1. Döbrösi Laura

Sokak számára az Aranyélet megosztó Miklósi Mirájaként ismerős, de jóval korábbra nyúlik az első szereplése, hiszen 11 éves kora óta dolgozik filmforgatásokon. A gimnázium mellett jelmez- és díszlettervezést is tanult, később az ELTE nemzetközi tanulmányok szakon végzett. Vizsgaidőszakban forgatta az MTVA saját gyártású sorozatát, az Egynyári kalandot, majd 2015-ben megkapta az HBO saját gyártású sorozata, az Aranyélet egyik főszerepét. Ez egyúttal meghozta számára az áttörést a filmes szcénában. Így már a Félvilág forgatásán olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Kovács Patrícia, Gryllus Dorka vagy Kulka János. 2017-ben Szász Attila filmjében, az Örök télben szintén fontos szerepet kap, és okkal: zavarba ejtő természetességgel hozza a néma munkaszolgálatos lány szerepét. Még ugyanebben az évben feltűnik az Árulókban.

Idén az Aranyélet harmadik évadjának egyik epizódjában szinte kopaszra vágja a haját, igazolva, mennyire fontos neki, hogy bizonyos időre eggyé váljon a szerepével.

Döbrösi a filmes szerepek mellett 15–19 éves koráig játszott a Vígszínházban, azóta pedig független társulatok előadásaiban láthatjuk, többek között az RS9 Színház és a Jurányi Ház színpadán színészként és zenész improvizatőrként.

A film, amit érdemes érte megnézni: Örök tél (2017)

Szász Attila filmje a hírhedt szovjet Gupvi-munkatáborok elhallgatott világát tárja elénk. A nem éppen könnyed családi alkotás, az első olyan magyar játékfilm, ami az orosz munkatáborok kemény világát mutatja be. Döbrösi ebben a filmben a siketnéma Annát alakítja, akinek a szovjet ukáz szerint el kell mennie munkaszolgálatra, amely, mint végül kiderül, nem más, mint egy munkatábor, ahol embertelen körülmények között egy bányában dolgoztatják. Anna sorsa hamar összefonódik a Gera Marina által játszott Irénével, aki a tábori körülmények, és a nagy szükség ellenére megpróbálja segíteni a fiatal Annát. Laura, the Hungarian actress is just the coolest girl I've ever met. When she told me she was about to have a full haircut and asked me to take a picture of her newly bold style, I was over the moon. :)To learn more, check up on the new season of Aranyélet on the HBO :) #aranyélet #hbo #hbohungary #döbrösilaura #portrait #womanportrait #boldhair #mywork #myphotography #actress #dobrosilaura #aranyelet

2. Törőcsik Franciska

A cikk a hirdetés után folytatódik!

A még mindig csak 28 éves színésznő csupán névrokona Törőcsik Marinak, ugyanakkor fiatalkori énjét már eljátszotta a tavaly bemutatott Aurora Borealis – Északi fény című filmben. 18 évesen kapta meg az első nagyjátékfilmes főszerepét a Napszúrás című filmben, innentől kezdve nincs megállás, folyamatosan láthatjuk a filmvásznon. 2010-ben a Tiszta kézzel című, majd 2012-ben a Rosszkor című kisjátékfilmben láthatták a nézők, de Fliegauf Benedek alkotásában a Csak a szélben is feltűnik.

Jelenleg ő a legtöbbet foglalkoztatott és az egyik legismertebb fiatal színésznő:

az utóbbi években rengeteget forgatott, többek között láthattuk a fontos témát boncolgató Veszettekben, Fede Alvarez sikeres horrorjában, a Vaksötétben, 2017-ben a Budapest Noirban, idén pedig a Búék című vígjátékban tűnik fel, de szinkronszínészként is több filmben hallhatjuk a hangját.

The title is not 'I'm waiting for the spring'. #photoby #adamdraskovics

A film, amiben kis szerepet kapott, de azt nagyon jól játszotta el: Csak a szél (2012)

Az Ezüst-medve-díjjal elismert film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született, és rendhagyó módon amatőr színészekkel operál. Ebben a filmben Törőcsik egy gimis grafftikirálynőként a főszereplő cigány lánnyal rajzoltatott magának háttetkót. Apró, de annál szimbolikusabb szerepben láthatjuk a filmben, amit persze nem csak ez a jelenet miatt érdemes megnézni annak, aki még nem látta. 

