-

Pásztory Dóri

Az első fiúm nyolcéves koromban azt mondta, azért örül, hogy ilyen a kezem, mert így biztos nem vesz el tőle senki. És én ettől meghatódtam, mert nekem az az üzenet jött át, hogy nem akarná, ha bárki is elvenne tőle. Én azóta is kedvességként gondolok vissza rá, de biztos csak azért, mert az élet túljárt az eszén... és jól elcsábítottak tőle. Biztos nehéz lehetett neki ezt feldolgozni.

Kárpáti Judit

A barátom közgazdász, mérnök, és egyébként pénzügyekkel foglalkozik. Utólag már kicsit sem csodálkozom azon, hogy a második randinkon azt mondta, amikor meglátott: „Juditka, te négyszer, nem... inkább ötször szebb vagy, mint amire emlékeztem."

De nem csak nekem mondtak sokat dédelgetett bókokat. Apukám például rettentő büszke volt magára (olyan hatvan körül járhatott ekkor), és lépten-nyomon mesélte, hogy a fül-orr-gégész megdicsérte, amiért olyan fiatalos a dobhártyája.

Fiala Borcsa

A környékbeli piacon van egy hentes. Igazi mogorva pofa, kicsit alkesz, néha még nagy monokli is éktelenkedik rajta. A húsokat sem kezeli a nekik kijáró tisztelettel, csak egykedvűen odacsapja az oldalast, rideg szívvel csomagolja a vesepecsenyét, lelketlenül filézi a csirkemellet. Nem tűnik egy boldog, kiegyensúlyozott, életvidám fickónak, na. Egy nap azonban egészen más arcát mutatta. Évekig hosszú volt a hajam, de aztán rám tört a változtathatnék, ezért lenyírattam csutkára a sérómat, és mindennek a tetejébe még jól be is festettem vörösre. Sokan dicsérték, kaptam szép bókokat, de nekem a legemlékezetesebb mégis ezé a morózus hentesé volt. Hétfő reggel, ahogy bebucskáztam a büdös kis boltba, ez az undok pofa épp hússzeleteket aprított egy hatalmas bárddal, látszott, hogy olyan piszok rossz kedve van, mint az ördög öregapjának. Akkor egyszer csak felpillantott, rám nézett, és az arcán, azon a ráncos, borostás, monoklis, sebhelyes ábrázatán... a legszépségesebb földöntúli mosoly terült szét! A szemében napsugár csillogott, a szája szegletében fénycseppek kacagtak, miközben azt suttogta elolvadva: „Ó, hát milyen jól áll az új frizurája!” Életem legszebb és leghitelesebb bókja volt!

Gyurkó Szilvi

„Olyan puha a bőröd, mintha legalább 3,6 %-os tejjel lenne leöntve!” – mondta nekem egyszer egy agrár végzettségű fiatalember. Aztán: „Magácska olyan fiatalnak néz ki, hogy mintha a testvére húga lenne!” (Megjegyzés: valójában hat évvel vagyok fiatalabb a tesómnál.) Azt is mondta a pirinyót hímsovén egyetemi oktatóm egyszer: „Maga olyan okos, hogy teljesen felesleges ilyen szépnek lennie.” De a kedvencem (tényleg!): „Ha leszbikus lennék, azt akarnám, hogy te legyél a csajom.”

Horvát Sára

Én is kaptam leszbikus baratnőtől „Sunáztam volna" kommentet egy képemre. Aztán a nőgyógyászom a januári rákszűrésen azt mondta: „Olyan a hüvelye, Sárikám, hogy egy szűzlány is megirigyelhetné”.

Both Gabi

Petri György egyszer letérdelt elém, és csókolgatta a kezemet, miközben énekeltem egy buliban. Nem mondott semmit, de akkor is szép pillanat volt, na!

D. Tóth Kriszta

Én Gyurkó Szilvi bókjának a fordítottját kaptam: „Maga olyan szép, hogy pazarlás ennyire okosnak lennie". És a klasszikus, amit rendszeresen: „Nahát, hogy maga mennyivel szebb, mint a képernyőn!" Öööö... köszi.

Szentesi Éva

Életem legszebb bókja ez volt: „Ha lehetek őszinte, úgy nézlek, mint a borász egy fürtöt, mert ott nő a kert végében, és tudja, hogy veri az összes többi fürtjét. Nem csinál semmit, csak figyeli az érés okozta változásokat. Nem ideges, nem akarja senki levágni, sem megkóstolni."

Csiszér Goti

Én nem emlékszem semmi rendhagyó bókra. Korábban csak füttyögni szoktak utánam, aztán férjhez mentem ahhoz,  aki szerint a legnagyobb bók az, hogy elvett feleségül, ennél többet ne akarjak.

Deli Csenge

„Szép vagy, mint egy új traktor."

Szalánczi Krisztina

Kisfiam háromévesen így udvarolt: „Anya, olyan szép vagy, mint egy kamion." Szuper érzékkel bókol néhány betegem is. „Nem is gondoltam, hogy ilyen egy pszichológus!" Miért, mire számított? – kérdem én . „Hát, olyan pszichológusosra, tudja. Maga meg ölég jó nő!"

A hajdani Lipótmezőn voltam gyakorlaton egyszer. Épp a parkon keresztül igyekeztem kifelé, amikor kilépett a bokorból egy ott kezelt fiú, és elém állt: „Jaj, de szép vagy!" Én megköszöntem udvariasan a bókot, de ő nem érte be ennyivel. „Szereted a mackósajtot?” Persze – válaszoltam. Erre ő: „Az jó, mert akkor megd...lak a mackósajtért." Ekkor már nagyon menni akartam. A pszichiátrián azért tömegével kaptuk az ívet!

Ujvári Bea

Az én férjem mindennap bókol, mondjuk ilyeneket, hogy: „Reggel neked van a legjobb kávés leheleted." Meg: „Akkor a legszebb a mosolyod, amikor húzod a szád." A gyerekek is rászoktak a bókolásra. Lujzi szerint például én vagyok a legjobb anyuka... ha elmegyünk mexikóit enni.

És neked vannak hasonló emlékeid? Ha igen, oszd meg velünk!

Kiemelt képünk illusztráció - Forrás: Shutterstock/Augustino