Igazi sztárélelmiszer lett az elmúlt években az avokádó: nemcsak egyre több bolt polcán találkozni vele, de mintaként is szívesen hordják az emberek a ruháikon és különböző kiegészítőkön. Nem csoda, hogy rengetegen rajonganak érte, hiszen szuper tápanyagforrás, és rendkívül sokoldalú gyümölcs: lehet salátába, pirítósra, de még süteménybe is tenni. Csakhogy a hatalmas keresletet alig bírja kiszolgálni a kínálat, ráadásul ennek igen komoly ára van: ahol megterem ez a különleges növény,

ott az erdők 30-40 százalékát az avokádótermesztés miatt vágják ki, ráadásul az ültetvények nagyon vízigényesek, egy kiló avokádó megtermesztéséhez átlagosan 2000 liter vízre van szükség.

Ezek a számok már önmagukban brutálisak, de ha ehhez hozzávesszük még az avokádó karbonlábnyomát, ami az exportálás miatt keletkezik, hamar világossá válik mindenki számára, hogy ha csak nem terem meg a saját kertünkben, az avokádó fogyasztása amilyen finom, annyira fenntarthatatlan.

Ám ez nem jelenti azt, hogy ne ehetnénk az avokádóhoz valami nagyon hasonló ételt, hiszen a lelkes és környezettudatos avokádórajongók számos receptet dolgoztak már ki arra, hogy mivel helyettesíthetnék kedvencüket. Most három ilyen hamis avokádókrém receptjét mutatom be nektek, amik természetesen nem pont ugyanolyanok, mint az eredeti, de ízvilágukban és állagukban is nagyon hasonlók, és szerencsére könnyen, gyorsan elkészíthetők.

1. A cukkinis-spenótos

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini
  • kisebb marék petrezselyem
  • 1 zacskó bébispenót (80-100 g)
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • három evőkanál olívaolaj (nem extra szűz!)
  • fél paradicsom
  • só, bors
  • csili ízlés szerint
  • igény szerint citromlé

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

Szerencsére mindhárom krém egy szempillantás alatt elkészül, a leghosszabb része a procedúrának, amíg megfőnek a zöldségek. A cukkinis-spenótos verzióhoz a cukkinit kockákra vágtam és sótlan vízben jó puhára főztem. Eközben a fokhagymát, a fél fej paradicsomot és hagymát nagyobb kockákra vágtam. Amint megfőtt a cukkini, mehet minden a turmixba, vagy ha az nincs otthon, akkor egy magasabb falú edénybe, és botmixerrel lehet még pürésíteni. Sózzuk, borsozzuk, megy bele az olaj, ízlés szerint teszünk bele némi csilit (de elhagyható), és innentől már csak a gép dolgozik. Mivel nem találtam bébispenótot, ezért fagyasztott parajpürét használtam, amiből két púpozott evőkanállal tettem a turmixgépbe, de így is remekül összeállt. Bár az alaprecept nem írta, én még tettem hozzá kábé egy evőkanálnyi citromlevet, mert szerintem így finomabb, és jobban kijönnek az ízek. A turmixolás után már nincs más teendőnk, mint egy tálkába önteni a végeredményt, és már ehetjük is úgy és azzal, amivel az avokádókrémet is szoktuk.

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

2. A karfiolos-zöldpaprikás

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • fél paradicsom
  • kis marék petrezselyem
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

Ennek a változatnak is nagyon hasonló az elkészítése: a karfiolt rózsáira szedtem, megmostam, és sótlan vízben puhára főztem. Közben nagyobb kockákra vágtam a kaliforniai paprikát, a fél paradicsomot és a fokhagymát. Amint megfőtt a karfiol, újra a turmixé a főszerep: minden alapanyag mehetett a gépbe, és pár másodperc alatt krémesre turmixoltam.

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

Ezt a verziót most csináltam először, és meglepően folyós lett a végeredmény, úgyhogy amikor legközelebb elkészítem, biztosan teszek bele egy kisebb főtt krumplit is, hogy sűrűbb legyen – nektek is ezt ajánlom. Kicsit tartottam attól, hogyan fog „együttműködni” a karfiol és a paprika, de meglepően szuper párosítás, jól kiegészítik egymást, és az íz is hajaz az avokádókrémre.

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

3. A zöldborsós

 Hozzávalók

  • 500 g zöldborsó
  • 1 kicsi fej vörös- vagy lilahagyma
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb paradicsom
  • 175 g natúr joghurt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kis marék petrezselyem
  • 2 evőkanál citromlé
  • só, bors
  • 3-4 mentalevél

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

A zöldborsóból készült hamis avokádókrémet ebben a cikkben már bemutattam nektek, de azóta tökéletesítettem kicsit a receptjét, úgyhogy nem hagyhattam ki ebből a válogatásból. Már csak azért sem, mert a három közül talán ez hasonlít legjobban az avokádókrémre állagban és ízben is, és igazi jolly joker annak is, aki nem szereti a zöldborsót (például én sem).

A művelet azzal kezdődött, hogy a zöldborsót sótlan vízben puhára főztem, eközben nagyobb kockákra vágtam a hagymát, a paradicsomot és a fokhagymát. Amint kész a borsó, mehet minden alapanyag a turmixba. Az előző receptben még tejfölt adtam a zöldségekhez, és azzal is remek volt, de a joghurttól krémesebb és lazább állaga lesz, úgyhogy nektek is ezt ajánlom. A többihez hasonlóan sóztam-borsoztam, ment bele citromlé, és ami még újdonság az előző recepthez képest, hogy érdemes megbolondítani 3-4 levélke mentával, igazán különleges lesz tőle a végeredmény. Mi legtöbbször tortilla csipsszel mártogatjuk, de tettem már burritóba, pirítósra és salátába is, és mindben remekül helytállt.

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

Remélem, kedvet kaptatok, hogy az avokádót ezekre a finom, egészséges, és sokkal fenntarthatóbb hamis avokádókrém-verziókra cseréljétek. Mindenkinek jó tunkolást kívánok hozzájuk!

recept avokádó fenntartható hamis avokádókrém

Képek forrása: Lőrincz Emma/WMN

Dián Dóri