3. Jakab Juli

A forgatókönyvíróból színésznővé avanzsált ösztönös tehetség, akit Nemes Jeles László 1500 lány közül választott ki új filmjéhez, a Napszálltához. Egy rövid, de annál emlékezetesebb jelenetben láthattuk már a rendező korábbi filmjében, az Oscar-díjas Saul fiában is. Julira úgy találnak rá a jobbnál jobb szerepek és alkotások, hogy soha nem tanult színészetet.

Eredetileg filmdramaturgként végzett a Színművészeti Egyetemen, és mint forgatókönyvíró kezdett el dolgozni a filmes szakmában.

Az iskola alatt a rendező szakos Reisz Gáborral két kisfilm forgatókönyvét írták együtt (Valakinek a valamije és a Külalak), és első színészi feladatát is Reisztől kapta a Nekem Budapest című 2013-as szkeccsfilmjében. Az utóbbi években láthattuk videoklipekben, a sikeres VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmben, a Senki szigetében, a Saul fiában és most a Napszálltában. Egy „kifürkészhetetlen, többrétegű személyiség, aki nem feltétlenül a mában érvényesül, hanem ösztönösen behoz egy másik korszakot” – mondta róla a rendező, Nemes Jeles László. És Jakabban talán az is nagyon vonzó, hogy sok színésszel ellentétben nem görcsösen, nem mindenáron akarja a szerepeket, ugyanakkor az alakításával rendszerint meghálálja, hogy azokat rá osztották.

Júniusban kezdi forgatni Sunset címmel új filmjét az Oscar-díjas rendező, Nemes Jeles László. Másfél évnyi casting után pedig az is kiderült, hogy a főszereplő Íriszt Jakab Juli fogja játszani. Jakab Juli 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmdramaturg szakán. Azóta bemutatkozott már forgatókönyvíróként illetve színészként is. A Reisz Gábor rendezte VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan epizódszerepe után Török Ferenc a Senki szigete című filmjének főszerepében és a Saul fiában ismerhette meg a nagyközönség. „Jakab Juli rezzenéstelen, meggyötört, ám mégis reménykedő arcközelije sokáig emlékezetes marad" - írta róla Báron György filmkritikus az Élet és Irodalomban. #jakabjuli #sunset #nemesjeleslaszlo #nemesjeles #nemesjeleslászló #film #mozi #saulfia #vanvalamifurcsaesmegmagyarazhatatlan #senkiszigete #drukkolunk #az #uj #filmhez #és #julinak #is

A film, amiben megszerettük:

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2015)

A film a 29 éves Áron életébe kapunk bepillantást, aki frissen végzett az egyetemen, a barátnője elhagyta (őt alakította Jakab Juli), a szülei tartják el, épp munkát keres, és az elmúló szerelem miatt agonizál. Ugyan Jakab Juli csak pár percre tűnik fel egy jelenetben, mégis kulcsszereplője a filmnek, és ahogy a Saul fiában, úgy ebben az alkotásban is maradandót alakít. 

4. Sztarenki Dóra:

Jakab Julihoz hasonlóan ő is más pályán indult el: a Magyar Táncművészeti Főiskolára járt, majd ugyanott elvégezte a táncpedagógus mesterképzést is.

Az ExperiDance-nél kezdett el táncosként dolgozni, de ezzel egy időben prózai színpadi szerepekben is láthattuk. Végül döntenie kellett a két hivatás között, és ő a színészetet választotta.

A filmes szerepei mellett színházakban is láthatjuk: jelenleg is szerepel többek között a Rózsavölgyi Szalon előadásaiban, valamint független társulatoknál is feltűnik, 2018 óta pedig a Centrál Színház tagja, ahol négy előadásban is játszik. A nagyobb ismertséget számára is egy tévésorozat, a Terápia hozta el, és ekkor figyeltek fel rá a filmes rendezők is. Elsőként Madarász István, a Legyőzhetetlenek című raftingos thrillerjében adott neki szerepet, majd Kovács István kisfilmjében, a kickboxos Betonzajban is láthatjuk, és ő volt Udvaros Dorottya asszisztense a Társas játékban, ahogy a Félvilágban is feltűnik egy jelenet erejéig. Az Árulókban már a háborút és Szibériát is megjárt író, Illés Béla (Hegedűs D. Géza), lányát, Illés Tatjánát játssza. Aztán jön a Martfűi rém, a #sohavégetnemérős, és az 1945, amelyben szintén jó látni a természetes játékát. Idei, legújabb filmje pedig Eter (Éter) című történelmi thriller.

