WMN: Az elmúlt néhány évben érezhetően minden eddiginél élesebbé váltak a generációk közötti konfliktusok. Szerinted mi robbantotta ki ezt a „világháborút?”

Nyáry Luca: Én leginkább a klímavészhelyzetet és a világ hihetetlenül felgyorsult változását tartom felelősnek az ellenségeskedésért. Szerintem

a korosztályomban nagyon sokan vannak, akik úgy érzik, hogy az idősebb generációk nem törődnek eléggé a jövőnkkel, nem nyitottak a mi módszereinkre, emiatt neheztelnek rájuk.

 WMN: Számodra mi a „boomer-zoomer” jelenség lényege?

 Ny. L.: Számomra a fő konfliktus egy új és egy régi világkép ütközése. A baby boomerek (Magyarországon a Ratkó-korszak gyerekei – a szerk.) sokkal óvatosabbak, nehezen nyitnak az ötleteinkre, a Z generáció pedig egyszerre akar megváltoztatni mindent és mindenkit. De gondolom, az összes éppen fiatal generáció azt hiszi, hogy ők lesznek azok, akik majd teljesen máshogy csinálják, és akik sokkal jobbak lesznek az őket megelőzőknél.

WMN: Te mit tartasz a Z generáció legjellemzőbb, az előzőekhez képest új vonásának, tulajdonságának?

Ny. L.: Szerintem sokkal hajlamosabbak vagyunk arra, hogy szembemenjünk a tömeggel, hogy vállaljuk a véleményünket. Mi már egy olyan világba születtünk, ahol folyamatosan zúdul ránk az információ, így

korán meg kellett tanulnunk kritikusan szemlélni azt, amit kapunk.

Szintén az internettel való felnövés velejárójának tartom, hogy nagy arányban elfogadók és empatikusak vagyunk. Én ezt a tulajdonságot szeretem legjobban a generációmban.

WMN: Szerinted a jelenleg vezető pozícióban lévő „baby boomerek” és X generációsok társadalma mekkora nehezéket hagyományoz(ott) a legfrissebb generációkra?

Ny. L.: Szerintem az egyik legsúlyosabb örökséget kaptuk az idősebb generációktól a klímakatasztrófa és az ezzel járó politikai feszültségek formájában, amivel nem is tudom, hogy fogunk megbirkózni, ha ezzel egyáltalán lehet bármit is csinálni. Sajnos elég pesszimista vagyok,

nem igazán bízom abban, hogy a korosztályomnak lesz ideje meggyőzni a világot arról, hogy cselekedjünk, és ez rettentően megijeszt.

WMN: Van-e esélye a „békeszerződésnek” a közeljövőben, azaz: mi kellene ahhoz, hogy a most élő hat generáció tényleg értse egymást?

Ny. L.: Az idősebbek részéről arra lenne szükség, hogy nyissanak az újra, a Z generáció részéről pedig az, hogy ne várják el, hogy ez egyik napról a másikra történjen. Persze vannak olyan égető kérdések, amiket nem tudunk lassan megközelíteni, pedig a nagyobb változásokhoz idő kell és sok türelem. Mindkét csoportnak használna, ha hajlandó lenne figyelmesen meghallgatni a másikat, és nem csak arra várna, hogy újra szóhoz jusson.

Steigervald Krisztián válaszai ITT olvashatók.

Jegyek az eseményre ITT válthatók.

Kiemelt kép: Csibi Szilvia