-

Ráadásul ez nem is az én drága Kozma nagyanyám receptje, hanem azé a mamié, akihez történetesen nem fűz vérrokonság. Édesanyám új párjának az édesanyjáról van szó, az öcsikém nagyijáról. Olyan mennyei süteményeket készít (meg mást is), hogy az maga a megveszekedett csoda. Egyre több trükköt lesek el tőle, bár kevésszer találkozunk, de azért mindig van valami (számomra) új a tarsolyában.

Ez a sütemény első ránézésre pofonegyszerű, ám az elkészítése mégsem az, mert a krém főzött, de úgy hogy nem lesz nehéz és zsíros massza, a piskóta pedig habos és könnyű. Így a végeredmény egy harmonikus, nem túl édes, egybeolvadó, lágy és puha édesség, amitől most is összegyűlt a nyál a számban.

A régi konyhai mérleg és a lejegyzett recept

Hozzávalók:

A tésztához:

- 8 tojás - 25 dkg cukor - 1 citrom - 12 dkg rétesliszt

A krémhez:

- 3 tojás

- 15 dkg cukor

- 1 citrom

- 20 dkg vaj

- 1 kávéskanál rétesliszt

- 1 kávéskanál víz

Elkészítése:

A tésztának könnyűnek, és puhának kell lennie, ezt a lelkemre kötötték, márpedig ezt az állapotot nem lehet könnyen elérni. A cukrászat kőkemény meló, ehhez nem fér kétség. Az első lépés, hogy a tojásokat alaposan szétválasszuk, még csak véletlenül se kerüljön a fehérjéhez sárgája, mert akkor oda a habospiteség. Ezután felverem a tojásfehérjét kemény habbá, olyan nagyon keménnyé, hogy ha megfordítom a tálat, nem eshet ki belőle. A sárgáját egy külön tálban összemixelem a 25 dkg cukorral, a citrom reszelt héjával és a citrom levével. Ajánlatos bio-citromot használni, mert a héja nem lehet vegyszeres, mérgezett. Amikor már annyira habos, hogy a mixer kése határozott kis barázdákat hagy maga után, akkor egy fakanállal óvatosan beleforgatom a lisztet. Fontos az óvatosság, mert ha összetöröm a habot, akkor nem lesz szép magas a tésztánk. Ezt Kozma nagyanyám is így tanította. Ha megvagyunk a lisztezéssel, akkor belehelyezzük óvatosan a fehérjét is. Először csak a felét, tehát két részre választva. Ez a massza pedig mehet be a kivajazott tepsibe, és a 200 fokra előmelegített sütőbe  vagyis az édességpokol kénköves purgatóriumába. 200 fokon sütöm mindössze öt percig, aztán leveszem 170 fokra, és körülbelül fél óráig sütöm.

Míg sül a tészta, addig a három egész tojást összekeverem a cukorral, a citrom levével, a citrom héjával, egy kávéskanál liszttel és egy kávéskanál vízzel. Miután összedolgoztam az anyagokat, lassú tűzön sűrű krémmé főzöm. Ha már elég sűrű az állaga, akkor leveszem a tűzről, és ha már félig kihűlt, akkor beledolgozom turmixgéppel a vajat.

Ha kihűlt a tészta, akkor megtöltöm ezzel a csodálatos krémmel, a tetejére is teszek egy réteget belőle, és jó néhány szeletet bekebelezek belőle. Utána meg boldog vagyok. Legyetek ti is boldogok, jó?

Szentesi Éva

A képek a szerző tulajdonában vannak