1. Sophia Loren és Marlon Brando 

Sophia Loren és Marlon Brando A hongkongi grófnő című filmben

A hongkongi grófnő című film forgatásakor Marlon Brando egyetlen rossz mozdulattal elrontotta a Sophia Lorennel való kapcsolatát. Rossz helyre tette a kezét, amire a díva váratlan módon reagált. Erre Loren így emlékezett vissza önéletrajzi könyvében: „A legnagyobb nyugalommal megfordultam, az arcába fújtam, mint egy macska, akit rosszul cirógattak meg, és azt mondtam: »Meg ne próbáld ezt még egyszer. Soha!«” Brando megfogadta az intelmet, de ezek után nagyon nehéz volt együtt dolgozniuk. És soha többet nem is tették. 

2. Tony Curtis és Marilyn Monroe

Tony Curtis és Marilyn Monroe a Van, aki forrón szereti című filmben

Van, aki forrón szereti című klasszikust elnézve az ember azt gondolná, hogy Marilyn Monroe lehetett minden férfi álma. Tony Curtisnek azonban egyáltalán nem szerzett örömet a vele való munka. „Marilynt csókolni olyan volt, mint Hitlerrel csókolózni” – nyilatkozta egyszer. Ráadásul a pár a forgatás előtt a való életben is együtt járt, de az érzéseik a felvételek idejére kihűltek. Ennek is tulajdonítható, hogy a hírhedt csókjelenet annyira rosszul sikerült. „Rettenetes volt. Majdnem megfojtott azzal, hogy a nyelvét mélyen lenyomta a torkomon” – emlékezett vissza Tony Curtis.

3. Sarah Jessica Parker és Kim Cattrall

Sarah Jessica Parker és Kim Cattrall a Szex és New York egyik epizódjában

Szex és New York két sztárjának rossz és egyre romló viszonya évek óta téma a bulvársajtóban. A forgatás időszakában a stáb igyekezett megállítani az arról szóló pletykákat, hogy a két színésznő ne jönne ki egymással, de a sorozat végeztével, a harmadik egész estés film forgatása kapcsán már nem lehetett tovább eltussolni, mert Cattrall egyszerűen nem volt hajlandó még egyszer Samantha bőrébe bújni. Egy 2017-es interjúban leplezetlenül mondta el a véleményét: „Sosem voltunk barátok, és Sarah Jessica Parker kedvesebb is lehetett volna” – szögezte le. A sztori nem itt ért véget, mert Sarah Jessica Parker meg úgy reagált erre, hogy ő egész másként emlékszik a forgatási időszakokra, és Kim Cattrall kommentje „összetörte a szívét”. Talán sosem derül ki, hogy valójában milyen a viszonyuk, de tény, hogy a harmadik Szex és New York-film a mai napig nem készült el.

4. Jennifer Grey és Patrick Swayze

Patrick Swayze és Jennifer Grey a Dirty Dancing – Piszkos táncban

Annak ellenére, hogy a Dirty Dancing – Piszkos táncban izzott köztük a levegő, a való életben Jennifer Grey és Patrick Swayze közel sem voltak jó kapcsolatban. Sőt, a kettejük közti kémia a vásznon épp abból a feszültségből eredt, ami ott vibrált a kapcsolatukban. Swayze profi táncos volt, míg partnere az életben is kezdő, így a film forgatása során Grey tényleg táncolni tanult. És a partnere véleményét – Swayze visszaemlékezési alapján – nagyon rosszul viselte. „Rendkívül érzékeny volt, és sokszor fakadt sírva, amikor kritizáltam” – írta. A jelenet, amelyben Baby folyton elneveti magát egy táncmozdulat közben, nem filmes elem volt, hanem a valóság, ahogyan Swayze idegessége is, ugyanis valóban az istennek se sikerült rögzíteniük a mára klasszikussá vált pillanatot. De a kettejük közti negatív energia és vibrálás végül egy olyan erotikától fűtött, romantikus klasszikust szült, amelyet a mai napig örömmel nézünk újra. 

