A zene mint családi vállalkozás

Selena Quintanilla 1971. április 16-án született a texasi Lake Jacksonban. Az állam Mexikóhoz való közelsége egy sajátos mexikói-amerikai zenei stílusnak adott teret, amelyet a tejano névvel illettek – és amelyet Selena már egészen fiatalon sajátjának tekintett. Selena apja, aki korábban zenész volt, minden tudását átadta Selenának és két testvérének, Abrahamnak és Suzette-nek, akik 1981-ben megalakították a Selena y Los Dinos zenekart – így a zene iránti szeretet hamarosan családi vállalkozássá nőtte ki magát.

A zenekar rövid időn belül hatalmas népszerűségre tett szert, és Selena Quintanillát mindössze 15 évesen az év énekesnőjének választották a Tejano Music Awardson. Néhány évvel később, 1989-ben a fiatal sztár elkészítette első önálló, Selena című albumát. Ennek köszönhetően karrierje nemzetközivé vált, és olyan slágerekkel tört be a latin-amerikai zeneiparba, mint a Como La Flor és az Amor Prohibido.

Selena sikere annál is inkább lenyűgöző volt, mivel az énekesnő kezdetben egyáltalán nem beszélt spanyolul.

Azonban fontos volt számára, hogy ne csak büszkeséggel tekintsen latin gyökereire, de képes legyen kapcsolatot teremteni spanyol nyelvű rajongóival, így időt szakított a nyelvtanulásra is. Úgy tűnt, hogy a befektetett energia kifizetődik, hiszen 1994-ben Selena elérte az elképzelhetetlent: Selena Live! című koncertalbuma elnyerte a legjobb mexikói-amerikai albumnak járó Grammy-díjat, és a 23 éves énekesnő máris a legvadabb álmait élhette.

Selena a Grammy-díjjal 1994-ben - Forrás: Getty Images/Yolanda Saldívar

Yolanda Saldívar a rajongói klubjának elnökeként ismerkedett meg Selenával

Saldívar kezdetben nővérként dolgozott, végül azonban otthagyta munkáját, hogy minden energiáját a Selena rajongóit összefogó klubra fordíthassa. A két lány végül annyira közel került egymáshoz, hogy Selena és családja Saldívart az énekesnő Selena Etc. nevű butikjának és szépségszalonjának menedzserévé léptette elő.

Akik ismerték Saldívart, azt mondják, Selena iránti érdeklődése a megszállottság határát súrolta, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a lakásában állítólag egy szentélyt is felállított az énekesnőnek.

Saldívar munkatársai szerint Selena első számú rajongója a zavartság jeleit mutatta, bosszúálló volt, és gyakran úgy viselkedett, mintha ő maga birtokolná a mexikói sztárt.

A dolgok akkor vettek rossz irányt, amikor Selena és családja gyanakodni kezdett, hogy Yolanda pénzt lop tőlük, ráadásul egyre több rajongó panaszkodott arra, hogy soha nem kapták meg a klubtól vásárolt merch-termékeket. 1995. március 9-én a család szembesítette Saldívart a problémákkal, és bár a nő tagadta a vádakat, Selena apja megfenyegette, hogy lopás miatt börtönbe záratja.

Március 13-án Yolanda Saldívar egy ügyvéd segítségével megfogalmazta a felmondólevelét, noha ekkor valójában már ki volt rúgva

Vásárolt egy 38-as kaliberű revolvert is, állítása szerint csak azért, hogy megvédje magát Selena apjától. Furcsa mód néhány nappal később visszavitte a fegyvert az üzletbe, majd március 26-án újra megvásárolta azt.

Saldívar beszámolója alapján Selenával nem szakadt meg teljesen a kapcsolatuk, a butik egyik alkalmazottja szerint azonban a sztárnak az volt a szándéka, hogy hivatalosan is kirúgja Saldívart, miután visszaszerezte a még nála lévő pénzügyi dokumentumokat. 

