Ha most lennék gyerek…

Mindig eljátszom a gondolattal, mennyire másként alakult volna az életem, ha most lennék kisgyerek, és nem a szocializmusban, a hetvenes években cseperedtem volna föl, amikor szintén voltak jó gyerekkönyvek, de figyelmen kívül hagyták, mennyi idős az ember, mennyire tud olvasni, és mi az, ami valóban érdekli. Nyomták a gyerekkönyveket, egyiket a másik után, miközben a szocialista ember(gyerek) eszményképe lebegett előttük. Most viszont már akár a babáknak is lehetnek könyveik.

1. Babageometria-sorozat

Babageometria-minták | Babygeometry-patterns . . . #babygeometry #babageometria #illustration #illusztráció #graphicdesign #blackandwhite #childrensbooks #picturebooks #babybook #bookforbaby #patterns #picidia @ket_eger @morakonyvkiado @picidiadesign photos by Péter Trembeczki

Négy kötet is megjelent ebből a kivételes sorozatból, amelyet akár már a pár hetes babák is nézegethetnek. A minimalizmus egyik legjelesebb magyar képviselője, Nagy Diána vállalta el ezt az izgalmas feladatot. A fekete-fehér színvilág a kontraszthatás miatt kelti fel a picik figyelmét, hiszen a tiritarka színek még nem jutnak el hozzájuk. A látóterükhöz méretezett oldalakon Vonalak, Formák, Ritmusok és Minták láthatók, amelyek az eddig megjelent négy kötet fő témái.

A tökéletesen kimaxolt minimalizmus, a végiggondolt vizuális jelek és a letisztult látványvilág ráébreszti a legkisebb szemlélőket is arra, hogy a világunk tele van felismerhető formákkal és mesélő mintákkal.

A Minták és a Ritmusok leporellóként kaphatók, így még több lehetőséget adnak a játékra. Az a helyzet, hogy felnőttként is érdekes felfedezni a formák között egy-egy élőlényt, a hullámok között pár halat, az erdők és a hegyek között egy szarvast, vagy a bokrok között egy rókát. A Ritmusok ráadásul a leporelló egyik oldalán az éjszakai életet mutatja be fekete háttérrel, fehér kontrasztokkal, a másikon pedig a nappalit. A Két Egér Könyvek ötletét átvette és tovább gondozza a Móra, remélem, nagyon sok baba kezébe eljut ez az értékes kiadványsorozat. Háromhetes kortól kétéves korig ajánlom. (Két Egér–Móra)

2–3. Agócs Írisz: Mia nem álmos, Masa és az eső – Mesék Barnabásnak

A főként illusztrátorként ismert alkotó most saját meséihez készített szívmelengető rajzokat. Mia egy kismacska, aki mindenfélét kitalál, hogy ne kelljen aludnia, mígnem rájön, hogy a legegyszerűbb, ha lefekszik az ágyába, és mégis inkább alszik. A történet tizenöt bővített mondatba belefér, mégis a legfontosabb dolgokról szól, amelyek meghatározzák egy kicsi gyerek gondolatvilágát.

Masa, a kis medve utálja az esőt, szinte nincs is kedve kikelni az ágyból, aztán a végén persze rájön, hogy micsoda remek móka egy színes ernyővel ugrándozni a tócsában. Ennél a könyvnél is pár mondatban elmesélhető a történet, ám annyi minden van még a képeken, leginkább a gyermeki látásmód, amelyet Agócs Írisz mesteri szintre fejlesztett. Gyanítom, hogy ebben saját kisfia segített neki legtöbbet.

Szívmelengető, megunhatatlan, nyugalmat árasztó könyvecskék, nagyon megérdemlik a kicsik.

Egy–négy éves gyerekeknek ajánlom. (Pagony Kiadó)

4. Bíró Eszter: Időradír – Zenés képeskönyv lemezzel és poszterrel

Ó, mennyire jó lenne, ha csak úgy ki tudnánk radírozni az időt, ahogy azt Időmanó, a könyv főhőse teszi!

Az idő irreverzibilis, de ez csak nekünk, felnőtteknek világos, a gyerekek még semmit nem tudnak az idő fogalmáról. Ebben sokat segít nekik ez a kedves és hasznos könyv, amelyet Molnár Jacqueline jellegzetes illusztrációi tesznek színessé és vidámmá.

A könyvhöz mellékelt lemez dalainak szövegei olvashatók a kötetben. Egy dalszöveg zene nélkül elég ritkán áll meg a lábán, kivéve, ha olyan írók és költők jegyzik a szövegét, mint Marék Veronika, Varró Dani vagy Weöres Sándor. Itt is hasonló a helyzet, ezek a szövegek bizony kiragyognak a többiek közül, melyeket Hegyi György írt. Persze ezek sem rosszak, de dalszövegként sokkal élvezetesebbek, mint a könyvben, kvázi versként. A zenéket Födő Sándor szerezte, hangszerelte. Rengeteg hangszeren játszik a lemezen, és a zenei rendezést is ő vállalta magára.

Igazi gyereklemezes dalok igényes hangszereléssel, sok fantáziával. Jó élmény lehet egy élő koncert a gyerekeknek.

A lemez nyitódalába az „öreg órás”, Charlie is beledalol, és ez nagyon erős kezdésnek bizonyul. Abban a néhány sorban valóban benne van az egész élete, ő tényleg egy „öreg óriás” a magyar könnyűzenében.

