Mi számít korainak?

Kezdjük rögtön a meghatározásnál: mi a korai magömlés definíciója? Hiszen elég szubjektívnek tűnik, ki mit tekint túl korainak. Gaál-Soproni Anita szexuálpszichológus ezért rögtön azt szokta kérdezni, ha ezzel a problémával fordulnak hozzá: a korai kinek korai? Gyakran előfordul ugyanis, hogy a pár nő tagja küldi el a férfit azzal, hogy ez így neki túl gyors, de sajnos olyan esete is volt, amikor valaki azért nem mert párkapcsolatot kezdeményezni, mert a korai magömlés problémája miatt a szex számára folyamatos kudarcélményt jelentett. 

A korai magömlés meghatározását tehát nem stopperórával a kézben mérjük, inkább arra mondjuk, ha minimális stimulációra, a személy akarata ellenére, kontroll nélkül következik be a magömlés, ami megtörténhet behatolás előtt, közben vagy utána is.

Vannak olyan kapcsolatok persze, amelyekben ez nem okoz problémát, mert alkalmazkodik hozzá a másik fél, vagy közösen kidolgoznak olyan módszereket, amikkel ejakuláció után is lehet a másiknak örömet szerezni. Akkor érdemes vele foglalkozni, ha szenvedést okoz az egyén vagy a pár számára.

A megoldások között szerepelhet érzéstelenítő krém, gyógyszeres kezelés, vagy az úgynevezett nyomástechnika is a terápia mellett. Szexuálterápiás foglalkozásra általában végső ötletként szoktak elmenni a férfiak, amikor már minden egyéb alternatívát kipróbáltak, de a probléma még mindig fennáll. Ennek főleg az az oka, hogy sokan úgy érzik, ciki szakemberhez fordulni. De az is gyakori, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy ilyen lehetőség is szerepel a megoldások skáláján. Sajnos az sem ritka, hogy a páciensnek nincsenek szavai a probléma körülírására, kínosnak éli meg, hogy egy „vadidegennel” ilyesmiről beszélgessen.

A terápia négy szintje

Nagyon egyén- és problémafüggő, kinél milyen gyors és hatékony a terápia. A kezelés első lépése az úgynevezett megengedés, a probléma körüljárása. Sokszor már az oldja a szorongást, a bűntudatot és a gátlásokat, ha beszélhet róla az ember. Ennek hatására sokan belátják, nem is annyira nagy vagy éppenséggel ritka a problémájuk (a legújabb felmérések szerint a férfiak 20-30 százalékát is érintheti), ami már önmagában óriási segítség. Persze azt, hogy pontosan hány embernél lép fel a probléma, csak saccolni lehet, hiszen nem mindenki számol be róla. Annyi azonban kijelenthető:

a szexuális problémával bejelentkező férfiak körében ez a leggyakoribb téma.

A terápia következő szintje/formája a felvilágosítás. Hangozzék bármily furcsán, de még középkorú férfiak esetében sem ritka, hogy alapvető dolgokkal nincsenek tisztában. Ebbe sok minden beletartozik, a maszturbáció és a pornónézés hatásaitól kezdve a női nemi szerv komplexitásán át a szexuális élet különféle aspektusáig. Van, akinél már bizonyos fogalmak tisztázása is változást tud hozni. 

Ha nem, akkor a terapeutával haladnak tovább a harmadik szintre, ahol a páciens elsajátít különféle gyakorlatokat, például az elszorításos technikát, amit önállóan, de párban is kipróbálhat. Ezek olyan speciális előírások, amelyek egyénre szabottak. Aranyszabály, hogy ha a páciensnek van párkapcsolata, akkor lehetőség szerint érdemes összefogniuk, de a maszturbáció során az önálló gyakorlás is nagyon jól tud működni.

A páciens megtanulja irányítás alá helyezni a teste működését, megtanul ellazulni, illetve elsajátítja a Kegel-gyakorlatokat, amik nemcsak a nőknek, de bizony a férfiaknak is jó szolgálatot tesznek.

Ezt akár vizelés közben is lehet gyakorolni, így a legkönnyebb megtalálni a PC-izmokat. Különféle gyakorlatokkal ezek az izmok eredményesen edzhetők, hogy aztán később, szeretkezés közben is rá lehessen érezni, hol van az a pont, ahonnan még visszafordítható az ejakuláció. A cél az, hogy önállóan el tudja húzni a maszturbációt akár 15 percre ejakuláció nélkül. 

Emellett az is fontos, hogy gyakorlás közben ne stimulálja magát vizuális ingerekkel, ne nézzen erotikus tartalmakat, hagyatkozzon csak a saját fantáziájára. Az ingerlést is gyengíteni kell, hiszen ha maszturbáció közben hozzászokik a test a nagyon erős és gyors szorításhoz, ugyanazt az intenzitást egy vagina nem fogja tudni produkálni, így a férfi számára nem lesz akkora élvezet esetleg a hagyományos közösülés. 

