Éppen százhetven évvel ezelőtt, 1847. november 8-án született Bram Stoker, a világ legismertebb horrortörténete, a Drakula (1897) szerzője. Az alkotófolyamat közben az író hat éven keresztül kutatott egy bizonyos III. Vlad (Vlad Tepes erdélyi fejedelem) után, akiről egy magyar orientalistától, Vámbéry Ármintól hallott először. Drakula gróf figuráját Stoker végül erről a kegyetlen uraságról mintázta meg úgy, hogy maga az író valójában sosem járt Erdélyben. Hosszas kutatásainak köszönhetően, művében mégis hitelesen festette meg a középkori Kelet-Európa világát.

Drakula karaktere azóta több mint ezer irodalmi művet, és közel kétszáz filmet ihletett meg az arisztokratikus köpenyes gróftól a napon megcsillanó csillogó bőrű metroszexuális vámpírtinédzserig. Bram Stoker születésének évfordulójára engem most az izgatott a legjobban, hogyan alakult át az évtizedek során a filmvásznon ez az igazán izgalmas és izgató karakter. Úgyhogy összeszedtem a filmtörténelem szeritnem legkultikusabb vámpírfiguráit.

1. Nosferatu (némafilm)

Főszereplő: Max Schreck (Jofa-Atelier Berlin-Johannisthal Prana-Film GmbH, 1922)

Az első igazán hatásos horrorfilm, amelyben Drakula nevét azért változtatták meg Orlok grófra, mert Stoker jogutódjai perrel fenyegették a rendezőt. A rémisztő karakter a kopaszságával még inkább rettenetes hatást kölcsönöz Drakulának. Szerintem ez a fazon sokkal inkább tűnik veszélyesnek, mint az ezután következő figurák bármelyike, bár van olyan alakítás, ami egészen közel lesz hozzá.

2. Drakula

Főszereplő: Lugosi Béla (Universal Pictures, 1931)

A forgatókönyvet Bram Stoker regényéből készítették, emiatt a karakter már közel azt a formát öltötte fel, amit az író annak idején megálmodott. A Lugosi Béla-féle arisztokratikus és titokzatos vámpíralak jobban hasonlít a rettegett erdélyi grófra, mint a Nosferatuban látott figura. A magyar származású színész karrierjére olyan hatással volt ez a film, hogy utána már csak horrorokban kapott szerepet. Így is ez maradt a leghíresebb alakítása. Állítólag voltak olyan női rajongói, akik azt hitték, az angolul erős magyar akcentussal beszélő színész tényleg vámpír. Lugosi mestermunkájának köszönhetően a Drakula-mítosz örökre gyökeret vert a filmvásznon.

3. Drakula

Főszereplő: Christopher Lee (Hammer Films, 1958)

Az 1931-es Lugosi-film remake-jéig egészen sokat, több mint két és fél évtizedet  kellett várni. Ebben a filmben Christopher Lee alakítja Drakulát, és a jól bevált grófkarakteren alig mertek változtatni valamit. A filmgyártás azonban időközben fejlődött, így hatásosabbak a jelmezek, a maszkok és az effektek is. 

4. Nosferatu: Az éjszaka fantomja

Főszereplő: Klaus Kinski (Werner Herzog FilmproduktioncGaumont ZDF, 1978)

A hetvenes évek német filmkészítői visszatértek a gyökerekhez és visszahozták a kevésbé szexi, kopasz, sápadt vámpírfigurát, a rossz manikűrrel. A német Klaus Kinski újra életre kelti Nosferatut, Drakula karaktere pedig a német moziban még horrorisztikusabb, még ijesztőbb, mint amennyire elsőre sikerült.

5. Az elveszett fiúk

Főszereplők: Kiefer Sutherland, Jason Patric, Corey Haim, Barnard Hughes (Warner Bros, 1987)

Aztán eltelik még tíz év, és minden megváltozik. Ez a film volt az első, amely merészen szembement az eredeti karakterrel. A nyolcvanas évek végére a vámpírfilmekbe is becsorgott a punk. Ezeknek a vérszívó fiúknak már semmi köze Drakula grófhoz, ezek a vámpírok laza, vagány, punkok és glamrockerek, akiken feszül a bőrnadrág és kidobják a mellszőrt. De persze azért vért is szívnak valamennyire. A horror-vígjátékot Joel Schumacher rendezte.