5. Ryan Gosling és Rachel McAdams 

Rachel McAdams és Ryan Gosling a Szerelmünk lapjai című filmben

Szerelmünk lapjai minden idők egyik legnépszerűbb romantikus filmje. A sors iróniája, hogy a két főszereplő egyáltalán nem kedvelte egymást a forgatáskor. A rendező, Nick Cassavetes árulta el évekkel később, hogy Ryan Gosling ki nem állhatta a partnerét. „Egy napon nagyon nem jöttek ki. Állt a forgatás, százötven ember nézte, hogy mi fog történni, és Ryan közölte, hogy hozzak másik színésznőt: »Egyszerűen nem működik vele, semmit sem kapok tőle« – mondta.” Egy kis látványos üvöltözés után aztán folytatódott a forgatás, és elkészült a kasszasiker, majd – milyen az élet! – a két főszereplő egyszer csak összehangolódott, és a további három évben egy párt alkottak a való életben is. 

6. Angelina Jolie és Johnny Depp

Angelina Jolie és Johnny Depp Az utazó című filmben

A két megasztár Az utazó forgatásán dolgozott együtt, 2010-ben, de minden várakozás ellenére nem értették meg egymást. „A kémiának kettejük között csodálatosan kéne működnie, de valójában egyáltalán nem jönnek ki” – mondta egy stábtag annak idején. Jolie csalódott, hogy Depp a film forgatásának kezdetére nem hozta magát jobb formába és nem vágatta le a haját. Ráadásul a forgatási szünetekben a színész mindig elvonult a lakókocsijába – Depp ugyanis úgy érezte, hogy Angelina nagyképű. A rossz hangulatú forgatás nem is hozott sikert, és a kritikusok sem különösebben kedvelték a filmet, bár ennek ellenére végül három Golden Globe-jelölést kapott, köztük a két főszereplő egyet-egyet. 

7. Leonardo DiCaprio és Claire Danes 

Claire Danes és Leonardo DiCaprio a Rómeó és Júliában

Baz Luhrmann 1996-os Rómeó és Júlia-adaptációjának forgatása idején Claire Danes mindössze tizenhat éves volt, de ez nem akadályozta meg abban, hogy kifejezetten gyermetegnek aposztrofálja jóképű partnerét. A huszonkét éves DiCaprio azzal szórakozott, hogy megviccelte a stábtagokat, amit Danes ki nem állhatott. Cserébe férfi partnere nagyképűnek és idegesítően magának valónak titulálta a színésznőt. A forgatás hangulatáról sokat elmond, hogy a jelenetek között a két színész szóba sem állt egymással. 

8. Debbie Reynolds és Gene Kelly 

Debbie Reynolds és Gene Kelly az Ének az esőben című filmben

Debbie Reynolds 1952-ben, mindössze húszévesen kapta meg az Ének az esőben női főszerepét a kor szupersztárja, Gene Kelly mellett. Arra azonban nem számított, hogy partnere kellemetlenné fogja tenni számára a forgatás teljes idejét. Kelly ugyanis folyamatosan kritizálta a fiatal nő tánctudását. Visszaemlékezésében Reynolds ezt írta: „Akárhányszor Gene beállított egy próbára, mindig negatív megjegyzéseket tett, és soha egyetlen biztató szava sem volt hozzám.” Reynolds azt is elárulta, hogy a film híres csókjelenete rettenetes élmény maradt számára: „Finoman átkarolt, majd nagy erővel letolta a nyelvét a torkomon. Kitéptem magam az öleléséből, és azonnal üdítőért kiáltottam, hogy kimoshassam őt a számból. Fizikai erőszaknak éreztem. Ártatlan kislány voltam még, és megdöbbentett, hogy egy harminckilenc éves férfi ilyet művelhet velem” – idézte fel. A történtek ellenére a film hatalmas siker lett, egy Golden Globe-díjat és két Oscar-jelölést is érdemelt, a kritikusok pedig a valaha készült legjobb musicalek között tartják számon.

Kégl Ágnes