A vágyaink mutatják a kiégettségünk mértékét

Az anyukák között nagyon sokat voltak, akik olyan kívánságokat hoztak, amelyek rávilágítanak: szülőnek lenni nem könnyű, és néha egyszerűen csak azt szeretné az ember, hogy az ő szempontjai, igényei kerüljenek a lista tetejére. Ez teljesen valid igény, ennek ellenére vannak bizonyos (akár hosszú) időszakok, amikor többé-kevésbé elérhetetlen álomnak tűnik. Valószínűleg ebben vannak, akik ezeket írták: 

  • Szeretnék egy nap szabadságot az életemből.
  • Teljesen egyedül egy nap a könyveimmel, amikor nem kell felelősségteljes felnőttnek lennem.
  • Egy nap, ami csak rólam szól.
  • Tök egyedül lenni valahol máshol.
  • Több hét egyedül, amikor nem kell csinálnom semmit.
  • Három nap egyedül otthon, hogy kitakaríthassak. (Neeeee!!! – a szerző.)
  • Pár nap egyedül, és akkor addig aludni, ameddig akarok.
  • Fél napi igazi csend.
  • IDŐRE, IDŐRE, IDŐRE. Amit akkor, ott, azzal és úgy tölthetek el, ahogy, amikor, akivel csak akarom!

És ami még nehezebb, sokan a folyamatos készenlét mellett azt is megélik, hogy nem kapnak elismerést azért, amit tesznek. Valaki ezt írta: 

„Hogy valaki akár titokban elismerje, hogy tök kemény, amit csinálok.” 

Tudom, hogy ismeretlenül kevésbé „ér”, de azért muszáj leírnom: százszázalékig biztos vagyok benne, hogy kemény, amit csinálsz. Az elismerés mellett sokan szeretnének segítséget, akár a körülöttük lévő emberektől, akár takarítónőt, pótnagyit vagy egy szakácsot találva. Olyan is van, aki szerint, ha a barátaik megjelennének náluk segíteni befejezni a házukat, akkor három-hat hónap helyett három nap alatt végeznének, és még jól is szórakoznának közben. És ilyen segítséget tényleg szuper dolog adni…

Egy kicsit viccesebb: nagyon sok anyuka szeretne olyan játékokkal játszani, amik az ő idejükben még nem voltak – de a gyerekek nélkül!

Sokaknak vágya a legóvirág, amit ők maguk rakhatnak össze,

de a Harry Potteres legók és a Lego Friends is tarol az anyák körében (szintén sajátkezű összerakással, ez nagyon fontos). Aztán

vannak, akik az Enchantimals babákat csavarnák ki legszívesebben a gyerekeik kezéből – persze nem teszik.

„Aminek semmi értelme, csak boldoggá tesz” – még hogy az anyukák nem adnak magukra!

Ha valaha valaki azt meri állítani, hogy a játszótéren mackónadrágban ácsorgó nők igénytelenek, tényleg megkeresem, hogy egy kicsit elbeszélgessek vele. Ennek keretében megmutatom neki a kommentszekciót, ahol az anyák fele bevallja, valamilyen szépítő dologra vágyna leginkább: színtanácsadás (ez a legnépszerűbb, csak mondom), sminktetoválás, kozmetikus, fodrász, sminktanfolyam, tetoválás, IPL-gép, fogszabályzó. Aztán van még: nem bizsu ékszer (sokan magyar tervezőtől szeretnének), vékony aranygyűrű tűzopál kővel, Vadjutka-medál, Mácsár Alexandra-ékszer. De a kedvencem ez:

„egy csillogós, flitteres szoknyára/estélyi ruhára vágyom – amit soha sehova nem vennék fel, mert a másfél évessel csak a játszóteres és itthoni cuccokat nyűvöm.”

De van, aki álomtáskát, más egy igazán szép mélyvörös pulóvert, megint más meg okosórát szeretne, bár utóbbi inkább praktikus.

Testi-lelki jóllét

Nagyon-nagyon sokan írták a masszázst, mások meg a pszichológust – hát mindkettőnek van értelme, az biztos. Nagyon népszerű a jógatábor, a Gyerünk, anyukám! bérlet, és az uszodabérlet is. Valaki hangtál-terápiás hétvégét szeretne, más meg felfújható jakuzzit. De

van, aki azért szeretne téli futó cuccot, mert a jelenlegi életében a futás az, ami leginkább róla szól. 

Ide sorolom azt a rengeteg anyát, aki szeretne kettesben töltött időt a párjával, férjével, legyen szó akár egy randiról, színházról, moziról vagy akár egy egész hétvégéről. Ez nagyon jogos igény, csak hát az anyagiak mellett sok minden máson is múlik, és a pénz sem elhanyagolható gátja. A kedvencem az volt, aki azt írta, úgy szeretne romantikus programot a férjével, hogy ne neki kelljen megszervezni.

A lelki jólléthez kapcsolódik, hogy rengetegen írták a könyvet, könyveket, könyvutalványt, és többen megjegyezték, hogy olvasásra szánható idővel együtt kérik. Ide becsatlakozom, bár én alvás helyett szoktam általában olvasni.

Számtalan izgalmas program, workshop és persze utazás

Ezeket csak így idedobálom nektek inspirációnak: 

  • főzős workshop
  • kézműves workshop (kerámia, festés) 
  • mindenféle kreatív készletek
  • gombász tanfolyam
  • ukulele tanfolyam
  • terep-quadozás, mert ez a legjobb stresszlevezető
  • vezetésóra
  • speciality kávé előfizetés
  • kalligráfia workshop
  • könyvkötő workshop
  • 18+-os szabadulószoba

Van, aki wellness-élményre vágyik, más messzire menne. Van, aki vinné a gyerekeket, más meg még a párját is itthon hagyná inkább, és egyedül vagy barátnőkkel indulna neki. Van, aki Londonba menne musicalt nézni, más meg inkább Izlandra vagy síelni bárhova. 

És akkor jöjjenek a legviccesebb vágyak

„Flottul menő reggeleket szeretnék, amikor mindenki időben felkel, elsőre kinyilatkoztatja abbéli szándékát, hogy mit óhajt reggelizni, első felszólításra felöltözik, önállóan elvonul fogat mosni, az indulunk vezényszóra cipőt, kabátot és még sapkát és sálat is vesz. Az már csak hab volna a tortán, hogy amikor nevükön megszólítva kérdést teszek fel nekik, a reggeli ködből magukat kiverekedve, legalább rám nézzenek, hogy lássam, felfogták: hozzájuk beszélek. Ha válaszolnának is, az már lehet, hogy maga a paradicsom lenne.”

„Egy évig a »Mi legyen ma az ebéd?« kérdésre csak úgy záporozzanak az ötletek olyan kajákról, amit MINDENKI megeszik.”

„Legyen 30 óra egy napban.”

„A testem, ízületeim és bőröm, ami 30 éves koromban volt.”

„Tíz idegeskedés- és pánikmentes nap.”

Ez már kész utópia lenne, szerintem az emberek 90 százalékának. De bízzunk a karácsonyi varázslatokban!

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/ Tatiana Maksimova

Tóth Flóra