 

Március 30-án Yolanda Saldívar azzal hívta fel Selenát, hogy egyedül érkezzen a Days Inn szobájába a papírokért. Selenát végül elkísérte férje, Chris Pérez, aki kint várakozott, amíg a két nő beszélgetett. Másnap Selena már egyedül tért vissza Saldívarhoz a Days Innbe, hogy elhozza a dokumentumokat, amelyeket az első alkalommal nem kapott meg. A két találkozó során valamikor Saldívar „ledobott egy bombát”: elmesélte, hogy megerőszakolták egy nemrégiben tett mexikói útja során.

Aznap reggel Selena bevitte Yolandát a kórházba, az orvosok azonban nem voltak hajlandók teljes körű kivizsgálást végezni, mivel Saldívar nem Corpus Christi lakosa volt – és az állítólagos bántalmazás a város illetékességi területén kívül történt. A kettejüket fogadó nővér később azt mondta, Selena frusztráltnak tűnt, amikor Saldívar ellentmondásos információkat adott az állítólagos bántalmazásáról. Végül a két nő elhagyta a kórházat, és visszamentek a motelbe, ahol veszekedni kezdtek.

A Days Inn egyik karbantartója lövést hallott, majd látta, ahogy Selena berohan az előcsarnokba, hogy segítséget kérjen a személyzet tagjaitól.

Az énekesnő összeesett a padlón, miközben a hátát ért lőtt sebből megállíthatatlanul folyt a vér. Ezután Selena utolsó szavaival azonosította gyilkosát: „Yolanda Saldívar a 158-as szobában”.

Selena Quintanilla néhány héttel a 24. születésnapja előtt halt meg

A gyilkosság után Yolanda Saldívar öngyilkossággal fenyegetőzött, ami kilencórás patthelyzethez vezetett. Végül letartóztatták, és később Selena meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, 2025-ig pedig még feltételesen sem szabadulhat. A mai napig azt állítja, hogy Selena halála baleset volt.

Miközben a Yolanda Saldívar és a rendőrség közötti patthelyzet több órán át uralta a híreket, gyászoló rajongók tömegei gyűltek össze a motel előtt, hogy megemlékezzenek az énekesnőről. A temetés alatt még inkább érezhető volt a texasi, mexikói és azon túli Selena-rajongók szeretete, a nagy érdeklődésre való tekintettel a komor eseményt, amelyet eredetileg egy helyi ravatalozóba szerveztek, a Bayfront Plaza Convention Centerbe helyezték át.

Selena családja a temetésen - Forrás: Getty Images/Barbara Laing

Hiába telt el azóta 27 év, Selena meggyilkolására a mai napig sajgó veszteségként tekintenek

A Tejano királynőjét, Selenát úgy tartják számon, mint aki az elsők közt tört be a spanyol nyelvű énekesnők közül a mainstream piacra, és megnyitotta az utat az őt követő latinok előtt. Utolsó albuma, a Dreaming of You posztumusz jelent meg, mindössze néhány hónappal a gyilkossága után, és a Billboard 200-as listája élén debütált.

Selena hatása a popkultúrában a mai napig érezhető. Felemelkedése utat nyitott mások, például Jennifer Lopez számára, aki az 1997-es Selena című filmben alakította a néhai sztárt. 2017-ben – 22 évvel Selena meggyilkolása után – posztumusz csillaggal tisztelegtek előtte a hollywoodi hírességek sétányán, 2020-ban pedig a Netflix készített sorozatot az énekesnő életéről.

Utolsó interjújában Selena arról beszélt, hogy szeretné, ha halála után nemcsak előadóművészként emlékeznének majd rá, hanem úgy is, mint aki sokat törődött az emberekkel: „Próbáltam a lehető legjobb példakép, és a lehető legjobb ember lenni” – mondta akkor.

És kívánsága, úgy tűnik, teljesült. Selena Quintanilla-Pérez neve összeforrt annak a lehetőségével, hogy valaki teljes értékű amerikaivá váljon, hogy sikeres és népszerű legyen, miközben egy pillanatra sem adja fel a származása iránt érzett büszkeségét.

Mózes Zsófi

Források: ITT, ITT és ITT

Kiemelt kép: Getty Images/ Larry Busacca