1. Döbrösi Laura

Sokak számára az Aranyélet megosztó Miklósi Mirájaként ismerős, de jóval korábbra nyúlik az első szereplése, hiszen 11 éves kora óta dolgozik filmforgatásokon. A gimnázium mellett jelmez- és díszlettervezést is tanult, később az ELTE nemzetközi tanulmányok szakon végzett. Vizsgaidőszakban forgatta az MTVA saját gyártású sorozatát, az Egynyári kalandot, majd 2015-ben megkapta az HBO saját gyártású sorozata, az Aranyélet egyik főszerepét. Ez egyúttal meghozta számára az áttörést a filmes szcénában. Így már a Félvilág forgatásán olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Kovács Patrícia, Gryllus Dorka vagy Kulka János. 2017-ben Szász Attila filmjében, az Örök télben szintén fontos szerepet kap, és okkal: zavarba ejtő természetességgel hozza a néma munkaszolgálatos lány szerepét. Még ugyanebben az évben feltűnik az Árulókban.

Idén az Aranyélet harmadik évadjának egyik epizódjában szinte kopaszra vágja a haját, igazolva, mennyire fontos neki, hogy bizonyos időre eggyé váljon a szerepével.

Döbrösi a filmes szerepek mellett 15–19 éves koráig játszott a Vígszínházban, azóta pedig független társulatok előadásaiban láthatjuk, többek között az RS9 Színház és a Jurányi Ház színpadán színészként és zenész improvizatőrként.

A film, amit érdemes érte megnézni: Örök tél (2017)

Szász Attila filmje a hírhedt szovjet Gupvi-munkatáborok elhallgatott világát tárja elénk. A nem éppen könnyed családi alkotás, az első olyan magyar játékfilm, ami az orosz munkatáborok kemény világát mutatja be. Döbrösi ebben a filmben a siketnéma Annát alakítja, akinek a szovjet ukáz szerint el kell mennie munkaszolgálatra, amely, mint végül kiderül, nem más, mint egy munkatábor, ahol embertelen körülmények között egy bányában dolgoztatják. Anna sorsa hamar összefonódik a Gera Marina által játszott Irénével, aki a tábori körülmények, és a nagy szükség ellenére megpróbálja segíteni a fiatal Annát.

2. Törőcsik Franciska

A még mindig csak 28 éves színésznő csupán névrokona Törőcsik Marinak, ugyanakkor fiatalkori énjét már eljátszotta a tavaly bemutatott Aurora Borealis – Északi fény című filmben. 18 évesen kapta meg az első nagyjátékfilmes főszerepét a Napszúrás című filmben, innentől kezdve nincs megállás, folyamatosan láthatjuk a filmvásznon. 2010-ben a Tiszta kézzel című, majd 2012-ben a Rosszkor című kisjátékfilmben láthatták a nézők, de Fliegauf Benedek alkotásában a Csak a szélben is feltűnik.

Jelenleg ő a legtöbbet foglalkoztatott és az egyik legismertebb fiatal színésznő:

az utóbbi években rengeteget forgatott, többek között láthattuk a fontos témát boncolgató Veszettekben, Fede Alvarez sikeres horrorjában, a Vaksötétben, 2017-ben a Budapest Noirban, idén pedig a Búék című vígjátékban tűnik fel, de szinkronszínészként is több filmben hallhatjuk a hangját.

A film, amiben kis szerepet kapott, de azt nagyon jól játszotta el: Csak a szél (2012)

Az Ezüst-medve-díjjal elismert film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok hatására született, és rendhagyó módon amatőr színészekkel operál. Ebben a filmben Törőcsik egy gimis grafftikirálynőként a főszereplő cigány lánnyal rajzoltatott magának háttetkót. Apró, de annál szimbolikusabb szerepben láthatjuk a filmben, amit persze nem csak ez a jelenet miatt érdemes megnézni annak, aki még nem látta. 

