Az idei show-ra eredetileg Kevin Hart színész-komikust kérték fel, nem sokkal később azonban előkerült pár korábbi homofób megnyilvánulása, ami miatt sokan úgy gondolták, mégsem ő a megfelelő választás, és bocsánatkérést követeltek tőle.

Egyik napról a másikra (ahogy ez már lenni szokott) ki is robbant a botrány, aminek eredményeképpen Kevin Hart úgy döntött, inkább visszalép a műsorvezetői poszttól, mint hogy meghazudtolja magát.

Így történhetett, hogy egész a múlt hétig nem lehetett tudni, ki veszi át a helyét, és ki vállalja az amerikai show business egyik legértékesebb, de egyben leghálátlanabb pozícióját – amelyre ugyan a fél világ figyel, de árgus szemekkel. Nem is akadt végül senki, aki elvállalta volna, így a szervezők bejelentették, hogy 2019-ben műsorvezető nélkül zajlik majd a gála, és a díjakat átadó sztároknak jut majd nagyobb szerep. Ez sem példa nélküli egyébként: 30 éve, 1989-ben már rendeztek egy ilyen gálát, de nem volt valami sikeres. Meglátjuk, idén beválik-e, de mi addig is összeszedtük, kik voltak azok, akik valamilyen szempontból emlékezetessé tették az Oscar-díjkiosztót – akár negatív, akár pozitív előjellel.

Bob Hope (1940, 1941, 1942, 1943, 1945, 1946, 1953, 1955, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1965, 1966, 1967, 1968, 1975, 1978) 

Az Oscar-műsorvezetők királya vitathatatlanul Bob Hope volt, aki 1940 és 1978 között 19-szer irányította a gálát. Sokan nem emlékeznek már rá, és sajnos csak néhány videó maradt fenn róla, így most nehéz megítélni, mennyire volt vicces és élvezetes a stílusa. De ha 19-szer felkérték, valószínűleg nem lehetett olyan rossz.

Marlon Brando és Bob Hope játékosan verekednek az Oscar szoborért a fotósok előtt 1955-ben - Forrás: Getty Images

Billy Crystal (1990, 1991, 1992, 1993, 1997, 1998, 2000, 2004, 2012)

Az Oscar történetének második legsikeresebb házigazdája (legalábbis, ha a számokat nézzük) Billy Crystal volt: ő 9-szer vezette a műsort. Produkciójának egyik védjegyévé vált, hogy a nyitóbeszédben mindig egy humoros musicalszámban mutatta be a legjobb film díjára jelölt öt alkotást. Szintén ismétlődő elem volt a „gondolatolvasás”, amikor Crystal elmesélte, vajon mi cikázhat át a képernyőn feltűnő sztárok fejében abban a pillanatban.

Érdemes megnézni a videókat, de addig is megsúgom: Brad Pitt a 6 különböző iskolai fogadóóra menedzselésén, Judi Dench a kényelmetlen tangabugyin, míg Oprah a vagyona mértékén gondolkodik – Crystal szerint – az Oscar-show alatt.

Billy Crystal produkciója a 2012-es gálán - Forrás: Getty Images/Mark Davis/WireImage

Whoopi Goldberg (1994, 1996, 1999, 2002)

Az Apáca show és a Bíborszín legendás színésznője volt az első nő, aki egyedül vehette irányítása alá a gálát. Whoopi laza stílusa és szarkasztikus humora nagyon bejött mind a jelenlévő hollywoodi személyiségeknek, mind a televíziónézőknek. Hogy is felejthetnénk el azt a pillanatot 1999-ben, amikor I. Erzsébetnek öltözve jelent meg, és köszöntötte az Oscar-jelölteket, köztük azokat is, akik őt (a szűz királynőt) játszották, rendezték, írták, vagy épp öltöztették abban az évben? Vagy amikor 2002-ben showgirlnek öltözve, tollakkal a fenekén egy léghintán ereszkedett a nézők közé?

Whoopi Goldberg megnyitja a gálát 2002-ben - Forrás: Getty Images/Ken Hively/Los Angeles Times

Steve Martin (2001, 2003, 2010)

Steve Martin 2001-ben, 2003-ban és 2010-ben volt az Oscar-gála műsorvezetője, utoljára Alec Baldwinnal közösen. Sokan gondolják úgy, hogy egyedül sokkal jobb volt, mint párban, de valójában az az év sem volt vészes. Martinban az a különleges, hogy nincs szüksége nagy felhajtásra, látványos show-elemekre - ha kiállítják a színpadra, csak elkezd beszélni és az ember azt veszi észre, hogy hangosan hahotázik rajta. Ezt a tulajdonságát a gála producerei is nagyra értékelték, hiszen az Oscar-gála szervezése közben van mire költeni a színpadi körítés helyett is.

Steve Martin és Alec Baldwin 2010-ben - Forrás: Getty ImagesMichael Caulfield/WireImage

Walter Matthau, Liza Minnelli, Dudley Moore, Richard Pryor (1983)

Nálunk kevesen emlékeznek rá, de egy időben divat volt egyszerre több műsorvezetőt felkérni az Oscar-gálára. A csoportos műsorvezetések közül azonban egyik sem lett nagy siker. 1983-ban Walter Matthau, Liza Minnelli, Dudley Moore és Richard Pryor vállalták a vezénylést, de már a nyitó számból látszott, hogy a négyből talán csak Liza Minnelli áll a helyzet magaslatán.

