A visszajáró 355 tallér

Ha 1946-ban maradnak a tallérötletnél, talán még ma is így hívnánk a fizetőeszközünket. Berényi Róbert festőművész a Nemzeti Bank felkérésére el is készítette a tíztalléros tervét, ám az sosem került forgalomba, mert végül mégis forint lett az új magyar pénz neve. Ennek tervezésében Berényi szintén részt vett, ő készítette el az 1947-es tíz- és százforintos bankjegyre Petőfi és Kossuth portréját.

Százforintos bankjegy 1984-ből Kossuth arcképével – Forrás: Getty Images/DeAgostini

Innentől pénzeinkről kizárólag neves történelmi személyek köszönnek vissza, előtte azonban ez nem volt mindig így. Kiemelkedő politikusok, királyok, költők és más fontos személyek mellett akkoriban idealizált férfi- és női alakok is díszítették a papírpénzeinket. Ezek megalkotásához az akkori bankjegytervező grafikus, Horváth Endre akár a képzeletét is használhatta volna, de milyen jó, hogy nem így tett!

Ehelyett átlagemberek, többségében nők voltak a modelljei, így kerülhetett hosszú évekre a magyar fizetőeszköz különböző címleteire többek között egy nyomdász lánya, két palóc tinédzser, egy betanított rakodónő és egy öttusázó bajnok.

A lány a pénznyomdából

Bőle Mária édesapjához járt be a Pénzjegynyomdába segíteni, a használt rongyokat vitte a mosodába. Így került Horváth látókörébe, és miután az apja megengedte, hogy modellt álljon a portréhoz, 1939. május 15-én forgalomba került a tízpengős, amin az akkor húszéves Mária volt látható. A lányra sokan felfigyeltek, még riportot is készített vele Az Est című újság, és rengeteg házassági ajánlatot kapott.

Bőle Mária a tízpengősön

A romantikus regénybe csöppent modell

A huszonkét éves budapesti modell lány, Tóth Rózsi kilétére az önérzete miatt derült fény. Történt ugyanis, hogy az 1938-ban megújított ötpengős akkora port kavart, hogy mindenki azt találgatta, hogy ki lehet rajta a lány, és sokan híresztelték, hogy ők láthatók a bankjegyen. Ezt elégelte meg Rózsi, és vallott színt, hogy bizony ő szerepel a pénzen. „Eddig hallgattam, de most kiállok a nyilvánosság elé. A fehér szegfűs nő az ötpengősről én vagyok, rólam mintázták, engem ábrázol. Nem volt szándékom ezt a nyilvánosság elé hozni, de annyi ál- és önjelölt jelentkezett, hogy ez már bosszantott” – nyilatkozta, és azt is hozzátette, hogy amikor modellt ült a művésznek, nem tudta, hogy a portréja az új ötpengősre fog kerülni.

Az ismertségen túl a szerelmet is meghozta Rózsinak az ötpengős, ugyanis nem sokkal az őt ábrázoló bankó megjelenése után egy Budapestre látogató amerikai bútorgyáros, bizonyos Robert Duval felfigyelt rá a pénzen. A történetük pedig innentől olyan, mint egy tipikus lányregény sztorija:

megismerkedtek, egymásba szerettek, majd az amerikai egy szálloda éttermében egy banketten eljegyezte Rózsit.

Tóth Rózsi az ötpengős bankjegyen

Palóc tinédzserek a templom elől

Nem csak Horváth Endrének köszönhető, hogy egy időben nők is szerepelhettek a magyar bankjegyeken, Moskó Kálmán festőművész és grafikus is hozzájárult ahhoz, hogy két bényi palóclány is rajta legyen az új két- és ötpengősön. A művész húsvétvasárnap fotózta le a helyi templom előtt népviseletben álló fiatalokat, majd a képek előhívásakor akadt meg a szeme a tizenhat éves Rudas Valérián és a tizenkilenc éves Csonka Juliannán.

Moskó visszament a községbe, elkészítette a két lány portréját, és a szülők végül abba is beleegyeztek, hogy a lányokról készült képek megjelenjenek az új bankjegyeken. Így került Valéria 1940-ben a kétpengősre, Julianna pedig 1939-ben az ötpengősre. Előbbinek ráadásul nem ért véget „pénzmodelles” pályafutása, ő került később a százezer pengősre és annak b.- és milpengős változataira.

„A legszebb alakú sportember”

Így emlegették a második világháború után Hegedűs István többszörös magyar bajnok öttusázót, akinek arca ugyan nem, de tökéletesen kidolgozott felsőteste felkerült az újonnan bevezetett húszforintosra. A bankjegyet a már sokat emlegetett Horváth Endre tervezte, és 1948 és 1992 között volt forgalomban, szóval sokaknak ismerős lehet.

És ugyan a papír húszforintost már régen kivonták a forgalomból, Hegedűs alakja továbbra is bárki számára megcsodálható, ugyanis róla mintázták a Gellért-hegyen található Szabadság-szobor egyik mellékalakját, a Fáklyavivőt.

Húszforintos bankjegy 1969-ből – Forrás: Getty Images/DeAgostini

A milliárdpengős „bébi”

Lendvay Lúciát is Horváth Endre választotta ki modelljéül, a székesfehérvári lány pedig akkor talán nem is sejtette, hogy úgy vonul be a neve a történelembe, mint a nő, aki a valaha volt legnagyobb címletű magyar bankjegyen szerepel. A második világháború utáni erős inflációt követve új pénzt nyomtak, és Lúcia képe került az egymilliárd b.-pengőre. A „b” a billiárd rövidítése, azaz tizenkét darab nullát jelképez!

A pénzt kinyomták, ám soha nem került forgalomba, mert 1946. augusztus 1-jén bevezették a forintot. Lúcia azonban szerepelt egy másik, huszonnégy napig forgalomban lévő bankón is, az egymilliárd (mil)pengősön.

Egymilliárd pengő – Forrás: Getty Images/samsem67

Munkások a gyárból

Úgy tűnik, ha valaki a magyar fizetőeszközre szeretett volna felkerülni, a legmegbízhatóbb taktika az volt, hogy a Pénzjegynyomdában dolgozik. Ugyanis nemcsak Bőle Máriát választották ki így modellnek, hanem Pfeffer Mihályt és Tőkés Jánosné Várszegi Gizellát is. Az akkori politikai ideológiának megfelelően az 1946-os tíz- és százforintosra a munkásemberek archetípusai kerültek. „Háromszáz-négyszázunk közül választottak. Kolléganőm, Tőkés Jánosné portréja került a százforintosra, az enyém a tízesre. Szívesen vállaltuk, de nekünk sem ez volt az igazán fontos” – nyilatkozta Pfeffer Mihály.

A bankók nem voltak sokáig forgalomban, a Gizellát ábrázoló százassal két évig, a Mihályt ábrázoló tízessel öt évig lehetett fizetni.

Előbbi az utolsó olyan magyar bankjegy, amelyen nő szerepel.

Jubileum

Ma ünnepeljük fizetőeszközünk, a forint bevezetésének a 75. évfordulóját. A jubileum alkalmából a Magyar Nemzeti Bank különleges érmekibocsátással teszi emlékezetessé a jeles napot: az ötforintos érmének hat változatát is kezünkben tarthatjuk, amelyek a FORINT szó egy-egy betűjét viselik magukon.

Dián Dóri

Kiemelt kép: Getty Images/johan10