3. Jakab Juli

A forgatókönyvíróból színésznővé avanzsált ösztönös tehetség, akit Nemes Jeles László 1500 lány közül választott ki új filmjéhez, a Napszálltához. Egy rövid, de annál emlékezetesebb jelenetben láthattuk már a rendező korábbi filmjében, az Oscar-díjas Saul fiában is. Julira úgy találnak rá a jobbnál jobb szerepek és alkotások, hogy soha nem tanult színészetet.

Eredetileg filmdramaturgként végzett a Színművészeti Egyetemen, és mint forgatókönyvíró kezdett el dolgozni a filmes szakmában.

Az iskola alatt a rendező szakos Reisz Gáborral két kisfilm forgatókönyvét írták együtt (Valakinek a valamije és a Külalak), és első színészi feladatát is Reisztől kapta a Nekem Budapest című 2013-as szkeccsfilmjében. Az utóbbi években láthattuk videoklipekben, a sikeres VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmben, a Senki szigetében, a Saul fiában és most a Napszálltában. Egy „kifürkészhetetlen, többrétegű személyiség, aki nem feltétlenül a mában érvényesül, hanem ösztönösen behoz egy másik korszakot” – mondta róla a rendező, Nemes Jeles László. És Jakabban talán az is nagyon vonzó, hogy sok színésszel ellentétben nem görcsösen, nem mindenáron akarja a szerepeket, ugyanakkor az alakításával rendszerint meghálálja, hogy azokat rá osztották.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Színház Online (@szinhaz.online) által megosztott bejegyzés

A film, amiben megszerettük:

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2015)

A film a 29 éves Áron életébe kapunk bepillantást, aki frissen végzett az egyetemen, a barátnője elhagyta (őt alakította Jakab Juli), a szülei tartják el, épp munkát keres, és az elmúló szerelem miatt agonizál. Ugyan Jakab Juli csak pár percre tűnik fel egy jelenetben, mégis kulcsszereplője a filmnek, és ahogy a Saul fiában, úgy ebben az alkotásban is maradandót alakít. 

4. Sztarenki Dóra:

Jakab Julihoz hasonlóan ő is más pályán indult el: a Magyar Táncművészeti Főiskolára járt, majd ugyanott elvégezte a táncpedagógus mesterképzést is.

Az ExperiDance-nél kezdett el táncosként dolgozni, de ezzel egy időben prózai színpadi szerepekben is láthattuk. Végül döntenie kellett a két hivatás között, és ő a színészetet választotta.

A filmes szerepei mellett színházakban is láthatjuk: jelenleg is szerepel többek között a Rózsavölgyi Szalon előadásaiban, valamint független társulatoknál is feltűnik, 2018 óta pedig a Centrál Színház tagja, ahol négy előadásban is játszik. A nagyobb ismertséget számára is egy tévésorozat, a Terápia hozta el, és ekkor figyeltek fel rá a filmes rendezők is. Elsőként Madarász István, a Legyőzhetetlenek című raftingos thrillerjében adott neki szerepet, majd Kovács István kisfilmjében, a kickboxos Betonzajban is láthatjuk, és ő volt Udvaros Dorottya asszisztense a Társas játékban, ahogy a Félvilágban is feltűnik egy jelenet erejéig. Az Árulókban már a háborút és Szibériát is megjárt író, Illés Béla (Hegedűs D. Géza), lányát, Illés Tatjánát játssza. Aztán jön a Martfűi rém, a #sohavégetnemérős, és az 1945, amelyben szintén jó látni a természetes játékát. Idei, legújabb filmje pedig Eter (Éter) című történelmi thriller.

