-

Egészen pontosan 98 évvel ezelőtt, 1917. október 15-én, tizenkét katona sorakozott fel a francia Vincennes-erdőben. Előttük a domboldal tövében magas, karcsú, különleges szépségű nő nézett velük farkasszemet. Erre a napra stílusosan gyöngyszürke ruhát, elegáns kesztyűt, széles karimájú kalapot vett fel, és a legszebb cipőjét húzta a lábára. Az asszonyt nem kötözték az oszlophoz, és a szemére – kérésének engedve – nem tettek kendőt.

Amikor a katonák meghúzták a ravaszt, titkon mindannyian abban reménykedtek, hogy nem ők lesznek azok, akik kioltják e titokzatos szépség életét. Hátha épp az ő fegyverükbe került vaktöltény! Hiszen azt is pletykálták, hogy az asszony szeretője lefizetett valakit...

A nő csókot dobott kivégzői felé, a sortűz eldördült, ő pedig holtan esett össze. Mata Hari, akit kémkedés vádja miatt golyó általi halálra ítéltek, még csak 41 éves volt.

Persze alakulhatott volna ez a fordulatokban gazdag élettörténet egészen másképp, ha...

...ha az apja nem megy tönkre.

Üzletember apja csak úgy csüggött a kis Margarethán, becézgette, dédelgette, ajándékokkal halmozta el a négy fivérével nevelkedő egyetlen lányát. Margaretha Geertruida (Grietje) Zelle ráadásul egészen kivételes szépségnek számított már pici korában is, a haja sötétbarna, a bőre kreol, termete csinos, karcsú... a szőke hollandok mellett olyan volt a büszke apa szerint, mint „orchidea a bödönök között.”

Az elkényeztetett gyermekkor azonban nem tartott sokáig. Az apa tönkrement, majd elhagyta a családot, Margaretha depressziós édesanyja pedig nemsokára meghalt. A fiatal lányt a rokonok a leydeni tanítóképzőbe adták, ahol lehetősége lett volna tanulni, ha...

...ha nem akad meg rajta a szeme az iskola igazgatójának.

A középkorú férfi nem tudott ellenállni a 178 centi magas, feltűnő szépségnek, visszaélve pozíciójával, viszonyt kezdett vele. Amikor az ügy kitudódott, természetesen nem a köztiszteletben álló pedagógusnak, hanem az árva, védtelen lánynak kellett elhagynia az iskolát. Mi mást tehetett volna Margaretha, mint hogy válaszolt egy újságban megjelent házassági hirdetésre, majd három hónap elteltével férjhez is ment a nála húsz évvel idősebb Campbell MacLeod katonatiszthez. Itt akár – számos hollywoodi filmhez hasonlóan – véget is érhetne a történet, boldogan élhettek volna, amíg meg nem halnak, ha...

...ha az újdonsült férjről nem derül ki, micsoda kegyetlen gazember.

Az alkoholista, rossz természetű férfi nemcsak hogy nyíltan csalta gyönyörű, fiatal nejét, de emellett rettenetes féltékenység is kínozta. Az erőszakos, goromba férfi sokszor brutálisan verte a családját és a szolgálókat is. Az amúgy is elviselhetetlen helyzet végül borzalmas tragédiába fordult, amikor az egyik szolgájuk az ezredes iránti bosszúvágytól hajtva megmérgezte a házaspár két gyermekét. A kisfiú meghalt, csak a kislány életét sikerült megmenteni. Margarethának ezek után végképp nem volt maradása, kétségbeesésében úgy döntött, elhagyja a családját, és új életet kezd. Talán megtalálhatta volna a boldogságát, ha valamilyen átlagos, polgári foglalkozást választ, és ha...

férj szépség legenda csók alkoholista hamis vád kém kémkedés kivégzés kurtizán Mata Hari méreg összeesküvés Párizs sortűz világháború
Mata Hari - Forrás: Wikipedia/HERITAGE/ GETTY IMAGES/Bettmann Archive

...ha nem szökik Párizsba azt remélve, hogy ott sikeres színésznő válik belőle.

