Lássuk először is az előnyöket!

Nincs időveszteség. Nem kell utaznod a teremig, parkolóhelyet keresned, zuhanyzóra várni, stb. És persze akkor edzel, amikor kedved támad.

Senki nem fogja a ruhádat nézni, akár középen lyukas, vagy vállnál leböfizett cuccban is lehetsz. Ez utóbbi csak kismamáknál megengedhető, még mielőtt valaki félreérti...

Egyszer kell beruháznod az otthoni edzésedbe, utána az eszközeid többsége tartósan kiszolgál, és nem kell újabb és újabb költségekbe verni magad. (Előre szólok, hogy ez nem a tévéshopok „Öt perc naponta, és bombatested lesz” fitnesz-eszközeit jelenti, ó, nem.)

Legyünk igazságosak, lehetnek hátrányai is

Hiányzik a kontroll. Az edződ mindenre figyelő tekintete, és a mozdulataid folyamatos korrekciója. Ugyanakkor lássuk be, ez amúgy is csak a kis termekben és a kiscsoportos, illetve személyi edzéseknél jellemző.

Könnyebben elveszíted a lelkesedésedet. Ha csapatban edzel, a többiek húznak magukkal, és támogatnak. Otthon nehezebb fenntartani a motivációt.

Edző nélkül nem fogod tudni, mikor és mennyire kell növelni a terhelést, hogy a folyamatos fejlődésed garantált legyen.

Egy bizonyos edzettség után már tényleg nem elég. Viszont addigra már azért vagy annyira tudatos az edzéseidben, hogy kiegészítésnek továbbra is kiváló alternatíva lehet.

A fentiek miatt az otthoni edzésbe is érdemes edzői segítséggel belevágni. Egy jó edző segít összeállítani a neked való gyakorlatsort, és időről-időre mehetsz hozzá kontrollra is.

Ha ez megvan, akkor nézzük, mennyi pénz és milyen eszközök kellenek az otthoni edzőtermedhez.

Minimum a teljesen kezdőknek, újrakezdőknek

Ezt az pakkot, ha ügyesen vásárolsz, egy tízezresből már beszerezheted.

Fitnesz-matrac: vastagabb matrac. Minden mozgásformához elengedhetetlen, a saját testsúlyos gyakorlatok többségéhez nagyon jól fog jönni. Fontos, hogy ne csúszkáljon, és akkor is legyen kényelmes, ha például a hátadon gördülsz. Ára: 2500 forinttól.fekvo

Gumiszalag vagy gumikötél. Én a gumikötelet preferálom, egyrészt valamivel tartósabb, másrészt a fogantyúnak köszönhetően sokkal kényelmesebb használni. Az erősséget a szín mutatja, de ebben a tekintetben nincs összhang és egységes színkódrendszer a gyártók közül, szóval kérdezni kell a boltban. Kezdők is, hacsak nincs valami komolyabb sérülésük, amiből most lábadoznak, a közepes erősségűt válasszák. Gumiszalagból válassz inkább kicsit hosszabbat, vagy vágasd méretre (150-200 cm-esre). Ára: Néha ki lehet fogni akár szupermarketek akcióiban is három darabos szettekben kb. 2-3000 forintért, a gumiszalagot már 1500 forintért beszerezheted.

Kézisúlyzó: Felejtsd el a rózsaszín félkilós piskótákat, egy átlagos, edzetlen nőnek is kell legalább két kilogrammos kézisúlyzó-pár már kezdéshez is. Ára: 3000 forinttól.

Közepes – középhaladóknak, többre vágyóknak

Nagyjából 25.000 forintra számíthatsz

A fentieken felül belép egy-két új eszköz.

Fitball. A nagy labdákról beszélünk, 55-65-75 cm átmérőjű labdákat kaphattok a legkönnyebben. Szívem szerint mindenkinek ajánlanám, hiszen ülni is sokkal jobb rajta, mint irodai széken, de tudom, hogy sokan főleg helyhiány miatt nem szerzik be. Ezért került ebbe a csomagba. Magasság szerint válassz méretet, 165-175 cm körül a 65 centis labda valószínűleg jó lesz. Ára: 3000 forinttól.

Step pad. Ha már pár hónapja edzel, beszerezhetsz egy otthoni step padot, amivel jelentősen színesítheted a tréningjeidet, és fokozhatod az edzéseid intenzitását.

Ára: 10.000 forinttól

Max!

65.000-ből megúszhatod.

Gymstick. Azért javasolom a beszerzését, mert ezzel az okos eszközzel helyettesíthetsz egy komplett súlyzókészletet egytől tíz kilogrammig. Ha a teleszkópos változatot veszed, akkor bárhová magaddal viheted az edzőtermed a válladon.

Ára: 20.000 forinttól

Kardiogép. Ha a fogyás a célod, jól jöhet egy szobakerékpár. Viszonylag kedvező áron beszerezhető, remekül alkalmas bemelegítésre, és tartós kardiotréningre is. A különben méltán népszerű ellipszistréner tapasztalatom szerint kezdőknek nagyon felviszi a pulzusát, a jó minőségű futópad pedig drága és nagy helyet foglal. Tehát ha csak egy eszközt választhatsz, akkor a szobakerékpár jó döntés lehet.

Ára: 20.000 forinttól

És a +1!

A minimum és a médium csomaghoz is javasolok egy extra, mégis nehezen nélkülözhető eszközt, ez pedig a pulzusmérő óra. Mindenkinek azt javasolnám, hogy szerezzen be pulzusmérőt, méghozzá olyan fajtát, amelyik nemcsak a pulzust, hanem a szívfrekvencia-változékonyságot is figyeli a terhelés közben. Az ilyen, úgynevezett saját zóna meghatározásra alkalmas órák ugyanis nem életkor alapján határozzák meg azt a pulzust, amelyben az adott edzéscél (például fogyás) érdekében edzened érdemes, hanem a te egyéni, aktuális terhelhetőséged alapján lövik be - értelemszerűen minden egyes edzés előtt más és más értéket. Igen, egy pulzusmérő már komolyabb költséget jelent, de érdemes gyűjteni rá, vagy esetleg ajándékba kérni.

Ár: 4000 forinttól (egyszerű pulzusmérő), saját pulzuscélzónát meghatározó órák: 29.900 forinttól

otthoni edzes

Plusz egy

Otthoni edzésprogram betanulás edzőtől. Mindenképpen konzultáció és állapotfelmérés előzi meg. Az edzésprogramodat a te igényeidre, körülményeidre és edzéscélodra kell szabni, és figyelembe kell venni a fennálló egészségügyi problémáidat is. Az edzéstervedet érdemes négy-hathetente felülvizsgálni, és változtatni rajta.

Ára: általában személyi edzés díjáért végzik a trénerek.

Prónay-Zakar Gina

életmód-tanácsadó, személyi edző

Libertad Stúdió tulajdonosa

A képek a szerző tulajdonában vannak