„Aruba, Jamaika, ó, el akarlak vinni oda. Bermuda, Bahama, Gyere, csini mama!” A Beach Boys slágere és a kerámiamárka közti névazonosság nem a véletlen műve. A huncut utalás a nyolcvanas évek egyik legnagyobb slágerére Glaser Eszter, a Kokomo kerámia megálmodójának fejéből pattant ki. (Ő a felelős azért, hogy egész nap ezt a dalt fogod dúdolni.) 

Eszter három, szívének kedves dolgot gyúrt egybe a Kokomóban: egyet már kitalálhattatok, a Beach Boyst, aztán a növényeket és a kerámiázást. Posztmodern miniszobraival nemcsak az otthonaitokba szeretne egy kis játékosságot csempészni, de alkotásaiban a szárazvirágok is jól mutatnak. Így kapcsolódik össze a japán virágrendezés művészete (az ikebana) a kerámiázással.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kokomo (@kokomo_ceramics) által megosztott bejegyzés

Ha már az ikebanánál tartunk, a vírushelyzet alatt a japán virágrendezés és a természet közelsége sokakat megihletett, köztük Filep Kata foodstylistot is (aki most már virágstylist is) – ő szemkápráztató csokrokat és ünnepi asztaldíszeket kezdett készíteni. Ha szemfülesek vagytok, talán elkaphatjátok egy-egy élő bejelentkezését vagy workshop-kiírását Instán, és elsajátíthatjátok tőle a virágrendezés csínját-bínját. 

Ide lessetek:

Mindazok, akik feketeöves „plantladyvé” váltak az elmúlt egy év alatt, és szeretnék legalább egy izgalmas kerámiakaspóval megjutalmazni magukat meg a növényeiket, Rebu-ceramics termékeit se hagyják ki. A Kokomo kerámiához hasonlóan a nyolcvanas-kilencvenes évekbe repülhetünk vissza általuk.

Rácz Rebeka tárgyai mind egyedi, kézzel készült alkotások. A művész autodidakta módon tanulta a kerámiázást, és szabálytalan tárgyaival arra sarkall bennünket, hogy merjük időnként megkérdőjelezni azokat az automatizmusokat, normákat, amikben élünk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

rebeka rácz (@rebu_ceramics) által megosztott bejegyzés

Noha a dísztárgyak sokak számára haszontalan porfogónak tűnnek, valójában kicsit sem feleslegesek. Rólunk, nekünk szólnak. Nem mindegy, milyen tárgyakkal vesszük körbe magunkat, mert azok visszahatnak ránk. A következő alkotó célja, hogy nyugalmat és harmóniát csempésszen az otthonunkba.

A Misija Design természet által ihletett, letisztult zsebszobrai kerámiából, fából és betonból készültek. Finoman belesimulnak az otthonunkba, megvásárlásukkal pedig egy jó ügyet is támogatunk. Farkas-Pap Éva a Segítő Vásárlás szervezet közreműködésével olyan szociális műhelyekkel dolgozik együtt, amelyekben megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Misija Design (@misijadesign) által megosztott bejegyzés

A kalocsai minta találkozása a popkultúrával

Bármilyen nyomasztó is volt a hosszú karanténidőszak, sokakra inspirálóan hatott. Olyan szuper ötletek születtek, mint például a Nagyi mutatta kézműves vállalkozás is, ahol a kalocsai minta találkozik a popkultúrával. Dankovics Eliza bármelyik kedvenc főhősödet hímzőkeretbe fogja, pont úgy, ahogy anno a nagymamája mutatta neki. Ha kedved van, küldhetsz neki saját idézetet vagy fotót magadról és a házikedvencedről, ő pedig elkészíti a saját, személyre szabott pólódat.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nagyi Mutatta (@nagyimutatta) által megosztott bejegyzés

A hímzés reneszánszát éli, amit az Instagramon fellelhető bőséges kínálat is mutat. Fankapanka pólói már a vírushelyzet előtt is menők voltak – a cicis változat például nagy vihart kavart, és vitték a lányok, mint a cukrot. Igazi stílusos pesti viselet minden karanténba belefásult fiatal számára, akinek a lábában benne van már a bugi.

