is legalább akkora ikon(nak képzeli magát), mint amekkora a színésznő volt. 

Hát, anyukám, szép kis példa! Mondjuk, én rajtad is túltettem. Decemberben három hét alatt tizenkét kilót adtam le, kibírtam csak rostmentes zöldségleveken meg húsleves levén – jó, persze, ne hasonlítsunk egy betegséget ahhoz, amikor valaki önszántából hülye. A dolognak azt a részét külön kiemelném, mennyire egészségtelen ennyit fogyni ilyen rövid idő alatt, szemben azzal, amikor beteg valaki, és kényszerűen koplal. (Utóbbiban semmi jó nincs, nem példa, egyszerűen csak egy roppant szar állapot, olyan, amilyet nem kívánsz senkinek.) Ráadásul azt is kénytelen vagyok bevallani – ha már itt tartunk –, hogy az extrém fogyás extrém vékonysággal is jár, és amikor mindenki úton-útfélen megdicsér, hogy „vaó, de jól áll, ha kitüremkedik a csípőcsontod”, de te közben tudod, ezt az alakot lehetetlenség tartani, akkor szarul leszel, mert elkezdesz erre az elérhetetlen extrém vékonyságra vágyni, és az akár egy klassz kis testképzavarhoz is elvezethet.

Könyörgök, mégis mit üzen, amikor valaki képes koplalni azért, hogy beleférjen egy ruhába?

Tényleg az a legfontosabb dolog a világon? Tényleg azzal kell kiállni ekkora közönség elé?

„Ez akkora kihívás volt. Olyan, mint egy szerep. Elhatároztam, hogy teljesítem” – nyilatkozta szintúgy a Vogue-nak, és az interjúban arról is mesélt még, hogy naponta kétszer viselt szaunaruhát, futópadozott, teljesen elhagyta a cukrot, a szénhidrátokat, és kizárólag a legtisztább zöldségeket és fehérjéket vette magához. A kihívása pedig sikerrel járt, mert három hét alatt hét kilót adott le, hogy magára ölthesse Monroe ruháját, ami egyébként a divattörténelem első naked dresse volt (úgynevezett meztelenruha, a közönség fel is hördült, amikor Monroe ledobta a válláról a fehér szőrmestólát, és szembesültek vele, hogy teljesen átlátszó).

„Manapság mindenki átlátszó ruhát hord, de akkoriban ez nem így volt. Bizonyos értelemben ez az eredeti meztelenruha, azért is volt olyan sokkoló. Rendkívül tisztelem ezt a ruhát, és azt, amit jelent az amerikai történelem számára” – mondta Kardashian, akinek egy teljes napig szőkítették a haját, hogy még jobban megidézhesse a színésznőt az esten.

Még egy érdekes aspektusa a sztorinak, hogy ezt a ruhát hatvan éve féltve őrzik, speciális körülmények között, meghatározott hőmérsékleten, mert az izzadság, a smink, vagy bármi egyéb rongálhatja.

Kim egyébként alig tudott járni benne, olyan szűk volt, és egy extrém magas cipőben kellett tipegnie, mert Monroe magasabb volt, mint ő. Továbbá csak néhány percre vehette fel, egész pontosan csak a vörös szőnyeges bevonulásra, és pár fotó erejéig adták neki oda, de ahogy lesétált a szőnyegről, máris át kellett öltöznie a ruha egy tökéletes másolatába.

Sok értelme volt, mi?

Kim a vacsorán már nem az eredeti darabot viselte. Duck face-t produkál családja néhány tagjával, Kylie Jennerrel, Kris Jennerrel és Khloé Kardashiannel - Forrás: Getty Images/Kevin Mazur/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue

A celebnő a gála után besztorizta a 307 millió követőt számláló Instagramján, hogy most akkor jól bezabál a kedvenc fánkjából és pizzájából, mert ennyi koplalás után kopog a szeme az éhségtől.

Jó kis példa, meg kell hagyni. Légy felszínes és légy ostoba, hiszen úgyse kéri rajtad senki számon, hogy az a kép, amit magadról mutatsz, milyen üres, és mennyire kártékony.

Szentesi Éva

Forrás: ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/Bettmann;NDZ/Star Max/GC Images