Már az elején leszögezem, hogy ezt a cikket nem támogatta egyetlen biztosító társaság sem. Bár annyi állat mellett, ahány nálam van otthon, igazán örülnék valami szuper ajánlatnak, de egyelőre senki nem látta meg a „pomázi ranchomban” rejlő lehetőségeket. 

Pedig a kisállat-biztosítás létező üzletág, csak egyelőre kevesen tudnak róla. Azt talán mindenki feltételezi, hogy ha van egy elefántod, arra lehet biztosítást kötni, de itthon kutyákra és macskákra szinte csak kiegészítő biztosítások léteznek. Kivéve egyetlen céget, az Aegont, amely külön is kínál ilyet. 

De nézzük meg, ki mit ígér, és mik az apró betűs részben rejlő csapdák – mert azok majdnem mindig vannak. Mondom ezt annak ellenére, hogy nekem személy szerint tökéletesen bejött a kártérítés, amikor az egyik kutyám beteg lett. 

Bármelyiket is választod, nézd meg pontosan, hogy hánytól hány éves korig köthető, illetve meddig él a biztosítás, hány oltást, féreghajtást ír elő, bármilyen fajta kutyára lehet-e kötni, milyen esetekben mondhatja fel a biztosító a szerződést, lehet-e egy állatra több biztosítást kötni, illetve kizár-e a biztosító néhány fajtajellegű megbetegedést.

Furának tűnik, de a Generali például cocker spániel fajták megbetegedésére nem fizet, ha a következő eset áll fenn: ciklikus hematopoiesis (azaz ciklikus neutropénia), a felkarcsont condylusának hiányos csontosodása, szemlencse-luxáció, narcolepsia, proliferatív episcleritis, faggyúmirigy-gyulladás, seborrhoea, A-vitamin függő dermatosis, Sinus-csomó betegség (sick sinus syndrome), bradycardia, ductus arteriosus (Botalli) persistens, réztárolási betegség vagy rézfüggő májbetegség (Wilson-kór).

Az Aegon ezzel szemben azt ígéri, hogy: „A kisállat-biztosítás védi az ön pénztárcáját, miközben kedvencének egészségi állapotáról megfelelően gondoskodik. Ha kedvence biztosítva van, baleset vagy betegség esetén elkerülheti vagy enyhítheti a hirtelen felmerülő állatorvosi kiadások terheit. Bármelyik állatorvoshoz elviheti a kisállatot, ha annak van államilag elismert állatorvosi végzettsége és működési engedélye.” 

Náluk a biztosítás hat hónapos kortól él, és hétéves korig köthető háromféle csomagban. A legolcsóbb díjcsomag esetén baleset vagy betegség esetén húszezer forintot fizetnek (és tízezer forint az önrész). A legdrágább csomagnál ötvenezer forintot térítenek meg tízezer forint önrésszel. Az oldalon lehetőség van arra is, hogy kikalkuláld az árat. 

Több biztosító csak lakásbiztosítás mellé kínál kisállat-biztosítást – kiegészítésként.

A Generali Futrinka nevű biztosításából szintén három díjcsomag választható. Ezt négy hónapos kortól hétéves korig lehet megkötni és huszonötezertől–hetvenötezer forintig/kárig térít baleset esetén. A biztosítás tartalmaz ebfelelősséget is, azaz, ha a dúvad kutyám úgy ugrik rád, hogy a frissen vásárolt Burberry-kabátod elszakad, akkor azt elvileg kifizetik. Telefonos érdeklődésemre egyértelmű választ nem kaptam a biztosítás díjáról, de annyit sikerült megtudnom, hogy egy VII. kerületi 50 négyzetméteres téglalakás tulajdonosaként ingóságbiztosítással együtt négyezer hatszáz forintot kellene fizetnem a kutya biztosításáért, míg a maxi biztosítás huszonötezer-hétszázhatvan forintba kerül egy évre a kutyáknak és az ingóságoknak. 

A Groupama évi százezer forintig téríti meg a kárt, és szintén a lakásbiztosításba építi bele a költségeket, így nehéz egzakt számot mondani, de néhány száz forintba kerül havonta. A biztosító tájékoztatója szerint (a GB524-es lakásbiztosításhoz kapcsolódóan), az állat „balesete, betegsége miatt orvosilag indokolt hivatalos számlával igazolt állatorvosi kezelési költségeinek nyolcvan százalékát, vagy – baleset következtében történő elhullása esetén – a hatósági engedéllyel rendelkező kisállat-temetkezést folytató vállalkozás által végzett temetés, illetve hamvasztás hivatalos számlával igazolt költségeit” fizetik ki. Ők is kikötik, mely betegségek esetén nem fizetnek, illetve külön rögzítik, hogy túlsúlyból eredő betegség esetén nem fizetnek, kivéve, ha a túlsúly oka is betegség. 

Érdemes odafigyelni rá, hogy a felsorolt biztosítások Magyarországon érvényesek, így ha utazunk, külön biztosítást kell kötni. Ilyen biztosítást például a Mapfre kínál. 

Mindenesetre meglepő, hogy Magyarországon jelenleg csak ez a három biztosító lát fantáziát a kisállat-biztosításban, annak ellenére, hogy mintegy két és fél millió kutyával élünk együtt, és egymillió kutyát tartanak nyilván az oltásai alapján. 

Zimre Zsuzsa

Kiemelt képünk illusztráció – Forrás: Getty Images