Palya Beának és dr. Benkovics Júliának már korábban is volt alkalma közös kerekasztal-beszélgetésben részt venni, így mindketten nagy örömmel és várakozással mondtak igent, amikor felkértem őket, és ez érezhető is volt a stúdióban. 

Mindkét alanyomban közös, hogy nagyon sikeresek a szakmájukban, újító szemléletet képviselnek, és hivatásukban különös jelentőséggel bír a hang. Bea Énekeld magad szabaddá! kurzusának célja, hogy képesek legyünk megtalálni a saját hangunk, szó szerint és átvitt értelemben is, Julcsi pedig az általa indított Instagram-oldalán, a Magunkról – Tabuk nélkül a női testről című könyvében és a rendelőjében is egyaránt annak a híve, hogy

őszintén, félelem nélkül merjünk mindenkit érintő kérdésekről, nehézségekről, problémákról beszélni.

Arról is kifaggattam őket, hogy a hétköznapjaikban hogyan jelenik meg klasszikus értelemben a környezettudatosság, így kerültek szóba a legújabb menstruációs eszközök, de ennél összetettebben is vizsgáltuk a témát, hiszen arra is kíváncsi voltam, mi mindenben rejlik számukra a fenntarthatóság, ha annak testi, lelki, mentális vetületeit is számba vesszük, és miként tudunk fenntarthatóan jól, kiegyensúlyozottan élni nőként, feleségként, anyaként, dolgozó nőként.

Bea hangsúlyozta a mozgás (azon belül is a twerk!), a természetközeliség jelentőségét, és megosztotta velünk az esti rituáléjukat is, az úgynevezett trinitizést: vacsoránál mindenki – a két lánya, a kisebbik ötéves is – minden este elmond az asztalnál egy öndicséretet, valamit, amiért hálás a napban, és egy vágyat. Az önreflexiót Julcsi is fontosnak tartja, kiemelte, hogy az orvoslásban elengedhetetlen, hogy az ember felmérje, mennyi tartalékkal rendelkezik.

Beszélgettünk arról, hogy

egy nőben hogyan van egyszerre jelen a lágyság és a keménység, ki hogyan vált át egy-egy szerepből a másikba a nap végén, ha egyáltalán van erre szükség.

Milyen az, amikor Julcsi szétesik, egyáltalán mi vezet oda, hogy felboruljon benne az egyensúly, és aztán hogyan talál vissza a középpontjához? Miért kap kiemelt figyelmet mindkettőjük szakmájában a szexualitás, hogyan kellene a gyerekeket testtudatosságra nevelni, és mi mindent kell még a fenntarthatóságról tanulnunk?

A beszélgetésből ezek mind kiderülnek, ahogy az is, mi számukra a legnagyobb öröm és kihívás az anyaságban. Lélekemelő, ízig-vérig női beszélgetés a Közös hang legújabb adása, szeretettel minden nőtársunknak!

A korábbi adásokat itt találod:

Krajnyik Cintia