A színésznői karrier azonban csak nem akart szárnyra kapni, Margarethának pedig egyre gyorsabban fogyott a pénze. Egy darabig festőmodellként, illetve egy cirkuszban fellépve kereste a kenyerét, de aztán fantasztikus PR-tehetségről téve tanúbizonyságot, megalkotta a misztikus Mata Hari legendáját. Elterjesztette magáról, hogy valójában a messzi Indiában született egy jóságos rádzsa és egy fiatal táncosnő szerelme gyümölcseként, és azért érkezett Európába, hogy szent erotikus táncaival dicsőítse Siva istennőt. Margaretha, azaz most már Mata Hari, avagy a „Hajnal Szeme” végre ott állt a régóta vágyott siker kapujában. Egész Európa csupasz lábai előtt hevert, hódolói között pedig szép számmal akadtak arisztokraták, katonatisztek és uralkodóházak tagjai is. A siker, a csillogás, a gazdag, elit szeretők sora és a káprázatos pompa talán soha nem ért volna véget, ha...

...ha 1914 augusztusában nem robban ki az első világháború.

Eleinte Mata Hari életében nem okozott különösebb fennakadást a háttérben zajló véres történelem, hiszen semleges országból származó polgárként szabadon táncolhatta be továbbra is a kontinenst. Ám a kitartott nő, aki különböző nemzetiségű befolyásos férfiakkal osztotta meg az ágyát, egyre gyanúsabbá kezdett válni politikai szempontból. Először a francia kémelhárítás egyik kapitányának figyelme terelődött rá, aztán az angoloké és a németeké, míg végül egyre inkább belebonyolódott az Európát szédítő gyorsasággal beszövő kémhálózatokba. Sorsa megpecsételődött.

De talán még így sem ítélték volna halálra, ha...

...ha a francia kémelhárításnak nincs égető szüksége egy bűnbakra, akivel példát statuálhat, és akit ország-világ előtt felmutathat munkájának eredményességét bizonyítandó.

És még így sem kellett volna meghalnia, ha...

...ha elfogadja védőjének ajánlatát, miszerint biztosan elhalasztják a kivégzését, ha azt hazudja, teherbe esett a férfitól. Mata Hari azonban ezt dühösen elutasította.

...vagy: ha az ügyvédi feladatokat nem volt szeretője, Jacues Clunet látja el. A férfi ugyan elismert szakembere volt a nemzetközi jognak, büntetőügyekben azonban nem sok tapasztalata akadt.

...vagy: ha a legfőbb tanú, Hanna Witting ápolónő nem állítja (hamisan), hogy kihallgatott egy beszélgetést két német ügynök között, melyből kiderül, hogy a H-21-es kém valóban az álruhás táncosnő. Witting 1928-ban öngyilkos lett, sokak szerint azért, mert gyötörte a lelkiismeret-furdalás terhelő vallomása miatt.

...vagy: ha hamarabb kiderül, hogy minden ellene felhozott vádért egy másik kémnő, bizonyos Elisabeth Schragmüller, fedőnevén a Doktor kisasszony a felelős.

Mennyi ha... mennyi szerencsétlen fordulat. Mégis 84 évnek kellett eltelnie, hogy a francia igazságügyi minisztérium kimondja: az egykori luxus-prostituált, akit kémkedés vádjával végeztek ki, valójában ártatlan volt. Ahogy második, posztumusz védője, Thibault de Montbrial nyilatkozott róla 2001-ben:

„Mata Hari nem született kémnek. Őt csak felhasználták a franciák a németellenes kampányukhoz. Egyszerű nő volt, aki imádta az élet élvezeteit, és nem értette meg, hogy a háborúval minden megváltozott..."

Fiala Borcsa

A fotók forrása: superretro.com, guillotine.cultureforum.net,  Fries Museum,
Kiemelt képünk forrása: Wikipedia/ HERITAGE/GETTY IMAGES/Bettmann Archive