A film, amiben szerepel, és nagyon szeretjük: 1945 (2017)

A Moszkva tér és a Szezon rendezőjének, Török Ferencnek a filmje, egy A kategóriás filmfesztivál, a Berlinale Panorama- szekciójába is bekerült. Nem véletlenül, hiszen nagyon fontos alkotás, ami nem másra vállalkozik, mint hogy a magyar társadalmat szembenézésre késztesse a második világháborúban elkövetett bűneivel. A fojtott hangulatú alkotás egy meg nem nevezett magyar faluban játszódik, közvetlenül a II. világháború vége után. A településre két idegen érkezik, két ortodox zsidó, az állomásfőnök pedig riasztja az egész falut, mert, ugye, ha a zsidók visszatérnek, abból mindenkinek gondja lesz. A filmben Sztarenki egy fiatal menyecskét alakít, aki nem éppen a vőlegénye iránt táplál mély érzelmeket.

5. Dobos Evelin

Korábban nem játszott mozifilmben. A 24 éves színésznő ennek ellenére a második legfontosabb női szerepet (Zelma) kapta meg Nemes Jeles László új filmjében, a Napszálltában. Alakítása egyértelműsítette, hogy az Oscar-díjas rendező nem hiába őt választotta ki a több ezer lány közül, és hogy a jövőben további főszerepeket kellene játszania. Korábban már láthattuk őt az Egynyári kalandban, és ő alakítja az idén bemutatott Curtiz című film női főszerepét, amely a Casablanca magyar-amerikai rendezőjéről, Kertész Mihályról (Michael Curtizról) szól.

A film, amiben szerettük:

Első nagy alakítása miatt ez a Napszállta, amelynek érkezését nagy várakozás előzte meg, a nézőktől kezdve a filmkritikusokig mindenki nagyon kíváncsi volt, hogy mivel jön elő az Oscar-díjas rendező, a Saul fia után. A film 1913 nyarán játszódik, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban. A gyermekkora óta árvaházban nevelkedett Leiter Írisz (Jakab Juli) visszatér Budapestre, és néhai szülei nagy hírű kalapszalonjában szeretne munkát kapni, és nem utolsó sorban megtalálni a még életben lévő bátyját. Itt dolgozik Zelma is, akit Evelin alakít.

6. Olasz Renátó

A fiúk közül az olvasóknak is  biztos ismerős lesz Olasz Renátó arca, akiről az Aranyélet kapcsán sokat olvashattunk médiában. Az 1992-es születésű Olasz Renátó 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem prózai színművész szakán. 2017-2018 között a Szegedi Nemzeti Színház tagja volt, 2018-tól pedig szabadúszó lett. A népszerű sorozatban a tinédzser korú Miklósi Márkot alakítja, aki keresztapja „segítségével” válik egyre keményebb bűnözővé. Renátó a színészeten kívül mással is foglalkozik, nyáron például világosítóként dolgozott Hajdu Szabolcs új filmjében, és jelenleg több pályázatra készül, nagyjátékfilmet, romantikus drámát írnak Kerékgyártó Yvonne-nal. Első nagyfilmes szerepét is megkapta: A Liza, a rókatündér író-rendezője (Ujj Mészáros Károly) és főszereplője (Balsai Móni) új, közös filmjében, az X – A rendszerből törölve című thrillerben. Olasz olyan nagy nevekkel játszik együtt, mint Molnár Áron, Kulka János, Básti Juli, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kőszegi Ákos, Schneider Zoltán vagy Szabó Győző.

A film, amit szeretünk tőle: X– A rendszerből törölve (2018)

Renátóval kicsit kivételt teszünk, mivel eddig egyetlen nagyjátékfilmben az X – A rendszerből törölve című thrillerben szerepelt, ami az iszonyú béna címe ellenére nagyon jó film. A Liza, a rókatündér rendezője, Ujj Mészáros Károly ezzel az alkotással sem nyúlt mellé, sőt, olyannyira nem, hogy az a 32. Braunschweigi Nemzetközi Filmfesztivál fődíját is elhozta. Meg is érdemelte, hiszen jó a casting, jók benne a színészek, végig jó ritmusban történnek az események, sőt, a feszültség néha szinte az elviselhetetlenségig fokozódik a filmben.

