Nekem viszonylag könnyű a helyzetem: van piac, ahol vehetek nem csomagolt árut, szedd magad három utcára van, és tavasztól őszig minden gyümölcs megterem ott, a sarkon van egy tejautomata, a kertben pedig zöldséget termesztek. Na, de mi a helyzet a városban élőkkel? Ők nem tehetnek semmit a hulladékcsökkentés érdekében? Dehogynem! Ha praktikusan nézzük, ez már csak anyagilag is megéri, hisz ha csökken a szemét, csökkenhet a kukadíj, nem praktikusan meg el lehet mondani, hogy odafigyelünk a környezetünkre, amitől talán egy kicsit jobb kedvünk lesz.

1. Szalvéta + műanyag zacskó

Nálunk a papírszalvéta és a zsömlés zacskó volt a kiindulási pont. De tudom, hogy vannak a fóliások, mások meg szuperjófej módon dobozba csomagolják az uzsonnát a purdénak. Nálunk minden nap ment a szemétbe két szalvéta és egy zacskó. Minden nap. Na, ebből lett elegem. Ekkor jött szembe a Cibibee méhviaszos szalvétája, ami egy vászondarab bevonva méhviasszal, amitől stabilabb lesz a szalvéta, és ha ebbe csomagolod a szendvicset, nincs szükség szalvétára. Ennek van kihordási ideje, átlagos igénybevétel mellett egy év körül használódik el.

Ha viszont nem akarsz kész terméket venni, készíteni is lehet, csak egy vászondarab és némi méhviasz kell hozzá (javaslom a pasztillás változatot), meg egy vasaló. Itt olvashatod el, hogyan csinálhatsz ilyet házilag, és egy csomó YouTube-videót is találhatsz róla. Ha nem jön be ez a viaszosdi, akkor viaszosvászonból – bocs – vagy régi műanyag zacskókból is lehet készíteni csomagolóanyagot. Egyszerű, könnyen megvarrható, még minimális varrótudással is, a végeredmény pedig egy helyes vászon-műanyag kombó lesz. 

Ha ebből az egészből eleged van, akkor fogj egy vászonszalvétát, meg egy vászonzsákot, és vigye abban a gyerek az uzsit. Mosható, környezetbarát, és nincs túlgondolva. 

2. Ásványvíz helyett szóda/kancsó

Meggyőződésem, hogy a világ legfeleslegesebb dolga az ásványvíz, de tiszteletben tartom a fogyasztói társadalmat, és elfogadom a dolog létjogosultságát. Biztosan azért van bennem ez az elemi utálat, mert én még a szódásszifonok közt nőttem fel.

Aki nem akar felesleges hulladékot, annak kiváló alternatíva a víztisztító kancsó – bár szerintem a csapvíz is megfelelő, de tudom, hogy egyes helyeken rossz ízű –, ami pár ezer forint. Szóba jöhet még a szódásszifon is. Nekünk vidéken úri dolgunk van, házhoz jár a szódás, és cseréljük a rekeszeket, de otthon is lehet szódát készíteni. A sportszerű nehezítés, hogy pont márciustól szűnt meg a patronok visszaválthatósága, és az újak jóval drágábbak (1200 Ft/10 db), mint a visszaváltható verzió.

A harmadik megoldás a szódagép vásárlása, amelybe szintén patron kell, az viszont cserélhető, és jóval olcsóbb (2690 Ft/ 60–80 l). Ha nagyon lelkes vagy és van a közeledben, akkor elmehetsz egy forráshoz is vízért. 

3. Szemetelés helyett komposzt

Ezerszer leírták már ezer helyen, de nem lehet elégszer mondani, hogy komposztálni jó. Csökkenthető vele a szemét mennyisége, plusz extra táptalajt adhatsz a növényeidnek. Nem kell hozzá túl sok minden, csak egy kis hely a kert végében.

És mit csináljanak a kerttelenek? Ha van terasz vagy erkély, akkor kisebb komposztáló is szóba jöhet, ha pedig a társasháznak van egy kis kertje, akkor ott is lehet közösségi komposztot készíteni. Win-win!

4. Műanyag helyett vászon

Mostanában sok helyen jön szembe a módszer, hogy a péksüteményeknek, zöldség-gyümölcsnek vászonzacskót visznek a környezettudatos vásárlók. Ilyeneket lehet varrni vagy vásárolni is. A legegyszerűbb, ha lusta vagy varrni, és nem akarsz online rendelésre várni, ha fogsz néhány mosózsákot, és azt viszed magaddal. Könnyűek, látszik, mi van bennük, és praktikusak. A sok kis zacskó meg belekerülhet a kosaradba, de akár a világ legpraktikusabb dolgába, a banyatankba is. Igen, tudom, szerinted ronda. Akkor mutatok néhány gyönyörűt is! 

5. Eldobható papírpohár helyett termoszbögre

Ha reggelente munkába menet veszed a kávét, akkor jó ötlet a papírpohár helyett termoszba vagy hordozható bögrébe kérni a kávét. Ezekből a kínálat hatalmas, a noname 500 forintostól a több ezresig találhatsz magadnak megfelelőt, amit a pénztárcád enged. Szerintem mondjuk praktikusabb otthon főzni a kávét, ráadásul egy rakat pénzt lehet vele spórolni. 

6. Papírtörlő helyett mikroszálas

Nem ragoznám túl sokáig, a papírtörlőt simán kiváltja néhány mikroszálas kendő, amelyek árban sem terhelik a pénztárcádat, viszont évekig lehet őket használni – ráadásul többfunkciósak is. Az élelmiszerüzletek nagy része árulja pár száz forintért darabját, sőt színek szerint is jelölik, hogy melyik területen lehet használni. Van amelyik üvegre jó, egy másik szuper nedvszívó, van amivel mosogatni lehet, a negyediktől meg úgy fog csillogni a csap, mint a Salamon töke.

Persze, ha én változtatok, akkor mi történik? – teheted fel a kérdést, és részben jogos is. De, ha sokan változtatunk, akkor igenis változni fognak a dolgok. Erre jó példa, hogy már hatvan zenei fesztivál jelentette be, hogy szakít a műanyag szívószálakkal, és 2021-re teljesen felszámolják az egyszer használatos műanyag termékeket. Theresa May kormányfő jelezte, hogy többek közt Angliában is betiltják 2021-től a mikroszemcsés kozmetikumokat, és hasonlóan akarnak eljárni a fültisztító pálcákkal és szívószálakkal is. 

Zimre Zsuzsa

 

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ knape