Egy kis Photoshop-történelem

Mielőtt rákanyarodnánk a félresikerült poszterekre, gyorsan elmesélem, hogyan született ez a ma már kikerülhetetlen program. Az 1980-as évek végén egy testvérpár, Thomas és John Knoll találta ki a  szoftverprogramot. Az ötlet Johntól származik, akit mérhetetlenül bosszantott, hogy a fekete-fehér monitorú Macintosh Plus gépe nem tudta megjeleníteni a szürkeárnyalatos képeket, ami John doktori disszertációjához elengedhetetlen lett volna. Így aztán nekiállt összerakni egy programot, amivel a digitalizált fotók ilyen módon megjeleníthetők. A munkába besegített testvére, Thomas, aki akkoriban az Industrial Light and Magicnél, George Lucas, a Star Wars atyjának speciális effektekkel foglalkozó cégénél dolgozott. Sok-sok fejlesztést követően a program működni látszott, és piacra is dobták először Display, majd ImagePro néven. A szoftver végül az Adobe Incnél (amerikai szoftverfejlesztő cég – a szerk.) talált végső otthonra, ahol már Photoshopként vásárolhatták meg a képszerkesztéssel foglalkozó szakemberek. A program gyorsan és jól fogyott, a többi pedig – ahogy mondani szokás – már történelem.

Érdekesség még, hogy a fiatalabb testvér, John, aki a mai napig az Industrial Light and Magicnél dolgozik a Rouge One (Zsivány Egyes) című Star Wars spin-off történet egyik forgatókönyvírója. Szerencsére az alábbi listán nem szerepel Csillagok háborúja plakát, azonban a következő tizenhárom poszter hagy némi kívánnivalót maga után.

1. Gulliver foghíjas utazásai

Jack Black valószínűleg annyira megijedhetett attól, hogy sok icipici emberke elkapta, hogy a protkóját a nyelvével együtt hagyta el valahol útközben. A másik magyarázat az lehet, hogy a plakát készítője szabadította meg Blacket a fogsorától.

2. Logan és az óriás bébimancs

Spoiler: az X-men farkasa az utolsó filmjében, a Loganben kap maga mellé egy hozzá hasonló mutáns kislányt, akit lányaként szeret és védelmez. Erre utal ez a plakát is, azonban a lánynak valószínűleg nemcsak a kézfejéből előugró karmai extra hosszúak, hanem az ujjacskái is, különben nem kandikálhatnának ki így Rozsomák vaskos keze közül.

3. Hétmérföldes törött kar

A szerelem csodákra képes – azonban azt, ahogy Drew Barrymore keze kinéz, még a mindent elsöprő érzelmek sem tudják egy komoly törés nélkül produkálni.

4. Ready Player One (hundred meters long leg)

Steven Spielberg méltán nagysikerű sci-fi kalandfilmjét beharangozó plakát első látásra teljesen okénak tűnik. Másodikra viszont majd’ kiszúrja a szemünk a főszereplő, Wade kilométer hosszú lába.

5. Tomb Raider és a zsiráfnyak

Szegény Lara Croft csak akkor nézhetne úgy ki, mint a poszteren, ha egy zsiráffal keresztezték volna. A mutánsok viszont egy egészen másik film…

6. Mi történt a női szervekkel?

Én csak arra vagyok kíváncsi, mivel bánthatta meg Melissa McCarthy a plakáttervezőt, hogy az EZT művelte az arcával. Jézusom!

7. Nyakvesztett társaság

A várandósság alatt sokat változik az ember teste, azonban olyan esetet még nem dokumentált az orvostudomány, hogy valakinek ezalatt konkrétan eltűnt volna a nyaka. Pedig Elizabeth Banks ezen a képen pontosan így járt.

8. I am (nagyon pici) Wrath

Az arányok itt valahogy nagyon elcsúsztak, és van egy olyan sanda gyanúnk, hogy nyaktól lefelé nem is John Travolta látható.

9. Boltkóros csodakarja

Én elhiszem, hogy a vásárlással kapcsolatban is kifejleszthetők bizonyos szuperképességek, azonban, ha csak nem gumiból van Isla Fischer bal karja, itt bizony a Photoshoppal szúrtak el valamit.

10. Mamma mia! (!!!)

Úgy látszik, hogy ugyanaz csinálta a Mamma mia film plakátját, aki Lara Croftnak varázsolt zsiráfnyakat.

11. Férjek és az ijesztő karjuk

Jeffrey Dean Morgan még csak hagyján, neki megkegyelmezett a poszter széle, azonban szegény Colin Firth összement manó-alkarja nagyon-nagyon ijesztő.

12. Watchmen – Ezt figyeld!

Nem vagyunk sem mérnökök, sem lángszóró-szakemberek, de ahhoz, hogy azt a szivart meg tudja gyújtani, az előbb szerencséseben járt J. D. Morgannek talán le kéne nyomnia azt a kart, nem?

13. Szex és New York 2

A film címében szereplő kettes szám vajon azon kívül, hogy egy folytatásról van szó, Kim Cattrall dupla vastagságú könyökét is hivatott jelezni?

Dián Dóri

Forrás: ITT