A történet egyébként napjaink fikcionált Budapestjén játszódik, ahol egyre több haláleset történik, amelyek öngyilkosságnak vagy épp balesetnek tűnnek.

Éva, a nyomozónő (Balsai Móni) azonban erősen gyanítja, hogy az öngyilkosságok valójában olyan bűnesetek, amelyek összefüggnek egymással.

7. Kovács Tamás

Az ügyeletes szépfiú, akit a legtöbben a Korhatáros szerelemből ismernek, amelyben Kovács Patrícia fiatal szerelmét alakítja, de feltűnt Anger Zsolt karakterének, Hollós Endrének a fiatalabb énjeként az Aranyélet című sorozat 2. évadában is. A televíziós szerepei mellett a színpadon is láthatjuk, jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatában a Kartonpapa című darabban játszik. Eddigi legfontosabb színházi szerepeit A komédia művészete, a Borisz Godunov, a III. Richárd, a Hóhérok, a Hangulatkocsma, az Übü király, a Roberto Zucco és a Fondor és szerelem című darabokban kapta.

Nagyjátékfilmben egyelőre nem szerepelt, de valószínűleg ez sem sokáig várat majd magára.

8. Vilmányi Benett

Gyilkossággal vádolt fiatal srácot játszott a Terápia harmadik évadában, de úgy, hogy az ember tényleg elhitte azt, amit az általa alakított fiú kimond. Korábban focista szeretett volna lenni, de hála az égnek, inkább a színpadon, na meg a vásznon kezdett el remekelni.  Az első filmes szerepét A hetedik körben kapta meg 2009-ben, aztán jött a Terápia című sorozat, de láthatjuk a most futó Korhatáros szerelemben, és az Egynyári kalandban is. A színészet mellett érdekli a zene, évekig volt tagja a Zoom együttesnek és a Bocsánat nevű zenekar frontembere. Még csak negyedéves színészhallgató, amikor a Radnóti színpadán A játékos című Dosztojevszkij-regény színpadi változatának címszerepét játssza. A 2018/2019-es évadtól társulati tag a színháznál, vendégként lép fel a Katona József Színházban, valamint a Pesti Magyar Színházban, ahol 2018 tavaszán a Balta a fejbe főszerepében mutatkozott be.

A 2017-es Friss Hús rövidfilmfesztiválon ő kapta a legjobb magyar színésznek járó elismerést az Asszó és a Welcome című filmekben nyújtott alakításáért.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Deszkavízió (@deszkavizio) által megosztott bejegyzés

9. Ember Márk

Már kiskorától kezdve érdekli a színjátszás, gyerekkorában az édesanyja által vezetett színjátszó csoport tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakán,

Máté Gábor és Dömötör András osztályában végzett, a diploma megszerzése után a Vígszínház tagja lett.

2015-ben az Egynyári kaland második évadában tűnik fel Misi szerepében, majd 2016-ban egy mellékszerepet kapott a #Sohavégetnemérősben, aztán 2017-ben A Viszkis című akciófilmben egy kisebb szerepben láthatjuk, az Oltári csajok című telenovellában pedig az egyik főszerepet alakítja. 2018-ban Márkot a Tóth János című sorozatban lehet látni, melyet a Duna TV vetít.

A film, amiben szerettük: #Sohavégetnemérős (2016)

Tiszeker Dániel rendezte és Fluor Tomi és Diaz zenekarának, a Wellhellónak a slágerei ihlették a #Sohavégetnemérőst. Hat rövid történet bontakozik ki benne, amelyek valahogy mégis összefüggenek, és egyben vicces látképet adnak a Tinder-randik, szelfimánia, önkeresés meg úgy egyáltalán a fiatal felnőttek dilemmáira, problémáira, megküzdési stratégiáira.

Farkas Edina Lina

Kiemelt képünk forrása: HBO