Na, itt lép be a rendezői balról a kenyérpuding. Ez a desszert a megmentőd az összes ilyen helyzetre, nem csak húsvétra. Sonka után pedig azért, vagyis inkább azzal a magyarázattal is „el lehet sütni", hogy tele van tojással, ami a termékenység, az új élet kezdete, és ugye, ha tojás = húsvét, szóval ez is el van intézve.

Csupa olyan dolog kell bele, ami szinte minden háztartásban fellelhető: kicsit száraz kenyér vagy kalács, tojás, tej, na és ebben az esetben persze cukor. De a legjobb az, hogy akár sós ételként is előadhatod egyszer, ha például spenótot meg sajtot keversz bele. Az ízesítés egyébként is csak rajtad múlik: mondjuk, most mehet bele narancshéj, vagy éppen citrom, vanília, fahéj, szerecsendió, mazsola, csoki, vagy amit csak akarsz – és persze amit otthon találsz.

Mindössze annyi a dolgod, hogy a tojásos, tejes – na jó, legyen gazdagabb, mehet bele tejszín is – löttyöt rázúdítod a széttépkedett vagy felkockázott kenyérdarabokra, és megsütöd. Imádat és fellélegzés: meg vagy mentve!

 Kenyérpuding – alaprecept

½ l tej

3 dkg vaj + a egy pici a tál kikenéséhez

1 teáskanál vaníliakivonat (kihagyható)

5-7 dkg cukor (attól függ, hogy édesebb kalács, vagy kenyér az alap)

1 csipet só

25 dkg kenyér vagy kalács nagyobb kockákra darabolva

2 felvert tojás

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. A tejet melegítsd a vajjal, a sóval és a cukorral addig, míg a vaj el nem olvad. Tedd félre hűlni. Közben kenj ki egy kisebb edényt vajjal és töltsd meg a kenyérkockákkal.

Keverd az előre felvert tojásokat a kissé kihűlt tejhez egy habverővel, hogy jól elkeveredjen, majd az egészet öntsd a kenyérre. 35-40 percig süsd, vagy amíg nagyjából meg nem szilárdul de azért még egy kicsit rezgős, a kenyerek pedig kissé megpirultak. Langyosan, porcukorral megszórva a legjobb.

Tipp: a tej és a vaj keverékét lecserélheted tejszínre is, vagy használhatsz fele-fele arányban tejszínt és tejet is.

És csak most, csak ma, és csak, mert húsvét jön, hadd osszam meg veled az egyik legviccesebb, és a konyhai szívemnek legkedvesebb tojásfestés módszert.

A gyerekeket is be lehet vonni az egyszerűbb konyhai feladatokba. a tojáspucolás például kifejezetten fejleszti a négyéves Ádám finommotorikáját.

Tojásfestés magokkal, hüvelyesekkel

A dolog egyszerű: végy néhány tojást, majd támadd meg a spájzot! Egy-egy marék magot és hüvelyest, tojásfestéket, és papírpoharakat keress. Gumikesztyűt is viselj, különben tiszta folt lesz a kezed!

szines tojas1

Én most fekete szezámmagot, sárgaborsót, és babot használtam. Összesen négy tojásom volt, egy pasztellsárgára, egy pasztellpirosra, és egy fehérre festett, valamint egy natúr. A képen is látszik, hogy a natúron nem lett szép a festék, de persze pont rossz színűt is választottam hozzá, valami élénkebbet kellett volna.

A tojásokat előtte a csomagolás szerint be is színezheted – a tapasztalatom az, hogy az előre festett tojásokon jobban tapad más festés. A magokat tedd fajtánként papír, vagy műanyag pohárba, majd cseppents rájuk körülbelül 15 csepp tojásfestéket. Ha nem elég nedves, akkor vagy további festéket, vagy néhány csepp ecetet adj hozzá. Tedd a pohárba a tojásokat és rázogasd, forgasd meg, majd – még a pohárban, hagyd egy kicsit száradni. Ha a teteje már száraz (hamar megy), emeld ki, és az alját is szárítsd meg.

szines2szines3

Kész is van a spriccelt tojás egyszerűen, konyhai alapanyagokból!

Horvát Sára

A képek a szerző tulajdonában vannak