Már megszokhattátok, hogy minden pénteken tíz órakor élőben jelentkezik egy WMN-csapattag a Facebook-oldalunkon, hogy egy kávé mellett kibeszélje veletek a hét aktualitásait és kulturális témáit. Ezen a héten főszerkesztőnk, Fiala Borcsa volt soron, akinek nemcsak a múlt hete, de az elmúlt hónapjai is a lakásfelújításról szóltak. Ennek a kissé kaotikus időszaknak a főbb állomásairól bővebben is mesélt nektek több cikkében, a pénteki élő bejelentkezését pedig most arra használta fel, hogy ne csak az ő történetéből inspirálódhassatok vagy tanulhassatok, hanem feltehessétek a saját, lakásvásárlással vagy -felújítással kapcsolatos kérdéseiteket.

Mármint nem neki, mert Borcsa sok mindenben jeleskedik ugyan, de a különböző hitelkonstrukciók és támogatások ügye nincs köztük, így hát három szakembert hívott vendégül, a járványügyi helyzetre tekintettel most csak virtuális kerekasztalához, hogy megbeszéljék, ami titeket érdekel a témában.

A kérdéseiteket előzetesen e-mailben tehettétek fel, vagy az élő adás alatt kommentben. Óriási érdeklődés övezte a témát, így amelyik kérdést Borcsa idő híján nem tudta feltenni a meghívott szakértőknek, arra szintén kommentben válaszoltak az OTP Bank munkatársai, vagyis senki nem maradt válaszok nélkül.

Következzen hát hat fontos téma, amire kíváncsiak voltatok.

1. Hogyan forgatta fel a lakáspiacot a koronavírus?

Bár azt gondolnánk, hogy a vírushelyzet és annak gazdasági következményei, mint minden mást, a lakáspiacot is a feje tetejére állították, de Valkó Dávid rögtön árnyalta a helyzetet: a lakáspiac ugyanis ciklikusan működik, az eddigi tapasztalatok szerint hét-nyolc évente felívelő és lejtmeneti szakaszok váltják egymást. 2014 óta látványosan nőnek itthon az ingatlanárak, és az elemző szerint – bár lassuló lendülettel – még idén is tartotta volna magát ez a trend. Igen ám, csakhogy ez már a hetedik év, és a szakértők eleve arra számítottak, hogy egy-két éven belül stagnáló időszak következik. Ebbe a helyzetbe érkezett a koronavírus-járvány.

Valkó Dávid elmondása szerint a tavaszi időszakban tényleg volt ugyan egy jelentős csökkenés a forgalomban, azonban nyáron a tavalyival megegyező számokat tudták hozni e téren. Most, az év utolsó hónapjaiban viszont azért van újra visszaesés, mert az emberek kivárnak a kormány által bejelentett, 2021 januárjában életbe lépő új lakástámogatásokig. Bár ezeket a támogatásokat tényleg ajánlatos lehet megvárni, a szakértő szerint most is érdemes nézelődni.

2. Mik a legjellemzőbb pénzügyi nehézségek lakásvásárláskor?

Kormos Zoltán szerint a vásárlók gyakran nem tudják felmérni, hogy milyen lehetőségeik vannak, sőt gyakran alábecsülik azokat.

Azt javasolja, mindenképpen forduljunk szakemberhez, miután felmerült az ötlet, hogy lakást vásárolnánk, mert vele átbeszélhetjük, hogy az önerő mellett milyen kiegészítő önerőt lehet behozni, és hogy milyen lakástámogatási elemeket vehetünk igénybe. A bankok szakértő munkatársai átlátják a bonyolult rendszert, és a személyes igényekhez igazítva tudják összerakni a különböző hitelek és támogatások legmegfelelőbb kombinációját.

Kormos Zoltán azt javasolja, érdemes előzetesen összerakni a pénzügyi keretet, amivel elindulhatunk nézelődni. Ráadásul, ha egy ilyen beszélgetés végén kikristályosodik, hogy összesen mennyi pénz állhat rendelkezésükre, akkor már könnyebb meghatározni az átfutási időt, így bátrabban alkudozhatunk vagy írhatunk alá akár előszerződést.

