WMN: Az elmúlt néhány évben érezhetően minden eddiginél élesebbé váltak a generációk közötti konfliktusok. Szerinted mi robbantotta ki ezt a „világháborút?”

Orvos-Tóth Noémi: A generációk között mindig is léteztek konfliktusok. Már Szókratész is azon kesergett, milyen tiszteletlenek a fiatalok, vagyis az idősebbek és fiatalabbak egymásnak feszülése egyáltalán nem új keletű jelenség. 

Ami a konfliktusok elmélyülését illeti, azt én egy általánosabb emberi hiánybetegség egyik tünetének látom.

Az alapvető probléma a kapcsolati intelligencia hiánya. Mintha elfelejtettük volna, mennyire fontos, hogy a saját nézőpontunkon túl a másik érzéseit és véleményét is figyelembe vegyük, és együtt próbáljunk megoldást találni a nehézségeinkre.

Döbbenetesen felgyorsult világban élünk, amiben alig van idő egymásra, a kapcsolataink ápolására, a lassú folyású érzelmeink megélésére, miközben az idegrendszerünket eddig soha nem tapasztalt mértékben terhelik túl a fölösleges információk. Az állandósuló stressz pedig egyáltalán nem kedvez az emberi kapcsolatoknak – sem a generációk között, sem a generációkon belül.

WMN: Számodra mi a „boomer–zoomer” jelenség lényege?

O.-T. N.: Adott két generáció, gyökeresen eltérő tapasztalatokkal, hiedelmekkel, prioritásokkal, célokkal, élettervekkel, ám egy időben szeretné az eseményeket, a döntéseket befolyásolni. Az erők, igazságok, világképek konfliktusát látjuk, amit ha megfejelünk a fent említett hiányokkal, már el is jutottunk a jelenség lényegéhez.  

WMN: Te mit tartasz a Z generáció legjellemzőbb, az előzőekhez képest új vonásának, tulajdonságának?

 O.-T. N.: Számomra talán a késleltetés képességének csökkenése a Z generáció egyik legszembeötlőbb tulajdonsága. Gyorsan, szinte azonnal szeretnének elérni, megszerezni, megélni dolgokat, és nehezükre esik a várakozás. Ez persze nagyrészt a digitális élet térhódításával magyarázható, ami – ne tagadjuk – minket is sikerrel szoktatott hozzá az azonnalisághoz. A másik érdekes jellemzőjük a bátorság a dolgok megkérdőjelezésére.

Ők már nem fogadnak el nagy igazságokat, csak azért, mert valaki, aki egy hierarchikus rendszerben felettük áll, azt mondta, hogy ebben kell hinni, hogy a világ menete kizárólag ilyen lehet.

A változás motorja mindig is a kételkedés volt, így lehet, hogy bosszankodunk, amikor éppen velünk ütköznek, ám jobban tesszük, ha inkább örülünk, hiszen éppen most kezdik betölteni életkori feladatukat, az új rend megteremtését. 

WMN: Szerinted a jelenleg vezető pozícióban lévő „baby boomerek” és X generációsok társadalma mekkora nehezéket hagyományoz(ott) a legfrissebb generációkra?

O.-T. N.: Mi mindannyian egy végeláthatatlanul hosszú folyamat részei vagyunk, és akár akarjuk, akár nem, nyomokat hagyunk magunk után. A korábbi generációk élményei, választásai, tapasztalatai formálják a következő generációk sorsát. Globális szinten talán a klímakatasztrófa és az ebből fakadó társadalmi és gazdasági feszültségek tűnnek a legtragikusabb örökségnek.

Vitán felül áll, hogy évtizedeken keresztül rövid távú érdekek alapján születtek döntések, amik egy ponton túl már visszafordíthatatlan folyamatokat indítottak el.

Azonban, amikor a felelősségi köröket keressük, azt is látnunk kell, hogy egészen más helyzetben van az, aki éppen cselekszik, mint az, aki őt évtizedekkel később, már a következmények ismeretében megítéli. Ahogy bölcsen mondani szoktuk: utólag könnyű okosnak lenni. Negyven-ötven évvel ezelőtt még hiányzott az a tudás és tapasztalat, ami a mai fiataloknak már a rendelkezésére áll. 

Ha az egyéni szinteket nézzük, én a feldolgozatlan traumákat, az egészségtelen kapcsolati mintákat, az önkorlátozó hiedelmeket tartom nehéz örökségnek. 

WMN: Van-e esélye a „békeszerződésnek” a közeljövőben, azaz: mi kellene ahhoz, hogy a most élő hat generáció tényleg értse egymást?

O.-T. N.:

Én rendíthetetlenül hiszek a konfliktusok rendezhetőségében. Az ember alapvetően egy együttműködésre kész lény.

Ennek egyik kulcsa, hogy a másikban észrevegye önmagát, vagyis felfedezze mindazt, ami összeköti vele, és ne csak arra koncentráljon, ami elválasztja tőle.

Steigervald Krisztián válaszai ITT, Nyáry Lucáéi ITT, Nyáry Krisztiánéi ITT, a meglepetésvendégünk cikke pedig ITT olvasható.

Jegyek az eseményre ITT válthatók.

Képek: Csiszér Goti/WMN – Goti Photography