Sárosi Zoltán vadonatúj fotójával köszöntjük társulatunkban Sztarenki Dórát, sok szeretettel! * #centralszinhaz #sztarenkidóra #newest #member #of #theatrical #company #upandcomingartist #welcome #to #our #stage

A film, amiben szerepel, és nagyon szeretjük: 1945 (2017)

A Moszkva tér és a Szezon rendezőjének, Török Ferencnek a filmje, egy A kategóriás filmfesztivál, a Berlinale Panorama- szekciójába is bekerült. Nem véletlenül, hiszen nagyon fontos alkotás, ami nem másra vállalkozik, mint hogy a magyar társadalmat szembenézésre késztesse a második világháborúban elkövetett bűneivel. A fojtott hangulatú alkotás egy meg nem nevezett magyar faluban játszódik, közvetlenül a II. világháború vége után. A településre két idegen érkezik, két ortodox zsidó, az állomásfőnök pedig riasztja az egész falut, mert, ugye, ha a zsidók visszatérnek, abból mindenkinek gondja lesz. A filmben Sztarenki egy fiatal menyecskét alakít, aki nem éppen a vőlegénye iránt táplál mély érzelmeket.

5. Dobos Evelin

Korábban nem játszott mozifilmben. A 24 éves színésznő ennek ellenére a második legfontosabb női szerepet (Zelma) kapta meg Nemes Jeles László új filmjében, a Napszálltában. Alakítása egyértelműsítette, hogy az Oscar-díjas rendező nem hiába őt választotta ki a több ezer lány közül, és hogy a jövőben további főszerepeket kellene játszania. Korábban már láthattuk őt az Egynyári kalandban, és ő alakítja az idén bemutatott Curtiz című film női főszerepét, amely a Casablanca magyar-amerikai rendezőjéről, Kertész Mihályról (Michael Curtizról) szól.

A film, amiben szerettük:

Első nagy alakítása miatt ez a Napszállta, amelynek érkezését nagy várakozás előzte meg, a nézőktől kezdve a filmkritikusokig mindenki nagyon kíváncsi volt, hogy mivel jön elő az Oscar-díjas rendező, a Saul fia után. A film 1913 nyarán játszódik, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban. A gyermekkora óta árvaházban nevelkedett Leiter Írisz (Jakab Juli) visszatér Budapestre, és néhai szülei nagy hírű kalapszalonjában szeretne munkát kapni, és nem utolsó sorban megtalálni a még életben lévő bátyját. Itt dolgozik Zelma is, akit Evelin alakít.

6. Olasz Renátó

A fiúk közül az olvasóknak is  biztos ismerős lesz Olasz Renátó arca, akiről az Aranyélet kapcsán sokat olvashattunk médiában. Az 1992-es születésű Olasz Renátó 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai színművész szakán. 2017-2018 között a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, 2018-tól pedig szabadúszó lett. A népszerű sorozatban a tinédzser korú Miklósi Márkot alakítja, aki keresztapja „segítségével” válik egyre keményebb bűnözővé. Renátó a színészeten kívül mással is foglalkozik, nyáron például világosítóként dolgozott Hajdu Szabolcs új filmjében, és jelenleg több pályázatra készül, nagyjátékfilmet, romantikus drámát írnak Kerékgyártó Yvonne-nal. Első nagyfilmes szerepét is megkapta: A Liza, a rókatündér író-rendezője (Ujj Mészáros Károly) és főszereplője (Balsai Móni) új, közös filmjében, az X – A rendszerből törölve című thrillerben. Olasz olyan nagy nevekkel játszik együtt, mint Molnár Áron, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán vagy Szabó Győző.

BREAKING! Mától az Amerikai HBO is bemutatja az Aranyéletet, a csatorna magyar sorozatát! #aranyelet #aranyélet #hbo @hbohungary #olaszrenátó

A film, amit szeretünk tőle: X– A rendszerből törölve (2018)

Renátóval kicsit kivételt teszünk, mivel eddig egyetlen nagyjátékfilmben az X – A rendszerből törölve című thrillerben szerepelt, ami az iszonyú béna címe ellenére nagyon jó film. A Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly ezzel az alkotással sem nyúlt mellé, sőt, olyannyira nem, hogy az a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is elhozta. Meg is érdemelte, hiszen jó a casting, jók benne a színészek, végig jó ritmusban történnek az események, sőt, a feszültség néha szinte az elviselhetetlenségig fokozódik a filmben.

