1. Igazából 70 évig készült rá a filmstúdió

A Hókirálynő című Andersen-mese történetét már az 1940-es években meg szerette volna filmesíteni Walt Disney, de végül nem került rá sor. A második világháború kirobbanása miatt ugyanis a stúdió propagandafilmek készítésére kényszerült, ami végül megmentette ugyan a céget, a Hókirálynő-adaptáció azonban elmaradt – arra a közönségnek egészen 2013-ig kellett várnia. 

Az eredeti mesében egyébként egy gonosz manó készít egy tükröt, ami torzan mutatja a világot: a rossz dolgokat felnagyítja, a jókat pedig elferdíti. Amikor fel akarja vinni az égbe a tükröt, az leesik és millió darabra törik, a szilánkok pedig az emberek szívébe, szemébe fúródva undokká teszik őket. Többek között egy Kay nevű kisfiú is áldozatául esik a történteknek, amelyek hatására kegyetlenné válik, és egy téli napon úgy dönt, elmegy a gonosz Hókirálynő kastélyába.

Játszótársa, Gerda a keresésére indul, hosszú és kalandos úton jut el hozzá, sokan segítik, de néhányan akadályozzák is, ennek ellenére végül megtalálja Kay-t, és a könnyeivel kimossa barátja szívéből a tükörszilánkot. A kisfiú újra a régi lesz, és együtt indulnak haza.

Van olyan változat is, amiben maga a Hókirálynő is jóvá válik.

Ha esetleg láttátok a Jégvarázst, tudjátok, hogy a végleges sztori csak nyomokban tartalmazza az eredeti Hókirálynőt, de a kulcselemek megvannak benne: a szívbe szúródó szilánk, az azt kimosó könnyek és a Hókirálynő csodás jégfalú kastélya is megjelenik.

2. Elza majdnem gonosz lett

Az, hogy Elza végül nem lett gonosz, már javában a film munkálatai során alakult ki – volt olyan verzió is, amiben az eredeti mese kegyetlen Hókirálynője lett volna belőle, de végül úgy döntöttek az alkotók, hogy inkább a testvérkapcsolatra helyezik a hangsúlyt. És – mint azt már kifejtettem – milyen jól tették.

3. Az első női animációsfilm-rendező a Disney-nél

Ha már alkotók: a Jégvarázs egyik rendezője és egyik forgatókönyvírója, Jennifer Lee – aki a Disney történetének első női animációsfilm-rendezője! Jennifer forgatókönyvíróként több Disney-filmet jegyzett előtte is, azóta pedig a Jégvarázs 2-t és a most bemutatott Kívánság című filmeket is ő rendezte.

4. A legnagyobb kasza… majdnem, de mégis

Ha már felmerült a Jégvarázs 2, el kell árulnom, hogy

a Jégvarázs (1) csak azért nem hozta minden idők legnagyobb Disney-kasszasikerét, mert azóta a Jégvarázs 2 megdöntötte az első film rekordját, vagyis ketten vezetik a listát, ami szintén mutatja, hogy mennyire sikeres a brand.

Ráadásul most „csak” a film bevételéről van szó, ha ehhez hozzácsapjuk a különböző merch-termékekből származó hasznot, szerintem még a Disney-nél sem tudják összeszámolni, mennyit hozott valójában a kasszára, pedig nekik van gyakorlatuk ebben. Legyen elég csak annyi: 2020 és 2022 között percenként 40 Jégvarázs babát adtak el Európában, a Közel-Keleten, Afrikában és Észak-Amerikában. Minden percben, éjjel-nappal.

5. Olafot pedig majdnem elkaszálták!

Mindenki kedvenc kis hóembere, több spinoff főszereplője, az otthon színezőt rajzoló szülők nagy barátja az ormótlanságával majdnem kimaradt az egész filmből!

Ahogy Elza gonoszsága, a kis hóember karaktere is az utolsó percekig kérdéses volt (és ugyanez igaz a Legyen hó utáni második legnépszerűbb dalra, a Do you want to build a snowman? címűre). Pedig szerintem a korábban említett merch-termékek jelentős része a kis hóember főszereplésével készül, szóval anyagi szempontból nagy hiba lett volna kihagyni őt. Meg cukisági szempontból is.

