A nyár áldása - őszibarack másként: salsa, fagyi és jeges tea!
Támogatott tartalom
Csorog a lé az állán, arcán földöntúli mosoly – őszibarackot eszik. Szigorúan héj nélkül, mert az szőrös, ő az én fiam. Én egész nyáron a fehér húsú őszibarackra várok, szigorúan héj nélkül, mert az szőrös. Imádom azt az édes, rostos húsát, persze leginkább nyersen, de szívesen főzök is belőle... vagy sütök, bár – mint tudjátok – nyáron nem szeretem bekapcsolni a sütőt. Horvát Sára Okoskonyhája.
Sós barack!
Senki ne kövezzen meg, de az egyik kedvenc gyümölcsömet sósan is imádom. Más tészta, de csak kicsit, tavaly is készült már egy korianderes nektarinsaláta, most pedig a három közül az egyik szintén korianderes. Ez egy barack salsa, korianderrel, chilivel, hagymával és paradicsommal. Kis mexikói beütés a grillezés mellé. Így két legyet ütök egy csapásra: az egyik kedvenc gyümölcs, az egyik kedvenc konyhával. Mexikói az őszibarackkal, nekem tiszta főnyeremény.
Őszibarack salsa
3 érett őszibarack
1 érett paradicsom
½ chili – én a jalapenot szeretem, mert em túl csípős, jóízű fajta
½ lilahagyma
4 evőkanál friss koriander
1 lime leve
¼ teáskanál só
¼ teáskanál bors
A barack kivételével minden hozzávalót dobj egy aprítóba vagy késes robotgépbe, és rövid idő alatt aprítsd fel. Vigyázz, nehogy massza legyen belőle! Vágd nagyobb darabokra a barackot, és keverd össze a többi hozzávalóval. Ízlés szerint tovább is fűszerezheted. Grillezett húsok, visszafogottabb ízű halak mellé, de pirítóssal is király.
És most jöhetnek az édes receptek. Még mindig nem szeretek nyáron sütni, úgyhogy a fagyasztót használom inkább.
Egyszerű barackfagyi
4 közepes őszibarack
4 evőkanál tej/víz/méz
Az őszibarackokat hámozd meg, majd negyedeld. Helyezd egy tálcára, majd legalább két órára tedd a fagyasztóba. Nem baj, ha nem kemény, de azért legyen fagyott. Rakd be a késes robotgépbe vagy aprítóba, és addig keverd, amíg pépes nem lesz. Kóstold meg: ha nem elég édes, adj hozzá mézet, ha így is jó, akkor válassz a tej és víz között. Ezzel is keverd össze, majd azonnal tálalhatod, de ha túl folyós, még vissza is teheted 25 percre a fagyasztóba.
Barackos jeges tea
Ezt sajnos nem úszod meg egy tonna cukor nélkül, mert egy cukorszirupot kell készítened. Ez egy rész víz, egy rész cukor, plusz az ízesítés, jelen esetben a barack. Íme, az összes hozzávaló:
25 dkg cukor
2 ½ dl víz
3 hámozatlan barack felszeletelve
3 fekete tea-filter
1 ½ l víz
A cukrot, a két és fél deci vizet és a barackdarabokat közepes lángon forrald fel. Közben kevergesd, hogy a cukor feloldódjon, és a barackdarabokat is nyomogasd össze. Ha ezzel megvagy, vedd le a tűzről, fedd le, és hagyd állni fél órát. Közben forrald fel a másfél liter vizet, és áztasd bele a teafiltereket öt percre. Hűtsd ki a teát, majd keverd hozzá az átszűrt barackos szirupot, aztán mehet a hűtőbe. Friss barackdarabokkal és jéggel kínáld.
Horvát Sára
A képek a szerző tulajdonában vannak.