A történet egyébként napjaink fikcionált Budapestjén játszódik, ahol egyre több haláleset történik, amelyek öngyilkosságnak vagy épp balesetnek tűnnek.

Éva, a nyomozónő (Balsai Móni) azonban erősen gyanítja, hogy az öngyilkosságok valójában olyan bűnesetek, amelyek összefüggnek egymással.

7. Kovács Tamás

Az ügyeletes szépfiú, akit a legtöbben a Korhatáros szerelemből ismernek, amelyben Kovács Patrícia fiatal szerelmét alakítja, de feltűnt Anger Zsolt karakterének, Hollós Endrének a fiatalabb énjeként az Aranyélet című sorozat 2. évadában is. A televíziós szerepei mellett a színpadon is láthatjuk, jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatában a Kartonpapa című darabban játszik. Eddigi legfontosabb színházi szerepeit A komédia művészete, a Borisz Godunov, a III. Richárd, a Hóhérok, a Hangulatkocsma, az Übü király, a Roberto Zucco és a Fondor és szerelem című darabokban kapta.

Nagyjátékfilmben egyelőre nem szerepelt, de valószínűleg ez sem sokáig várat majd magára.

@bezzeg_photography @bezzeg_gyula_photographer

8. Vilmányi Benett

Gyilkossággal vádolt fiatal srácot játszott a Terápia harmadik évadában, de úgy, hogy az ember tényleg elhitte azt, amit az általa alakított fiú kimond. Korábban focista szeretett volna lenni, de hála az égnek, inkább a színpadon, na meg a vásznon kezdett el remekelni.  Az első filmes szerepét A hetedik körben kapta meg 2009-ben, aztán jött a Terápia című sorozat, de láthatjuk a most futó Korhatáros szerelemben, és az Egynyári kalandban is. A színészet mellett érdekli a zene, évekig volt tagja a Zoom együttesnek és a Bocsánat nevű zenekar frontembere. Még csak negyedéves színészhallgató, amikor a Radnóti színpadán A játékos című Dosztojevszkij-regény színpadi változatának címszerepét játssza. A 2018/2019-es évadtól társulati tag a színháznál, vendégként lép fel a Katona József Színházban, valamint a Pesti Magyar Színházban, ahol 2018 tavaszán a Balta a fejbe főszerepében mutatkozott be.

A 2017-es Friss Hús rövidfilmfesztiválon ő kapta a legjobb magyar színésznek járó elismerést az Asszó és a Welcome című filmekben nyújtott alakításáért.

A @radnotiszinhaz -ban többek között Vilmányi Benett tartott színészképző workshopot a nézőknek a @szinhazakejszakaja -n. /Fotó: Várady Nikolett/ #vilmányibenett #szineszleszekegyoralatt #radnotiszinhaz #szinhazakejszakaja #deszkavizio #menjetekszinhazba

9. Ember Márk

Már kiskorától kezdve érdekli a színjátszás, gyerekkorában az édesanyja által vezetett színjátszó csoport tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán,

Máté Gábor és Dömötör András osztályában végzett, a diploma megszerzése után a Vígszínház tagja lett.

2015-ben az Egynyári kaland második évadában tűnik fel Misi szerepében, majd 2016-ban egy mellékszerepet kapott a #Sohavégetnemérősben, aztán 2017-ben A Viszkis című akciófilmben egy kisebb szerepben láthatjuk, az Oltári csajok című telenovellában pedig az egyik főszerepet alakítja. 2018-ban Márkot a Tóth János című sorozatban lehet látni, melyet a Duna TV vetít.

Ki látta már a Padlást Márk főszereplésével? Milyen volt? Írjátok meg kommentben, kíváncsi vagyok.🙊 (Én még csak Jocival láttam, de úgy is imádtam) . #embermárk #rádi #padlás #fényévtávolság #30évesapadlás

A film, amiben szerettük: #Sohavégetnemérős (2016)

Tiszeker Dániel rendezte és Fluor Tomi és Diaz zenekarának, a Wellhellónak a slágerei ihlették a #Sohavégetnemérőst. Hat rövid történet bontakozik ki benne, amelyek valahogy mégis összefüggenek, és egyben vicces látképet adnak a Tinder-randik, szelfimánia, önkeresés meg úgy egyáltalán a fiatal felnőttek dilemmáira, problémáira, megküzdési stratégiáira.

Farkas Edina Lina

Kiemelt kép: HBO