–

1. nap

Kingsman: A titkos szolgálat (2015) Rendező: Matthew Vaughn

Colin Firth főszereplésével úgy gondoltam, nem lőhetett annyira mellé a barátom, bár igen szkeptikusan ültem le a popcornos bödönnel a kezemben. A „mindenki azt mondta, hogy mekkora király ez a film”-kijelentés aggódó pillantásokat váltott ki belőlem, de végül bólintottam.

El kellett ismernem, hogy a maga parodisztikus nemében nem volt rossz, a rendező nagy sztárparádét kapott össze a mozihoz

(Samuel L. Jackson, Mark Hamill, Sofia Boutella, Michael Caine), bár nekem néha morbid volt egy kicsit. (A szétlőtt fejek és a templomban játszódó mészárlás látványára egy ideig nem nyúltam a popcornhoz.

2. nap

Halálos Iramban 7. (2014) Rendező: James Wan

Kocsik, jó csajok, rap, nagyzolás. Alapvetően nem vagyok ellene ennek a műfajnak, de távol áll tőlem, annyi biztos. Mégis tudtam, egy filmet mindenképpen meg fogok nézni ez alatt az egy hét alatt a franchise-ból. Szóval a jó öreg Vin Diesel megint megmenti a világot, és ki más lenne a főgonosz, mint Jason Statham. Miközben néztem a filmet, sajnos nem tudtam átélni teljesen, mert ilyen és ehhez hasonló profán gondolatok szállták meg az agyamat:

hogy van az, hogy a szépséges Elsa Pataky hat emeletet zuhant, és csak egy igazán kis szexi karcolás lett a szemhéján?

Miért kell autóstul ejtőernyőzni, miért nem elég, ha járgány nélkül kommandóznak? Nahát, Paul Walker az egész forgatás alatt ugyanabban a cipőben volt. A felhőkarcolóból kiugró, majd egy másik felhőkarcolóban landoló sportautóról és az estélyiben birkózó kemény csajokról nem is beszélve. Igen, tudom, le is lettem pisszegve. Nem szóltam semmit.

3. nap

Kaliforniai álom (2016) Rendező: Damien Chazelle

Ezt a filmet kérdés nélkül elfogadtam, semmi morgolódó megjegyzés, semmi csúnya tekintet. Még akkor néztük meg együtt, amikor megjelent, és mindketten odáig voltunk a zenéjétől. Annak ellenére, hogy nem vagyunk nagy musicalesek (na, jó, valaki nem nagy musicales…), tetszett a sztori, és hevesen bólogattam, hogy nézzük meg újra együtt.

Ryan Gosling és Emma Stone könnyed koreográfiáit elnézve nem tehettem mást, ráhajtottam a fejem az én Sebastian Wilderem vállára, és sóhajtva hallgattam a zongoraszólót.

La La Land Film GIF - Find & Share on GIPHY

4. nap

és megint dühbe jövünk (1978) Rendező: Sergio Corbucci

Töredelmesem bevallom, hogy nem vagyok egy nagy Bud Spencer/Terrence Hill-rajongó. Eddig is mindig tisztes távolból, nosztalgikus fejbólintással igyekeztem szemlélni a híres párossal készült filmeket, és szinte biztos voltam benne hogy, ez így is marad.

Aztán jött a kihívás, és hiába húztam a számat, hiába berzenkedtem, nem kaptam kibúvót.

(Nem igaz, hogy nem szereted, legalább egyet nézz meg!) Úgyhogy erőt vettem magamon, leültem, és bekapcsoltam a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus színészpárosát. Bud Spencer két pillanat alatt egy hagymás babos serpenyővel irtotta a népet, de a zajok annyira aranyosan oda nem illőek, életszerűtlenek voltak, hogy a nosztalgikus hangulat egyből visszaköszönt. Kihajtott gallérú ingek, trapéznadrágok kavalkádjában találtam magam, és rájöttem, arra tökéletesen jó ez a film, hogy ne gondolkodjak egy ideig. Arról nem is beszélve, hogy a legendás „Bunkó vagy Bugsy!”-beszólások szövegkörnyezetét végre megértettem.

Cards Juking GIF - Find & Share on GIPHY

5. nap

A Gyűrűk Ura – A két torony (2002) Rendező: Peter Jackson

Mire idáig eljutottam, szükségem volt egy kis szellemi táplálékra, ezért esett a választás A Gyűrűk Ura-trilógia második részére. (Na, jó, szívszorítóan nyavalyogtam egy olyan film után, amit nem feltétlenül utálok).

Fogalmam sem volt róla, hogy mikor néztem meg egyben utoljára ezt a részt, úgyhogy nem volt unalmas újra – pedig már jó párszor láttam.

Azt továbbra sem tudom, hogy Elijah Wood (aki Zsákos Frodót alakítja) vajon milyen módszerrel tett szert ennyire piszkos körmökre a forgatáson, de tény, hogy az egyik legeslegjobb motivációs erővel bíró jelenet a Helm-szurdoki csata. („Jöttömre öt nap múltán számítsatok, pirkadatkor, kelet felől!”) Amúgy meg egy szót írok még: Aragorn.

Lord Of The Rings GIF - Find & Share on GIPHY

6. nap

Taxi 2. (2000) Rendező: Gérard Krawczyk

Megint csak autók, autók és autók. Sajnos a kütyü részét nem tudtam értékelni, mert egyáltalán nem konyítok hozzá, de ha az ember lánya egy Peugeot-mániás mérnökkel él együtt, akkor ez benne van az apró betűs részben. A botcsinálta zsarucsapat és a csibész sofőr sztorija jó kis egy estés szórakozásnak bizonyult, egy pohár bor mellett lazán el lehetett kuncogni a poénokon.

7. nap

Nagyfiúk (2010) Rendező: Dennis Dugan

És íme, egy Adam Sandler-film, levezetésnek az utolsó napra. Klasszik amerikai vígjáték, klasszik amerikai poénokkal.

Ráadásul Sandler ennél a mozinál is elérte, hogy kosaras gatyában lehessen egész idő alatt, és hogy megint egy bombanő legyen a filmbéli partnere

(jelen esetben Salma Hayek). A Nagyfiúk azon kívül, hogy jót röhögtünk a filmen, elérte, hogy dallamtapadásunk legyen: Rupert Holmes nagy sikerű dalát, az Escape-et ugyanis utána mindennap háromszor meghallgattuk, és fejhangon kiabáltuk a refrént. Itt jelzem, a dallamtapadás ragályos dolog!

Adam Sandler GIF - Find & Share on GIPHY

Nehéz volt, na!

A kísérlet, amelyre olyan könnyelműen rábólintottam, bevallom, embert próbáló feladat volt. Az időbeosztás rendszerezése, és a filmekből áradó tesztoszteronhullám felváltva kezdték ki az idegeimet, mégis megérte.

Együtt nevetni jó dolog, és ezt még Charlie Firpo legcsattanósabb pofonjai közt is elismertem.

Ha pedig szimplán csak az arányokat nézzük, több film tetszett a repertoárból, mint ahány nem, és azért ez már olyasmi, amire lehet építeni. Azt pedig nem is említettem, hogy a kísérlet igazán akkor lenne jó, ha fordítva is kipróbálnánk…

 Haiser Olga

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Getty Images/ Kangah