Én jóval a Beatles-korszak után születtem, ezért (meg az eltérő zenei ízlésem miatt) sosem voltam Beatles-rajongó. Stella McCartney nevével kábé tíz évvel ezelőtt találkoztam először divattörténeti tanulmányaim során. Nem kapcsoltam azonnal a világszár apához, Paul McCartney-hoz, különösebben nem is foglalkoztatott, kik a felmenői, hiszen a kollekciók, amiket láttam, azonnal megragadtak.

Imádom a teátrális, jelmezszerű terveket, éppen ezért őskedvencem John Galliano (főleg a Diornál töltött ideje alatt) és Jean Paul Gaultier, de ha arra kellene válaszolnom, miben mennék ki az utcára – mert egy Galliano-féle Diorban, vagy egy Gaultier-darabban nem feltétlenül lehet –, akkor Stella terveire esne a választásom. 

Az angol divattervező Sir Paul és Linda (McCartney rákban elhunyt első felesége) második gyermekeként 1971-ben született Londonban. A szülés viszontagságos volt, édesanyján sürgősségi császárt végeztek, míg apja odakint imádkozott, hogy bárcsak egy angyal szárnyain születne meg a gyereke. A Wings (Szárnyak) nevű – feleségével közös – zenekarukat is ekkor alapították, ami kilenc évig létezett.

A család 1974-ben (Forrás: Getty Images/ Bettmann)

A jó körülmények és a világszerte ismert név adott volt ugyan, de a szülők nem járatták a gyerekeiket magániskolába.

Azt a nevelési elvet vallották, hogy nem lehetnek kivételezett helyzetben, csak azért, mert a hírnév és az anyagi javak ezt megengednék. Stella tehát egy két hálószobás lakásban nőtt fel a testvéreivel, és állami iskolába járt, ahol rendszeresen piszkálták a társai. 

Tizenkét éves korában készítette első dzsekijét saját használatra, onnantól fogva eldöntetett, melyik pályán halad tovább. Tizenöt évesen Christian Lacroix műhelyében lett gyakornok, 1990-ben pedig a neves Central Saint Martins divattervező iskola padjait koptatta.

Hogy mennyi esély van bekerülni a Central Saint Martins divattervező szakára? Csekély. A legnagyobb tehetségek tanultak itt, magas a tandíj, és csak néhány embert vesznek fel évente. Még a legtehetségesebbek közül is csak a legszívósabbak maradnak bent végig, olyan kemény hajtás van. Itt végzett például John Galliano is. 

Stella végzős vizsgakollekciójának bemutatóján pedig már olyan modellek szerepeltek, mint Naomi Campbell és Kate Moss – ami persze azonnal olyan bírálatokat váltott ki, hogy ilyen híres barátnőkkel könnyű a figyelem középpontjába kerülni. 

Két évvel később, amikor Karl Lagerfeldet váltotta a Chloé divatház tervezői székében, maga a divatcézár kritizálta: 

„A Chloénak nagy nevet kellett volna választania. Ez az ugyan, de a zenében, nem a divatban. Reméljük, van olyan tehetséges, mint az apja.” (Forrás: ITT)

Lagerfeld kételyei azonban alaptalannak bizonyultak: a Chloé-ház profitja jócskán megnőtt, miután jó kritikákat kaptak a Stella által tervezett kollekciói.

Chloé bemutatón 1998-ban (Kép: Getty Images/ Mario Tama)

McCartney 2001-ben alapította meg saját márkáját. Mára ötvenegy önálló üzlettel rendelkezik világszerte, kollekcióit hetvenhét országban vásárolhatják meg disztribútorokon keresztül, továbbá száz országba szállítanak online rendeléseket. Tervez női- és férfikollekciókat és gyerekeknek is. Rendszeresen jön elő resort-kollekciókkal (a szezonközi, nyaralásra tervezett kollekciókat nevezik így). Első parfümje 2003-ban debütált, és 2007-ben piacra dobta a CARE nevű kozmetikai márkáját, amely 100 százalékban természetes alapanyagokból készült. 

Emellett megállapodást kötött az Adidasszal, amelynek 2004 óta tervez kollekciókat, és ezek akkora sikert arattak, hogy az együttműködésük a mai napig tart. Így még én is szert tehettem néhány Stella-darabra, ha nem is kifejezetten a ready-to-wear kollekcióiból, amihez csak borsos áron lehet hozzájutni.

Stella kollekciói egytől-egyig letisztultak, puha, szabályos és egyszerű vonalvezetést követnek. Az évek alatt ez a formavilág a védjegyévé vált, és az is, ahogyan a színekkel bánik. A palettáján a szürkék, bézsek, pasztellek, a finom árnyalatok foglalják el a legelőkelőbb helyett. Ezt a stílust követik egyébként az Adidasnak tervezett ruhadarabjai is.

Stella McCartney születése óta vegetáriánus és elhivatott állatvédő. Az édesanyja öröksége ez, aki hasonlóképpen gondolkodott a világról.

Emiatt egyáltalán nem használ állati bőrt és szőrmét a kollekcióiban, hanem műbőrrel és műszőrmével helyettesíti őket. Ezzel is arra akarja felhívni a figyelmet, hogy állatok meggyilkolása nélkül is lehet nagyszerű minőséget alkotni a ruhaiparban. 

Alkalmi ruhák terén is maradandót alkotott. Madonna 2000-ben az ő menyasszonyi ruhájában ment férhez Guy Richie-hez (bár ez már nem él annyira elevenen az emlékeinkben), de amire bizonyára ti is emlékeztek, hogy Meghan Markle is egy Stella McCartney-darabban mulatozott az esküvője után.

Forrás: Getty Images/Steve Parsons - WPA Pool

Olyan fantázianeveket járatott csúcsra a divatban, mint a Falabella vagy az Elyse. A Falabella egy nagyon menő táska, amit többféle méretben dobott piacra, és az elmúlt években rengeteg helyen találkozhattatok vele (talán a te szekrényed mélyén is lapul egy). Az Elyse pedig egy platformtalpú, férfi-fazonú cipő, ami szintén több színben és mintázattal került az üzletekbe, és hasonlóan sikeresen fut, mint táska. 

Stella 2017-ben a londoni The Fashion Awards-on - Forrás: Getty Images/Mike Marsland/BFC/

Számít-e az, melyik híres ember a felmenőd, és milyen körülmények vesznek körül gyerekként? Igen, számít. Egy bizonyos szintig. De aztán az élet úgyis eldönti, érdemes vagy-e arra, hogy az élvonalban maradhass. Stella McCartney ezt többszörösen bizonyította, és ma már senki nem kérdőjelezi meg, hogy ragyogóan tehetséges, szorgalmas és kitartó.

Szentesi Éva

Források: Stella McCartney hivatalos oldala, Wikipédia

Kiemelt kép: Getty Images/David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Stella McCartney