Nem fogsz tőle megvakulni

Efféle tévhitek, rossz berögződések később korai magömléshez vezethetnek. Rendszerint kamaszkorból erednek, amikor is suttyomban, gyorsan kellett az embernek végeznie, attól való félelmében, nehogy rányisson valaki. Nem jó azonban, ha az önkielégítéssel kéz a kézben jár a titkos bűntudatérzés, vagy ha az illető úgy áll az orgazmusához, hogy azt minél hamarabb le kell tudni. Ha hozzászokik egy férfi a minél szorosabb, gyorsabb, és gyakoribb ingerléshez, akkor utána egy hús-vér nővel már jóval nehezebb lesz a testét és érzékeit „átprogramoznia”.

Éppen ezért lenne az is nagyon fontos, hogy

az otthonunkban mindenkinek legyen olyan intim tere, ahol zavartalanul lehet, és biztos lehet benne, hogy nem nyitnak rá, ha nem akarja. Tartsuk tiszteletben a gyerekeink szobáit, birodalmát, soha ne nyissunk rájuk kopogtatás nélkül!

Fekszünk az ágyban és végre beszélgetünk

Bár az elmúlt években sokat javult a szexről való kommunikációnk, a pszichológus szerint még mindig van hová fejlődnünk. Jellemzően két szélsőséget lát: vagy nagyon durván, harsányan, alpári módon nyilatkozunk a szexről, netán vicc tárgyává tesszük, vagy nem merünk róla beszélni egyáltalán. Akárhogy is, a lényegi rész gyakran elmarad. Az sem előnyös, hogy a szex az orgazmus köré van építve, ami teljesítménykényszert okozhat a férfiaknál (és a nőknél is). Pedig nem ez a lényeg, hanem a két ember közti szeretetteljes, intim kapcsolat, aminek ugyanúgy része a petting és a gyengéd érintés. Ennek során is lehet egymáshoz kapcsolódni, és közben azt is meg lehet beszélni, hogy milyen egyéb módon tudunk egymásnak örömet szerezni. Így az sem lesz gond, ha a férfi korábban élvez el, hiszen utólag is orgazmushoz juttathatja a partnerét. De ha úgy adódik, hogy valamelyik félnek nincs orgazmusa, az sem a világ vége.

Nagyon sok nő számol be arról, hogy nem a behatolás és a közösülés okozza neki a legnagyobb eksztázist, hanem az összebújást, az egymásra szánt időt, a szex utáni beszélgetéseket élvezi a leginkább. 

Neked mit jelent a szex? 

Azt is fontos tisztázni, hogy ki milyen célból közösül. Ha például valakinek főleg stresszlevezetést jelent, akkor előfordulhat, hogy éppen emiatt lesz gyors maga az aktus, és már behatoláskor vége szakad a történetnek. Ilyen esetekben jön a negyedik szintje a kezelésnek: egy hosszabb terápiás intervenció, amikor a kiváltó okok felfejtésére kerülhet sor. Ebben a szakaszban sokféle tényező kerülhet terítékre.

 

S hogy mennyi idő alatt szűnik meg a korai magömlés problémája? Van olyan, hogy két-három terápiás ülés alatt oldódnak annyit a szorongások, hogy ezzel együtt el is múlik a gond. Ha az említett gyakorlatok elsajátítására és relaxációs technikák megtanulására is sor kerül, akkor ez akár 8-10 alkalom lehet. Van azonban, hogy nem azonnali a javulás, mert kell egy kis idő, amíg beérnek a folyamatok. De ha súlyosabb egyéni vagy párkapcsolati konfliktusok vannak a háttérben, akkor hosszabb, de már nem szexfókuszú terápiára lehet szükség.

Mindfulness

Az utóbbi idők egyik trendi hívószava – ami az adott pillanatban való koncentrált jelenlétre utal – a szexuális problémákra is megoldást kínálhat. Meg lehet tanulni tehát a saját testünkre fókuszálva megélni az élvezeteket úgy, hogy közben a másiknak nyújtott örömszerzésre is figyelünk. Ennek a tudatos gyakorlása idővel mindenképp meghozza az eredményét. A maszturbáció pedig ezáltal is felfogható egyfajta tréningként, edzésként is, amelynek során megtanulhatjuk a saját testünk működését, ahogy azt is, hogy nekünk mi szerez örömet. De a legfontosabb, hívja fel rá a figyelmet Gaál-Soproni Anita: tudjunk egymással beszélni, ne legyen a szex tabu, csalódás, szégyenfolt a párkapcsolatban. A legjobb előjáték ugyanis az őszinte, nyílt párbeszéd, hiszen senki nem képes olvasni a másik gondolataiban.

Fiala Borcsa

Gaál-Soproni Anitához és kollégáihoz a Netterápia oldalán fordulhattok segítségért és tanácsadásért.

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images/becon