Bíró Eszter fantasztikus lelkesedéssel és nagyon szépen, tisztán énekli a dalait, de amikor megszólal mellette a hatodik dalban Weöres Sándor szövege mellett Oláh Ibolya vagy Szalóki Ági hangja, akkor azért jól hallható a különbség, hogy az éneklés nem csupán a tiszta hangokról szól, hanem annál sokkal többről.

Mindazonáltal a hét napjai, a húsvét, a Mikulás, a negyedóra, a fél óra, a háromnegyed óra, a tegnap, a ma és holnap fogalma tisztázódik a gyerekekben, és a könyv végén még pár feladat is vár rájuk.

Három–hat éves gyerekeknek ajánlom. (Móra Kiadó)

5. Szabó Borbála: Az átszívó porszívó

A Most én olvasok!-sorozat legújabb tagja egy hipervicces darab lett. A kezdő olvasók számára Szabó Bori egy dupla fenekű történetet írt, amelyben az Átváltozott gyerekek című meséjéből már ismert Miklós, Kamilla és a kis Tomsi most a dédihez mennek egy délután. Először lapozgatni kezdik a dédi fényképalbumát, és rácsodálkoznak arra, hogy a dédi is volt kisgyerek. Már ez a rész is nagyon vicces, különösen Baranyai (b) András rajzaival kiegészítve.

De aztán a porszívó váratlanul beszippantja őket, és elrepülnek a dédi fiatalkorába, méghozzá épp arra a napra, amikor mamó egykori diákként rossz jegyet kapott az iskolában, mert feleléskor belesült a versbe. De most szerencsére visszafordítják az idő kerekét, és sikerül megváltoztatni azt, amit elvben már nem lehet.

A Most én olvasok!-sorozatban ez az 1. szint, ez azt jelenti, hogy Szabó Bori még három kötetet ír majd egyre nehezebb és nehezebb szintű történetekkel. Első olvasásra ez a mostani tényleg csodás. Nagyon kompakt történet, remek képekkel, átélhető helyzetekkel és megfelelő méretű betűkkel. Várjuk a folytatást! Öt–nyolc éves gyerekeknek ajánlom. (Pagony Kiadó)

6. Anna Sarve – Sanna Mander: Bolondos hercegnők könyve

Meglepően szabálytalan könyv a meglepően szabálytalan hercegnők életéről. Az író, Anna Sarve sajátságos átdolgozásában olvasható néhány klasszikus hercegnős történet, például Borsószem hercegkisasszonyról vagy Hófehérkéről. Amúgy pedig nem egybefüggő a történet, hanem olyan részleteket emelt ki, amelyek ikonikussá váltak a meseszereplőkkel kapcsolatban, például az üvegcipő kapcsán a lábbelik, de szerepel benne Lady Diana öltözködési stílusa, a hercegnők ellenségei, a paparazzik, vagy arról is sok szó esik, hogy miért csókolgatták oly buzgón a mesékben a hercegnők a békákat.

Megjelenik a könyvben Pokahontasz, Hókirálynő, Kleopátra, Marie Antoinette és Krisztina királynő is. 

Az is kiderül, hogy bizony nem mindig könnyű a hercegnők élete, és hercegnőnek lenni élethosszig tartó folyamat.

A kötet vizuális világa – Sanna Mander féktelen fantáziájának köszönhetően – egészen szokatlan és magával ragadó.

Olyan szabadság árad mindegyik képből, annyira kreatív módon nyúl minden egyes témához, ami remélhetőleg teljességgel felszabadítón hat majd a jövő hercegnőire is.

Már hároméves kortól ajánlom egészen tízéves korig. (Naphegy Kiadó)

7. Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög

Egy újabb frenetikus humorú rímes játék Varró Dani tollából, Agócs Írisz gazdag és tartalmas illusztrációival megspékelve. Garantált családi kedvenc lesz ebből a kis kötetből is. Felszabadító rímek, féktelen játékosság és kerek, poénos történetek. Természetesen az óvodás gyerekek kacagni fognak az efféle rímeken:

„Sok idő, míg Anyubanya a fejéhez nem kap:
– Hé, Csütörtök! Indulnunk kell! Hol az ördögben vagy?
Seprűjére Sáti mellé felülteti hátra,
seprűnyélen süvítenek el az óvodába.”

Az első történetben, a Csütörtök, a kisördög és az ördöngös molnárban megidézi a szöveg az A part alatt című népdalt is, Agócs Írisz pedig mesei figurákba csempészte bele a néphagyományt.

Az ördög nem alszik című verses mesében Ördögpapa akar mesét olvasni a három rosszcsont ördögfiókának.

„Tiszta nyári este van, felhőtlen és holdas,
Ördögpapa holdvilágnál esti mesét olvas.
Hallgatják az ágyból ezt a kis ördögfiókák,
a takaró alól kilóg hat picike lóláb.”

Ám egyszer csak eltűnik a holdvilág. Mirkó, a kis markoláb falja be kis híján a Holdat, de Csütörtök az utolsó pillanatban megmenti, sőt aztán együtt rakják ki újra a puzzle-darabkákból a Holdat, így Ördögpapa is befejezheti a mesét végre.

Szellemes, kellemes, remek időtöltés, sok közös nevetés várható a könyv olvasása és nézegetése közben. 

Kettőtől hatéves korig ajánlom. (Jelenkor Kiadó)

Both Gabi

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images