Fiala Borcsa, Valkó Dávid, Kormos Zoltán és Veres Ibolya

3. A fix, vagy a változó kamatozású kölcsön a jobb választás?

Kormos Zoltán szerint ez az anyagi helyzetünktől függ.

Azt javasolja, hogy ha valaki nem látja biztosítottnak, hogy a kamatok elszállása esetén gyorsan visszafizesse valahogy a kölcsönt, akkor mindenképpen a kicsit drágább, de fix kamatozásút kell választania.

Míg ha tudja például, hogy hamarosan nagyobb összegre számíthat év végi bónusz, örökség vagy lakáseladásból befolyó pénz képében, akkor érdemes az olcsóbb, de változó kamatozású hitelt választani.

4. Hogyan lehet minél hamarabb saját tőkét felhalmozni?

Lakásvásárlás esetén az ingatlan árának minimum húsz százalékát önerőből kell finanszírozni ahhoz, hogy hitelt vehessünk fel. Dr. Rajmonné Veres Ibolya szerint a fenti kérdés klasszikus. Megoldás lehet a tavaly bevezetett babaváró kölcsön, amit házaspárok vehetnek igénybe. Ez tízmillió forint garantáltan kamatmentes hitel, ha a felvételtől számított öt éven belül megszületik a vállalt közös gyermek. Ez a kölcsön szó szerint bármire felhasználható, így kiegészítheti az önerőt is lakásvásárláskor a babaváró kölcsön összegének hetvenöt százalékéig.

5. Milyen lehetőségei vannak annak, aki nem akar gyereket vállalni?

Dr. Rajmonné Veres Ibolya a babaváró kölcsönt elsősorban a családot tervező házaspároknak javasolja, hiszen annak lényege – a kamatmentes kondíciók mellett – hogy a második gyermek megszületése esetén a fennálló tartozás harminc százaléka, majd a harmadik gyermek megszületésekor az aktuálisan fennálló tartozás teljes összegét elengedik. Bár hozzáteszi, még úgy is egy jó, piacképes hitelről van szó, hogyha vissza kell fizetni az első öt évben felvett kamattámogatást, majd jelenleg 6,95 százalék kamatot kell fizetni utána.

Kormos Zoltán szerint hátránnyal indul, aki gyerek nélkül vág bele a lakásvásárlásba, hiszen a babaváró nagy segítség lehet, a három gyerek pedig bűvös fogalom ilyen esetben. De sokan nem tudják, hogy a gyermekteleneknek is elérhető a kamattámogatott hitel, ebben az esetben azonban csak az első öt évben van támogatás.

6. Mire lehet számítani ezen a téren 2021-ben?

Valkó Dávid azt mondja, megállapítható, hogy idén eddig nem történt olyan drámai árzuhanás, mint amire márciusban vártunk, ráadásul az új támogatások bejelentése is segít, hogy jövőre akár erősödjön a piac.

Kormos Zoltán szerint az a szabály most is él, hogy ha valakinek az élethelyzete indokolja a lakásvásárlást, annak nem érdemes a piac ilyen-olyan trendjeire várnia, most kell belevágnia.

Dr. Rajmonné Veres Ibolya pedig arra számít, hogy a Covid miatt sok ügyfélnek lesz fizetési nehézsége, de érdemes hangsúlyozni, hogy nem csak állami segítségek vannak, az egyes bankoknak is vannak fizetéskönnyítő programjaik. Azt tanácsolja, ha azt látja valaki, hogy veszélybe kerülhet az állása, ajánlott minél előbb beszélnie a bankokkal, bevonni a szakértőket, mert minél hamarabb jelzi a gondokat, annál gyorsabban tudnak megoldást találni.

A bő ötvenperces beszélgetésben további kérdésekre is válaszoltak a szakértők, és érdemes a kommenteket is elolvasni, mert az ott feltett kérdésekre is hasznos válaszokat adtak az OTP Bank munkatársai. A Hello, Otthon! kerekasztal-beszélgetést ITT tudod megnézni!

Dián Dóri

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images