-

Kicsit olyan ez a feladat, mint amikor az idő fogalmát, kereteit igyekszik az ember valahogyan megfoghatóvá tenni a gyerek számára. Hiszen ahogyan az idő, úgy a pénz is egység, csak míg az egyik nem megfogható, addig a másik nagyon is. A közös pont pedig az érték, melyet mindkettő képvisel. Régebben a kedvenc rajzfilmjének epizódjai jelentették az alapot, melyek egyenként tizenöt percesek voltak, így könnyen behatárolható időegységet adtak. A mai napig gyakran teszi fel a kérdést a kisfiam egy hosszú utazásnál: „Hány Pettson, míg odaérünk?” Ha Pettson és Findus bevált az időnél, olyan segédeszközöket kellett találnom a pénz értékének megértéséhez, melyek számára is értelmezhetők.

otp wmn cikk

1. A „hülye” =  50 Ft, a „hülye vagy” =  100

Gondolom, senkinek nem kell bemutatni, milyen kifejezésekkel gyarapodik a szókincse egy kisiskolásnak... Trágár kifejezések garmadája gyűrűzött be békés otthonunkba. Időnként csak kapkodtuk a fejünket az étkezőben röpködő válogatott szitokszavak közepette, hiába kértük a kisfiamat, hogy ne használja ezeket, a csúnya szavak beépültek a mindennapjainkba. Sokáig árván és üresen ácsorgott az ajándékba kapott ezüstszínű malacpersely az egyik polcon, egészen addig, míg el nem kezdtük az ocsmány beszédet pénzbedobással büntetni. Meglepő módon a gyerek egyáltalán nem tiltakozott, sőt mintha örült is volna, hogy valamiféle kézzelfogható szabály rendszerezi a nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket. A gyűjtés pedig nem volt céltalan: a nyári „fagyipénz" alapját gazdagította a summa. Ami, ha csak egy általános szitokszó hangozott el ötven forintba került, ha azonban már konkrét személyt illetett a szitok, mindjárt százat. Egy idő után egyre kevesebb pénz vándorolt a „fagyialapba", hamar megtanulta a leckét, hogy a zsebpénze bánja, ha nem figyel a szájára. És mindjárt mennyivel többet is ért az az ötvenes!

2. Gyűjteni nem csak a perselyben lehet

Nagyjából hatéves volt a fiam, amikor az érdeklődése már olyan mértéket öltött, hogy eldöntöttük, zsebpénzt kap. A zsebpénz önmagában is megér egy külön posztot. A pénz értékének megértése szempontjából pedig azért volt jelentősége, mert elég hamar bevezettük, hogy ha nem költi el egy teljes hónapig a hetente kapott zsebpénzét –  mert egyébként ezt arra költhette, amire csak akarta – akkor kamat jár érte. Persze ne valami őrületes összegre gondoljatok, épp csak annyira, hogy érezze, megéri gyűjtögetni. Most, hogy nyolcéves lett, számla is nyitható számára. Különben már hétéveseknek is ajánlanak csomagot. A saját számla a fiam szerint (is) nagyon menő. És ami a legjobb: ha itt gyűjtöget, már nem a mi pénztárcánk bánja a kamatot, ez felnőtt módra a bank dolga.

3. Háztartási napló a digitális korban

A férjem édesanyja a mai napig vezeti a kiadásait egy kockás füzetben, és mondhatom, a fiával is jó munkát végzett, aki nemcsak a család pénzügyeit tartja kézben, hiszen a hivatása is pénzügyi tanácsadó lett. A digitális kor gyermekeinek azonban már nem egy füzet és egy ceruza jelenti a megoldást. Letöltöttem a gépemre egy alkalmazást, amelyben a kiadásokat könyvelem, és amikor az iskola utáni uzsonnáját majszolja éppen a kölyök, segít nekem feleleveníteni, mire is költöttünk a közös bevásárlásnál. Így már eleve a boltban is jobban figyeli az árakat, és megtanulta a blokkon is kiböngészni, melyik tétel, mit takar. Ha pedig tudja, mennyibe kerül a tej és a desszert, amit uzsonnára kap, akkor azzal is tisztába kerül, mennyit is ér a focis kártya, amit rendszeresen kunyerál a kasszánál.

4. A szülők fizetésének tabuja

Van azonban egy dolog, amibe egyelőre nem engedünk betekintést; ez pedig a szülők fizetése. Ennek nem a titkolózás az oka, hanem az, hogy nem szerencsés, ha a gyerekek egymás között azt fejtegetik, kinek mennyit keresnek a szülei. Később nyilván annak is eljön az ideje, amikor ebbe be lehet, sőt, kell is majd avatni a nagyobb gyerekeket. A kereset helyett érdemes inkább arról beszélgetni, melyik foglalkozás miért értékes az embereknek, ezáltal megtanulhatják, hogy ne a fizetés alapján ítéljenek, mert az sajnos gyakran nem a munka értékének mentén alakul.

5. Milyen ötödik? Csak négyről volt szó!

Oké, ez nem is egy ötödik jó tanács. Azaz, mégis, mert az ötödik, és remélem még a tizenötödik is helyet kap a kommentek között, mert őszintén örülnék, ha megírnátok, ti hogyan csináljátok ezt a saját gyerekeitekkel!

Kárpáti Judit

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Ground Picture