6. Bram Stoker: Drakula

Főszereplő: Gary Oldman (American Zoetrope, 1992)

A második, immár nagy költségvetésű Bram Stoker remake Francis Ford Coppola rendezésében. Nem mellesleg az első vámpíros film, amit már én is láttam. A jelmeztervező munkáját Oscar-díjjal jutalmazták, nem véletlenül: Drakula gróf külseje zseniálisan elegáns, hátborzongató, az elejtett mosolyaiból kivillanó sárga fogazatát látva pedig megvillan az emberben a jeges rémület. Ha engem kérdeztek, ez a figura áll a legközelebb a vámpírokhoz szerintem. Vagyis állna. Ha valóban léteznének. Nagyon szép. Nagyon félelmetes. Nagyon izgalmas.

7. Interjú a vámpírral

Kiemelt szereplő: Antonio Banderas (Warner Bros, 1994)

Az Anne Rice 1976-os, azonos című regényéből készült történet filmváltozatára egyértelműen hatással volt a két évvel korábbi Coppola-rendezés. De nincs ezzel semmi baj. Nézzétek meg Banderast! Gyönyörű vámpír, elegáns, vonzó, titokzatos – bár tagadhatatlanul kevésbé rémisztő, mint a Gary Oldman által megformált karakter. De olyan szépséges a feje azzal a hosszú, fekete hajkerettel... bármikor hagynám, hogy megcsókoljon.

8. Penge

Főszereplő: Wesley Snipes (New Line Cinema, 1998)

Hol van már az arisztokratikus Lugosi meg a karikás szemű Kinski! Ez a film totálisan szembement mindennel, ami addig történt a „vérszívófilmek” frontján. Kezdve azzal, hogy egy színes bőrű színész alakíthatott vámpírt. Eric Brooks – azaz a Penge – tulajdonképpen nem is teljes egészében vámpír, hanem csak félig. A másik fele ember maradt. Ugyanis a történet szerint az anyját harapta meg egy vérszívó, amikor az terhes volt vele, így a gyereke a vámpírok és az emberek legjobb tulajdonságait örökölte; ki tud menni a fényre, a sebei pedig azonnal begyógyulnak. Nem rossz. A karakterbe pedig – a kor filmes divatjának megfelelően – került némi katonai beütés. Vagy nem is katonai, inkább olyan terminátorosra sikeredett: látszólag érzéketlen arc, gépies mozdulatok, és persze a gonosz vámpírokat gyilkolja, azaz a saját fajtáját. Meta!

9. Underworld

Kiemelt szereplő: Bill Nighy (SPI, 2003)

A Bill Nighy által megformált Viktor egy 1500 évnél is idősebb vámpír, akinek a film sztorija szerint az egyik testvére vérfarkas, a másik pedig földi halandóként jön a világra. Viktor vámpír fizimiskáját láthatólag megfertőzte a Gyűrűk ura trilógia. Vagy a Trónok harca. Mindenesetre igazi antihős ő, aki valamikor az ötödik században született, és földi emberkorában... dobpergés... magyar volt. Egy gonosz, kegyetlen, vérszomjas magyar hadvezér, aki vasököllel sújtott le az ellenfeleire. Na, de Viktor! Aztán jött Marcus, aki alkut ajánlott neki: halál vagy halhatatlanság – cserébe a hadvezéri tudásáért a vérfarkasok ellen. Szerintetek jól választott a mi Viktorunk?

10. Alkonyat

Főszereplő: Robert Pattinson (Summit Entertainment, 2008)

Azt hiszem, ennél a filmnél veszítettem el a romantikus vonzódásomat a vámpírok iránt. Pattinson bár gyönyörű, de a fehéren csillogó bőre és nyálas tekintete semennyire nem kelt bennem erotikus vonzódást. És félelmet sem. Ami, ugye, a lényeg volna – de legalább az egyik. Mégis, azt hiszem, én vagyok az UFO, mert tinilányok és felnőtt nők tízmilliói őrültek meg az Alkonyat-sorozat örökifjú tinivámpírjáért. A kilencvenes évek fiú zenekarai sírva könyörögtek volna az Edward Cullen-receptért. 

11. Halhatatlan szeretők

Főszereplők: Tom Hiddleston és Tilda Swinton (Pandora Film, 2013)

Na, milyen a 2010-es évek vámpírja? Na, milyen? Hát, hipszter! A Halhatatlan szeretők vámpír-szerelmespárja rockzenészként tengeti az életét. A „klasszikus” vámpírkülső teljesen elvész, sehol egy megcsillanó bőrfelület, sehol egy kivillanó sárga fogsor, sehol egy magyar gonosz. Hja, a régi jó dolgokból nem marad semmi... a modern filmgyártásban a vámpír totál átlényegül. Hiányzik az eredeti? Naná! Úgyhogy várom a következő vámpíros filmet, ahol ismét olyat láthatok, mint Coppolánál.

Addig pedig nézem ezt (újra és újra):

+1

Interjú a vámpírral – Brad Pitt

Kommentár nélkül.

Szentesi Éva