6. A Disney elhatárolódik a fikaevéstől

A filmben Kristoff úgy jellemzi többek közt a férfiakat, mint akik megeszik a saját fikájukat – ám a film végén a stúdió egy feliratban viccesen kijelenti, hogy Kristoff véleménye a férfiakkal kapcsolatban nem tükrözi a teljes cég álláspontját.

További vicces vége kredit Carlos Benavides megemlítése, aki a stáb koffeinellátásáért volt felelős, és disney-s hagyományként helyet kapott az alkotók a film készítése alatt született babáinak neve is.

7. Megszaporodó Elzák és Olafok

Ha már babák: a film megjelenése utáni évben közel 100 év után újra népszerűvé váltak az Elza és az Olaf nevek, amiket a friss szülők gyerekeiknek adtak. Ráadásul 2014-ben érezhetően megnövekedett a turisztikai érdeklődés Norvégia iránt, ahol a képzeletbeli Arendelle elhelyezhető.

8. 3,2 milliárdszorosan legyen hó

41 nyelvre fordították le az emblematikus dalt (sőt, még Klingon nyelvű paródia is készült belőle), és 3,2 milliárd megtekintésnél jár a YouTube-on, amivel még Justin Bieberre is ráver.

9. 400.000 szál haj és a legdurvább Disney-kastély

Elza haja 400.000 rajzolt szálból áll, robusztus hajtömegét pedig dobálja is rendesen – minden bizonnyal kemény meló volt megmozgatni ezt az óriási digitális hajzuhatagot.

A csodaszép jégkastély építésébe is elég sok animációs energiát toltak: 132 munkaórán át dolgozott rajta 50 alkotó, hogy a semmiből felépülő jégkastély ilyen látványos legyen. Ennek a jelenetsornak egyetlen képkockáját 30 órán át renderelte (vagyis állította elő) a számítógép, ez felfoghatatlanul sok még annak is, aki találkozott már ilyesmivel (tanúsítom). 

10. Valódi és feltételezett cameók a Jégvarázsban

Talán ezt az érdekességet ismerik a legtöbben a Jégvarázzsal kapcsolatban: Aranyhaj és Flynn részt vesznek Elza koronázási ünnepségén, Anna olyan csokikat eszik, amik a Rontó Ralphban szereplő Candy Rush játékban is feltűnnek (amit egyébként a már említett Jennifer Lee jegyez forgatókönyvíróként).

Sőt, egyes teóriák szerint A kis hableányban látható elsüllyedt hajó valójában Anna és Elza szüleinek a hajója, ami akkor süllyedt el, amikor Aranyhaj és Flynn esküvőjére tartottak – bár ezt a Jégvarázs 2 részben megcáfolta.

De ez a rajongókat egyáltalán nem zavarja, ők boldogan gyártják tovább az elméleteket – például arról, hogy Tarzan lehet akár Elza és Anna harmadik testvére, aki akkor kötött ki egy trópusi szigeten (?), amikor a szüleik hajótörést szenvedtek. 

Az eredeti mesében egyébként Anna hangja Kristen Bell (akinek a gyerekeit sokáig arra kérték, senkinek ne árulják el, hogy az ő anyukájuk Anna személyesen), Elza hangja pedig Idina Menzel. A magyar verzióban előbbinek Vágó Bernadett, Elzának pedig Farkasházi Réka kölcsönözte a hangját – a dalokban Füredi Nikolett. Az ő csodás és egymilliomodszorra kissé idegesítő hangjaik is fontos része a Jégvarázs-univerzumnak, ami meg a mi életünk fontos részévé vált. Azok sem úszhatták meg a Legyen hó-t, akiknek nincs kisgyereke. Aki pedig az elmúlt tíz évben vált szülővé, az biztosan hozzátett párszáz lejátszást a 3,2 milliárdhoz.

A Jégvarázs 2-ről korábban is írtam már (kicsit rá vagyok pörögve a témára).

További infókat ITTITT és ITT találtok

Kiemelt képünk forrása: Disney

Tóth Flóra