A legzöldebb és leginkább környezetbarát karácsony az, amit nem tartanak meg

Ez persze nem életszerű, ha nem vagy mohamedán, zsidó, hindu, esetleg sintoista. Ha viszont követed a keresztény kultúrkör hagyományait, akkor ott fog állni a fenyő a szobában, a konyhádból dől a kaja, a kukádból pedig kibugyognak az ajándékcsomagolások. Aztán még ott vannak a műanyag díszek, szalagok, plusz maguk az ajándékok. 

A fa

Évente 1,6–1,8 millió fenyőfát vágnak ki, és harmaduk a hulladéklerakóba kerül, mert nem veszi meg senki. Ennek kompenzálására sokan műfenyőt vásárolnak – a Vatera nem reprezentatív felmérése szerint nagyjából az ünneplők 45 százaléka. Mások a földlabdás fenyőre esküsznek (20 százalék), és néhányan (két százalék) a visszaváltható fa mellett teszik le a voksukat. A fenyő jó esetben a zöldhulladék-lerakóban végzi, de legalább nem szállítják messziről, és magyar munkaerő termeli meg. A műfenyőbe elég öt–tíz évente beruházni, de nagy valószínűséggel Kínában gyártják, műanyagot használnak a gyártás során, és irgalmatlanul sokat utazik, mire ideér. A kiültethető fenyőt sokszor nem éri meg az ünnepek után kiültetni, és a visszaválthatóval is lehet hasonló gond. Az, hogy végül melyik megoldás mellett teszed le a voksod, a te dolgod – mi néhány éve házilag barkácsolt fával nyomjuk, de nekünk a kertben van néhány fenyőnk, ha meg akarjuk élni a karácsony érzését.

Azt mondta a gyerek, hogy ki kell rakni a fankat, úgyhogy mutatom. Idén kimaxoltuk a környezet tudatossagot. #pedigezisfenyo #vegrevanpirosserpenyom #termeszetesendiy

Karácsonykor biztosan kerül égősor valahová, ha nem a fára, akkor az ablakhoz vagy az ajtófélfára. Ha még nem vettél, akkor olyat keress, aminek cserélhetők az égői, mert potom pénzbe kerül, és nem kell kidobnod az egészet, ha egyik-másik égő elromlik. Akár használtan is vehetsz, sokan cserélik le a régi izzósorokat. 

Ha izzósor helyett a gyertyára voksolsz, akkor az igazi méhviaszost javasoljuk – de soha ne hagyd felügyelet nélkül, mert bár a tűzoltók jó fejek, a tűz garantáltan tönkreteszi a karácsonyod. És az életed.

Csomagolás

A japánok menő arcok, ők textilbe csomagolnak. Úgyhogy, ha vannak otthon kendőid, te is csomagolj abba – furokishi a neve. Ebben az esetben maga a kendő is lehet ajándék! Turkálókban is érdemes körülnézni, én például csodálatos selyemkendőket szoktam találni potom pénzért, hisz súlyuk alig van, és ezeket biztosan nem tépik ki a kezedből. Ezen kívül kedvelem a natúr papírt, mert személyre lehet szabni, krumplinyomdával mintát festeni rá, vagy csak rajzolni a csomagra valamit. Spárgával átkötve, egy szép ággal díszítve dekoratív lesz még a sima barna papír is. Ha lehet, a celofán- és más, műanyagalapú csomagolást kerüld, mert felesleges környezetterhelés, ráadásul elég csúnya. 