A pasik körülötte toporogtak, hamisan énekeltek (már, ha éppen emlékeztek a dal soraira), vagy csak kínosan hallgattak. Még nézni is fájdalmas volt.

Jon Stewart (2006, 2008)

A közéleti show-járól ismert Jon Stewart a 2006-os Oscar-debütálásának viszonylagos sikere után 2008-ban nyerte el végképp a nézőközönség szívét. Pont abban az évben zajlott ugyanis a nagy hollywoodi írósztrájk, és Stewart zseniálisan élcelődött rajta. A nyitó beszédében például megemlítette, hogy a helyzetre való tekintettel lefújták a Vanity Fair magazin legendás Oscar-partiját – mint a lap indokolta: „a sztrájkoló írók iránti tiszteletből” –, mire Stewart kommentárja így hangzott: „Oh, várjunk csak! Tudják még, hogyan tudnák kimutatni a tiszteletüket az írók iránt? Talán egy nap hívják meg néhányukat a Vanity Fair Oscar-partira!”

Jon Stewart 2008-ban - Forrás: Getty Images/Michael Caulfield/WireImage

Ellen Degeneres (2007, 2014)

A kétezres évek legnépszerűbb show-womanje kétszer vezette a gálát magabiztosan, viccesen, úgy, hogy a 3 óra csak úgy elillant. 2007-ben elkezdett porszívózni az első sorban ülő színésznők ruhái alatt, míg 7 évvel később pizzát rendelt, hiszen ki ne éhezne meg a hosszú esemény alatt. A kajarendelés olyan sikeres volt, hogy pár évvel később Jimmy Kimmel is bevetette a trükköt, bár nem pizzával, hanem az anyukája által készített mogyoróvajas-lekváros szendvicsekkel.

Ellen legemlékezetesebb Oscar-pillanata azonban valószínűleg az a rekorddöntő selfie, amibe olyan sztárok préselődtek be Degeneres mellé a képbe, mint Meryl Streep, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Jared Leto, Lupita Nyongo, Angelina Jolie és Brad Pitt.

Forrás: Getty Images/Ellen DeGeneres/Twitter

Hugh Jackman (2009)

2009-ben igazi különlegességnek számított, hogy nem egy komikust kértek fel a feladatra, hanem az ausztrál színészt, Hugh Jackmant. A sztár azzal kezdte a beszédét, hogy bár az Akadémiának nem volt pénze nyitó számra, ő mégis csinál egyet. Mivel Jackman képzett és lehengerlően tehetséges musicalszínész, már a táncos-éneklős, közönséget is bevonó nyitánnyal elnyerte mindenki szívét, de egész este megtartotta azt az energiát, amivel érkezett. Így sikerült az egyszeri műsorvezetői élményét a legsikeresebbek közé emelnie.  

Hugh Jackman produkciója 2009-ban - Forrás: Getty Images/Kevin Winter

Anne Hathaway és James Franco (2011)

Ez a színészpáros azonban inkább a kudarcok sorát gazdagította, mert egyszerűen nem passzoltak – sem egymáshoz, sem az Oscarhoz. Már a nyitó beszédükben kiderült, mennyire nincsenek egy hullámhosszon. Anne Hathaway úgy viháncolt, mint egy begumicukrozott hároméves lefekvés előtt, míg James Francót a Marky Mark (vagyis Mark Wahlberg)-rajongó nagymamája is csak egy félmosoly erejéig tudta felvidítani.

A párosnak az egész este sem volt elég, hogy szinkronba kerüljenek, így a teljesítményükre azóta is az egyik legrosszabb Oscar műsorvezetésként emlékeznek vissza. Maga Anne Hathaway később élete legkínosabb estélyeként emlegette Jimmy Fallon talkshow-jában.

James Franco és Anne Hathaway 2011-ben - Forrás: Getty Images/Robert Gauthier/Los Angeles Times

Seth MacFarlane (2013)

A Family Guy-t jegyző Seth MacFarlane mindössze egyszer konferálta az Oscar-gálát, de az az egy alkalom is elég volt, hogy az egyik legrosszabb műsorvezetőként vonuljon be az Oscar-történelembe. A show maga nem volt olyan vészes, a sok lapos poén mellett akadt azért pár igazán vicces is. A We Saw Your Boobs című betétszámmal azonban alaposan elvetette a sulykot. A dal nem szólt semmiről azon kívül, hogy felsorolta majdnem az összes Oscar-jelölt színésznőt, aki a filmjeiben meztelen jeleneteket vállalt. Gondoljunk csak bele, mi történne, ha idén próbálkozna valaki hasonló számmal... De szerencsére már 2013-ban is lefagyott a mosoly mindenki arcáról, pedig a Weinstein-botrány és a #metoo még nem volt sehol. Ma már a színésznők ruháiról sem mer viccelődni senki – de erre most nem is lesz lehetőség.

Seth MacFarlane 2013-ban - Forrás: Getty Images/Kevin Winter
Seth MacFarlane 2013-ban - Forrás: Getty Images/Kevin Winter

Hogy milyen lesz egy gazdátlan Oscar-gála, azt itteni idő szerint február 25-én, hajnali kettő és fél hat között megtudjuk.

Csernik Gréta

Kiemelt kép. Getty Images/Frazer Harrison