@wmn.hu Az olaszok szerint a tökéletes kávé három dolgon múlik: minőség, egyszerűség és a helyes elkészítés. Az espresso nemcsak egy ital – ez maga az életérzés. ☕🇮🇹 Most Creatorunk, Pálfi Franciska @italianonellamente , olasz nyelvtanár és „olasz életérzés szakértő”, beavat titeket az olasz kávéfőzés művészetébe! Nézzétek meg videóját, és merüljetek el az igazi olasz hangulatban. ✨ 🎉 Januártól a WMN Creator Program támogatott alkotója, így ezentúl még több izgalmas tartalommal találkozhattok tőle nálunk. 💛 #wmn #wmnmagazin #wmncreator #olaszország #kávé ♬ eredeti hang – WMN Magazin - WMN Magazin

Mi kell a tökéletes olasz kávéhoz?

  • Frissen őrölt kávé: közvetlenül főzés előtt kell őrölni, hogy megőrizze az aromáját.
  • Kiváló minőségű kávébab: az olaszok előnyben részesítik az arabica és robusta keverékeket, amelyek testes, krémes ízt adnak.
  • Tökéletes crema: az espressónak vastag, mogyoró színű cremával kell rendelkeznie.
  • Megfelelő hőmérsékletű víz: az ideális főzési hőmérséklet 90-96°C, ennél forróbb víz megégeti a kávét.
  • 9 bar nyomás: az igazi espressóhoz a kávégépek 9 bar nyomáson préselik át a vizet a kávépogácsán.
  • Megfelelő adagolás: egy espressóhoz 7-9 gramm őrölt kávét használnak.
  • Pontos főzési idő: egy espresso 25-30 másodperc alatt készül el.
  • Tiszta eszközök: a kávégép és a karbantartás nagyon fontos, mert a régi kávéolajok keserűvé tehetik az italt.

Egy igazi olasz kávézóban természetesen betartják ezeket a szabályokat. Az egyes kávék külön élményt kínálnak, és mindegyiknek megvan a maga hagyománya, illetve a helye az olasz mindennapokban. A „caffè ristretto”-tól kezdve a „latte macchiato”-ig rengeteg változat létezik, és mindegyiknek megvan a maga egyedisége!

Mi micsoda?
  • caffè normale/caffè/espresso – kávé/presszókávé
  • caffè ristretto – erősebb, koncentrált presszókávé
  • caffè lungo – hosszú kávé, az íze kevésbé intenzív
  • caffè americano – amerikai kávé, a hosszú kávénál is több vízzel készül el
  • cappuccino – cappuccino (espresso és tejhab)
  • macchiato – „foltos” presszókávé, espresso egy kis habosított tejjel
  • macchiatone – erősebb macchiato
  • latte macchiato – itt több tejbe kerül bele az espresso
  • caffè d’orzo – árpakávé
  • caffè al ginseng – ginzeng kávé
  • cappuccino senza schiuma – cappuccino hab nélkül
  • cappuccino con tanta schiuma – cappuccino sok habbal
  • il marocchino – kávé tejhabbal és kakaóval

Neked melyik a kedvenced?

WMN szerkesztőség

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/Alexander Spatari