ECO-CHRISTMAS // you're probably all sick of the sight of eco-friendly wrapping at this point 😂 but I wanted to share my tips anyway 🎁 did you know most wrapping paper is non-recyclable? It seems such a waste to wrap presents in material which will be ripped apart in a few seconds and then sent straight to landfill. Instead, why not use something you already have? You could: upcycle old gift bags, save tissue paper and reuse it, use @whogivesacraptp paper wrap, use a tote bag or some old newspaper 🌿 this year I used some saved brown paper that comes in most amazon packages and also some newspaper (which I found on the street!) 🎀 I decorated the gift with some off-cut cotton yarn that was leftover from making a macrame plant hanger (you can also use string) and some dry leaves from my backyard 🍁 I also jumped on the dehydrated orange bandwagon to add a bit of colour 🍊simply slice some orange and put in the oven on a low heat (~60 degrees) for 1-2 hours. I added a drop of clove essential oil to the orange once it was dry to give it a Christmas scent 🌲 doesn't this look so much nicer than plastic, glitter covered gifts?! #sustainablechristmas #yayforearth

Az ajándék 

Az egyik lehetőség, ha tárgyi ajándékban gondolkodsz, hogy hazai terméket keresel, amit biztosan itt állítottak elő. Dizájner darabok, élelmiszerek és ruhák jó iránynak tűnnek, de az is lehet, hogy szakítasz a tárgyi ajándékokkal, és közös programot ajándékozol a másiknak. Tapasztalatom szerint beválik. Én egyik évben anyukámnak autótakarítást adtam, aztán hónapokig hallgattam, hogy elsumákoltam a dolgot (pedig nem is). De a színházjegy vagy egy kozmetikai kezelés is boldoggá teheti az erre fogékonyakat. 

Az elektromos eszközök ritkán zöldek, de ha már, akkor ne válassz elemes gépet, mert az aztán tényleg nem környezetbarát. A jó minőséget azért is érdemes keresni, mert nem végzi egy év múlva az elektromos hulladékgyűjtőben.

Használt dolgok ajándékba?

Lássuk be, kevesen örülnek a használt ruhának, pedig ha kedvenc szerzőnk már nem kapható könyvét adja valaki ajándékba, vagy egy gyönyörű régi vázát, dobozkát, ne adj' isten nagyobb bútort, akkor máris senki nem veti meg az ajándékozót. (Egyébként is udvariatlanság lenne.) Szóval lépjünk túl a berögződéseinken! Egy vintage-sál is lehet szép ajándék, ha pedig engem lepnél meg egy régi töltőtollal, biztos elalélnék! De azt hiszem, egy alig használt Gustav Klimt-képet sem adnék vissza.

Karácsonyi menü, és ami megmarad

Az iszonyatos mennyiségű étel általában iszonyatos mennyiségű csomagolást jelent. Ezt megelőzendő vásárolj zero waste boltban, de persze a piac, a vászonzacskó és a műanyag doboz is megoldás lehet, ha van erőd harcolni a boltok hullafáradt dolgozóival. Ételnek mindenesetre lennie kell az asztalon – már ha a klasszikus magyar hagyományokat követed –, a töltött káposztától a borlevesig a halászlétől a bejgliig.

Ha teheted, ne déligyümölcsös sütit tervezz, vagy olyan alapanyagot, amit messziről kell beszerezni. Hál' istennek a hagyományos ételek szinte összes alapanyaga helyi, ami meg nem, ott vagy kompromisszumot köt az ember, vagy keményvonalasan ellenáll. 

Bárhogyan is dönts, a lakoma utáni maradékot ne dobd ki, inkább nézz körül a környezetedben, van-e olyan, akit megkínálhatsz, akár idős szomszéd, akár egy hajléktalan – hidd el, boldoggá fogod tenni vele. Ha meg tartalékolni akarsz a hosszú januárra, akkor fagyaszd le, jól jön majd, amikor nem lesz kedved főzni. 

A lényeg, hogy mielőtt megveszed a négyszázhuszadik dolgot, a palackos vizet, az üdítőt, a csomagolópapírt és a társait, tudatosítsd magadban, hogy mit tudsz pótolni mással, mit lehet máshogyan csinálni vagy egyszerűen elengedni. Mert bár baromi közhelyes, de a karácsony az együttlétről szól. Ahhoz pedig csak te kellesz, meg a szeretteid.

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/Emilija Manevska