Más pólóin pedig ismert szófordulatok, szlengek tűnnek fel, mint a „nem hiszlek el”, a „megmegyek”, vagy az „ez kész”. Az esetlen gyermekded kézírással pólókra körmölt ismerős szavak nosztalgiázni hívnak bennünket: beugranak róluk a 2019-es nyári esték, és azok az emberek, akiktől ezeket a mondatokat hallottuk. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

fankapanka (@fankapanka_) által megosztott bejegyzés

Kicsit sem lepődnék meg, ha minden második fiatalt a diszkó minikollekció darabjaiban látnék az idei nyáron!  

Ha valaki igazán kimaxolta a hímzést, akkor az Tipik by Detti. A művész kiváló humoráról árulkodik, hogy csodálatos gyöngybetűkkel hímez ruhákba igazi taplóságokat. Mottója: kis magyar valóság – keretbe zárva.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tipik by Detti (@tipik_by_detti) által megosztott bejegyzés

A YouTube legmélyebb Mónika show-s bugyraiból kerültek ezek a válogatott idézetek a pólókra, stílusosan rózsákkal, levelekkel körbefuttatva. A feliratok közt ismert mémek („De szép macska vagy, Sanyi!”), és kultikus magyar filmidézetek is találhatók, például az Üvegtigrisből a „Kösz, Csoki, sokat segítettél”.

Ha tetszenek a hímzett kézműves termékek, kevésbé provokatív szövegeket találhattok delkabag és én is ezt érzem oldalán. 

Független hazai társasjátékok

Az idei évben két független társasjáték is piacra került. Mindkét játék tartalmilag és a külcsín tekintetében is ízlésesen, szépen megtervezett – jó érzés kezünkbe venni a dobozukat.

A Körvonalról talán már hallhattatok: Priger Inez munkáját dicséri, aki idén decemberben debütált, és hipersebességgel vált sokunk kedvencévé. A kommunikációs társasjáték célja, hogy jobban megismerjük egymást. Nem pontgyűjtésről szól, pusztán egymásnak kell feltennünk kérdéseket – ami talán elsőre unalmasan hangozhat az őrülten versengő családoknak, de higgyétek el, van olyan jó, mint egy Activity party.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@kor_vonal által megosztott bejegyzés

Bitang jó kérdéseket fogalmazott meg a játék készítője, ami egy szempillantás alatt behúz, és nem ereszt. Hasznos kis zsebtársas, amit bármikor be tudsz dobni, ha leült a hangulat a közös karanténozásban.

Egy másik izgalmas fejlesztés Kocsis András keze munkáját dicséri: ez az Ébresztő. András célja az volt, hogy létrehozzon egy társadalmilag érzékenyítő társasjátékot.

A játék során különböző kisebbségek bőrébe bújva tapasztalhatjuk meg, mit is jelent a diszkrimináció.

Az UNO játékmenetéhez hasonlóan színre színt és számra számot kell rakni, azonban mindenkinek a saját hátrányos helyzetű karakterének megfelelően van nehezítve a pálya. Akárcsak az életben, úgy a játékban is akadnak kedvező helyzetek, vagy akár szövetségesek is, akikre támaszkodhatunk. Társadalmunk szövevényes játszmáit mintázza a játék, amit mindenkinek érdemes legalább egyszer kipróbálnia.  

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

andras kocsis (@wobe) által megosztott bejegyzés

Az itt felsorolt fiatal tervezőkön felül is számtalan tehetséges és fantasztikus alkotó dolgozik Magyarországon – hátha épp tőletek hallunk róluk először. Hajrá, mutassátok be a kedvenceiteket kommentben!

Szőcs Lilla